BEN ASHAARI

Wednesday, May 7, 2008

KUIH LOMPANG

Kuih Lompang


Mat hari ni cuba2 buat kuih lompang, tak pernah buat ni lah 1st time cuba. Mat guna resipi "zara_klate" dari MyResipi.com. Mat buat 1/2 dari resipi dibawah dan menghasilkan 25 - 30 biji kuih bergantung pada saiz acuan. Mat guna cawan cina kecil yang selalu mereka buat "offering" tuu...

Bahan-Bahannya :-)
250 g tepung beras*
120 g tepung ubi*(disatukan dan diayak)
1 cawan air kelapa
3/4 cawan air
1 cawan gula*
1 cawan air*
2 helai daun pandan*(*dimasak hingga larut dan biar sejuk sedikit)
Pewarna makanan mengikut kegemaran
Kelapa parut putih + secubit garam, gaul rata

Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan kukusan. Lenser acuan dengan sedikit minyak masak. Ketepikan.
  2. Masukkan tepung tadi dalam satu bekas, tuang air kelapa, air dan juga air gula. Kacau hingga rata dan tapis. Letak pewarna kegemaran dan kacau hingga sebati.
  3. Panaskan acuan sekejap dalam kukusan. Tuang bancuhan kuih 3/4 penuh. Buat hingga siap dan kukus 10 - 15 minit. Biar kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.
  4. Hidangkan bersama kelapa parut tadi.....

12 comments:

gee carmen said...

hai che mat!
cunnye tgk gambar resepi kuih nie..
sangat2 colourful... bestnyeeee tgk..
rasanya pasti hebat kan?
che ma memang memasak lah yer hari2!
aiyooohhhh.. rajinnye masak, semua resepi yang susah2 bagi gee (heheheeee)

~GEE CARMEN~

zaitgha said...

mat,
i got the porcelain cups for this but yet to make this kuih he he....my cups are plain white which cost me more than the ones with pattern....naper ya??

btw, beside your mostly mouth watering recipes, i just love the way you take the pictures....i wish i have the time to do that( i have the time but the small piranhas at home cannot wait for the food to post a bit here and there)

keep them coming.....

Lydia said...

kuih ni macam beratur dlm beauty contest!!! beautiful!

Nina Suria said...

mat! cantik nye si melor ko susun mcm budak tadika tuh, pinjam camera ko ni jap :p

ady said...

salam,cik mat ni bukan saja pandai masak tapi pandai snap gambar.cantik betul gambar nie..

Mat Gebu said...

gee...
Rasa dia ok..mat suka kenyal2 tapi tak keras. yang penting biar dia betul2 sejuk baru keluarkan dari acuan..

datin zai...
mungkin cawan u tu kualiti dia elok, mat beli yg biasa, itu pun beli dekat kedai yg dah nak bankrup..sebiji 30 sen..tu jam juga mat sapu 50 biji!!!..

mama lydia...
eh i berterima kasih kat u lahh, sebab tips2 gambar yg ada kat blog u....

kak mon...
biasa laa itu lompang masih "virgin", itu pasal letak bunga ala2 anak dara sunti...

ady...
alahh masak setakat boleh2 saja, gambar pulak masih merangkak2..tak pandai sgt...

||syazwaniadnan|| said...

che mat, comel2 la ur kuih lompang..
nmpk btul2 cm gadis sunti kampung yg selit bunga kt tinga. hehe.

Ibu Anis & Auni said...

Teruja sggh bila tgk pic mat kali nihh... kreatif & b'seni.

echah_syed said...

kreatifnyerr ko :)

Nooraziana said...

Che Mat, saya nak tanya cikit lah, lau saya nk buat kuih yg cantik nie[lompang]tk menggunakan air kelapa? blh tk?

nanie829 said...

salam berkenalan yek,mat,,,anis ni mat br belajar buat kuih sedap kuih2 yg mat buat tu,terima kasih la 4 resipi tu.anak2 suka sangat,tq yek mat

Nurul Nabila Abdullah Kassim said...

Salam cek mat kenapa saya buat kuih lompang tak lompang kat tengah nya resepinya semuanya sama

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.