BEN ASHAARI

Thursday, June 12, 2008

MEE UDANG TOMATO

Mee Udang Tomato

Kadang2kan kepala naik pening, mata sampai juling nak memikirkan masakan yang mudah tapi sedap...yelah sedap pada tekak kita tak semestinya sedap pada tekak orang lain, kesimpulannya
disini, dalam dunia tak de seorang pun tukang masak yang "hebat" kecuali ibu kita sendiri...betul tak?.....Hari ni mat masak Mee Udang Tomato, senang dan mudah....

Bahan-Bahannya :-)
Mee kuning secukupnya, cuci dan celur 30 saat, toskan
300 g udang sederhana besar
3 biji kentang (250 g), rebus dan lecek
3/4 cawan sos tomato
2 camca besar sos cili
1 camca besar sos tiram
1 camca besar gula perang
2 ketul kiub ayam "Maggi" atau
1 liter stok ayam
1 1/2 camca besar cili kisar
Garam secukup rasa
5 biji telur
2 pokok sawi putih, cuci dan kerat2
2 biji bawang besar*
3 camca besar udang geragau, rendam 10 minit dan toskan*
3 ulas bawang putih*
1 hirisan nipis halia*(*dikisar halus)

Bahan Lain :-)
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Tauhu, digoreng dan hiris
Taugeh, dicelur (mat tak celur)

Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk (atau kuali), tumis bahan kisar halus hingga wangi, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili, gaul rata. Masak sekejap.
  2. Tuang air dan masukkan kuib ayam (kalau guna stok ayam, tak payah guna kiub), kacau rata dan biar mendidih. Tambah kentang lecek, tomato, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.
  3. Perlahankan api, pecahkan telur satu perlahan dan masak atas api kecil hingga telur masak dan timbul. Tambah udang dan sawi, masak untuk 2 - 3 minit lagi, rasa kuahnya dan jika ok boleh matikan api. Jika suka kuah cair, boleh tambah air.
  4. PENYEDIAAN MEE UDANG TOMATO :- Isi mee secukupnya dalam mangkuk, tambah taugeh, tuang kuah bersama isi2nya dan juga sebiji telur. Hias dengan hirisan tauhu, bawang goreng, daun sup dan daun bawang. Hidangkan panas2...
  5. CATATAN MAT GEBU :- Kalau rasa sukar, boleh cedok kuah ke dalam "non-stick pan" sebanyak 3/4 penuh jerang atas api kecil dan pecahkan telur sebiji, bila telur masak, alih ke dalam periuk yang berisi kuah tadi, buat hingga siap..

4 comments:

whimsical said...

mat gebu, best nya resepi u.i val, kawan min.ur nickname sgt catchy.pasti aku tersenyum bila baca komen-komen u dan i think nama u bikin happy org o!anyway, ini first time i berkunjung ke blog u.i suke!i suke!.resepi mudah di ikiu.

yasmin said...

Mat, ni my favourite. I beli buku resepi Penang, depa boh tomato soup yg dlm tin tu..I selalu buat mcm tu, sedap gak.. ada byk version kan.
Oh, atas tu memang kawan saya, dari Sabah.

Ibu Anis & Auni said...

Salam En Mat.. Ya betull, masakan ibu kte s'diri yg paling beshh.
BTW.. nak tanye En Mat pakai lense apa amik food photo ni yer?? Is it 50mm??

Mat Gebu said...

Val...
Terima kasih kerana sudi singgah blog mat yeaa..

Min...
Mmg kan ada mcm2 versi mee tomato ni, tapi i punya kira guna apa yg ada kat rumah...i kan min hari2 pi blog u, cuci mata.....hehehe

ibi anis & auni...
salam ibu anis, setujukan masakan ibu kita paling best..Pasal kamera tu kan mat ni bukan jenis pandai bab camera, cuma guna digicam biasa je jenama "LUMIX" (DMC-FX3) from Panasonic....