BEN ASHAARI

Tuesday, October 28, 2008

KEDAI ROTI AWAL DI JOHOR BAHARU

NOSTALGIA ( THIS TIME ABOUT FOOD)

Di Johor Baharu ni ada satu kedai roti lama (pernah masuk paper dulu, tapi tak perasan tahun bila)...Kira roti benggali atau roti bai macam tu. Mat dah lama beli roti di sini (mula2 dulu abg mat yang kerja di pejabat daerah Johor Baharu yang beli), walaupun boleh buat guna bread maker, tapi kalau ke Johor, mesti rembat juga roti bai...Rasa dia "asli" dan tidak berubah sejak dahulu lagi, terutama roti "pound" dan "baquet", sedap dimakan dengan kuah kari, cicah air kopi, buat sanwich atau dipanggang pastu makan dengan seri kaya....Selain tu ada juga bun kelapa, bun kari, bun kacang merah dan bun kaya...Dannn ada juga roti yang ditabur gula, disapu margerin dan disimpul ala2 roti siput dan juga pastry2 rapuh. Dulu tak de benda2 ni, sejak2 ni saja ada...Karipap yang macam mamak style pun ada, bentuk 3 segi tu.....

Gambar 1 :- Roti2 yang dibentuk telah siap untuk dibakar, punya lah tembam u naik dia....ala2 mat gebu gitu....

Gambar 2 :- Dan depa tak bakar dalam oven biasa, sama ada jenama Zanussi, Europa atau seangkatan dengannya...tapi guna oven tradisional yang dikenali sebagai "sabak"....ishh bakar pizza pun sedap nihh!!!...

Gambar 3 :- Lepas bakar tu depa letak lah atas tempat2 ni bagi sejuk dan sedia untuk dijual...yang baju merah berjambang ala2 Amitah Bachan tu lah tauke dia, Encik Sallahuddin...dia ni generasi ke-3 kot yang buat roti ni, tok dia asal2 mai dari India....Tapi mat memang syorkan lah kalau nak rasa roti yang asli macam dulu2, boleh cuba beli kat sini...psstt "Jalan Dhoby" tu kan kalau waktu malam..bahaya uuu..ala2 Lorong Haji Taib.....Ada manusia buat business "kupu2 malam gitu"....Tak kuasaaaaa pakcik!!!!

15 comments:

jue said...

mat.. dulu time bujang2 keje kat JSH.. tiap 3 ari sekali beli roti kat sini.. selalu beli roti bai time panas2.. huh sedapppp.. malam lak.. do kacau 'aweks'.. saja tengok dia org jerit marah2 manja bila member lelaki usik hehehe

lemongrass said...

Cik Mat,
u kasi wa rindu abis nak balik M'sia lah sbb wa bnyk suka wei sama itu roti bai sbb teringat kenangan dolu2 tiap2 petang tunggu bai naik basikal dtg bawak roti. Sedap giler roti nya kan. Meleleh air liur tengok roti2 yg tgh sejuk atas bench tu. Mat Saleh panggil oven sabak tu 'wood-fired oven', memang cun giler utk guna buat roti n pizza!

ummu_hanis said...

teringat pulak bai roti yg bawak basikal jual roti keliling kampung masa sy kekecik dulu.huhu.

sweetlilly said...

mat pak cik amita bachan tu, tutup mata pun agaknya boleh buat roti kan.. hehehehehe.. kalau b'peluh, Mmmmmm makin sedap la roti tu... hahahahhahaha.... ishkk tapi haku tak tau kewujudan kedai ni.. maklum la jarang pi bandar.. tapi nak kene cari gak ni.. sedap tu makan roti cicah kuah kari.. lagi2 bakar dalam oven tradisional tu.. ishhhhkk mesti cari ni...

Shafidah Shamen said...

hohoooooo ko pi jalan dhoby ehhhhhh???? alarrrr aku tak hingat laaa camana rasa roti benggali nihhhh, macam mak aku tak penah beli jerr?? benggali pun tak penah mai rumah aku jual rotiii. ko belikan satu...kirim kat aku, boleh?? ahaksss

Min said...

Mat, buat lawatan ke kilang roti ke ? Nak ikut !! Dulu ingat kat Penang pun ada satu kedai mcm ni. Jalan Dobby tu kat mana Mat ? Is it kat JB city centre ? Mana la tau kut sesat kat JB boleh singgah.

mak iti Jr said...

emmm..lokong pon penah sebut sb time kecik2 dulu selalu lepak kedai roti gan tok ayah dia.tp until now lokong blum bwk haku even dia dh janji berkali2,cehhhh!

dill~noor said...

mm..mmg best roti ni kn cik mat =)
lg2 yg letak marjerin n gule tue.
pastu yg inti kelapa paling sedap n roti die lembut sgt..

dgr crite,kul 11 diorg start jual,dlm kul 3ptg dah sold out..

Mat Gebu said...

jue...
Uik..u jgn memain dgn "aweks" kat situ, depa tu kan jelma-jelmaan, kudrat dia masih jantan!!!!..heheh

LG...
Tu lah i kalau dekat, nak juga tumpang bakar pizza....

ummu...
Tu lah, roti dia sedap tau dan dengar cerita ragi tu diimport dari indai..jgn memainn!!!

SL...
Weyy ko nih jgn leer sebut, tapi itu sebagai penambah perisa..ahaks..

Min...
Kedai ni memang kat tengah2 bandar..beroperasi dideretan kedai2 lama....jgn lupa singgah!!

mak iti jr...
Hehehe, sabarrr, nanti mesti dia bawak mak iti pergi...ngidam ek?

dill...
Memang betulll...sedap kan yg ada margerine dan gula tu sedap kan..

Nur said...

Salam Mat ..

Terimakasih banyak2 kerana post gambar2 nie ... Kedai roti ini memang kedai favorit saya serta keluarga.

Setiap kali pulang ke Singapore, saya pasti kunjung ke Kedai ni ... karipapnyer... best in the world!!!

Hmmm ... rindu pulak nak makan karipap sekarang .... :(

nur@melbourne

Mat Gebu said...

nur...
Salam nur, karipap yg 3 segi tu yea..ish mmg femes yg tu, kalau lambat je, sure habis, kena beli dgn org...

Ummi said...

Mat..wah, ada lagi kedai roti paun camni eh kat sana? Antik tu..hehe..susah nk cari sekarang..roti baiii..emm sedap dpt cicah dgn kopi O minum petang ek..Tapi kedai ni nampak bersih lah..x macam kedai2 roti mamak lain dan mengalahkan bakery gardenia/High 5 lagi yang kuar kat internet tu, kotor giler..!! Nak kena pantau memanjang..hehe

Ajzie said...

teruja nak cari roti kat jln dhoby ...dekat2 hua mui ker mat?

che'iza said...

Cik mat nak tanyer ni..... Kedai roti salahudin tu.... Tutup hari apa... Ker dia bukak hari2.... Lagi satu.... ngan marah cik mat eh... Den link blog mu yang gempak ni... lupa nak mintak izin... ehehehehh..

somuffins said...

Salam Cik Mat. Jgn lupa ada satu lagi kedai roti bai kat JB tu ie kat Jalan Yusuf Taha ... tapi tak sure ada lagi tak sekarang nih..