YESSS!!!....AKHIRNYA AKU BUAT JUGA.

rsz_dsc_3359
Syukur alhamdulillah, akhirnya terlaksa satu misi yang tertangguh sejak 3 hari lepas atas sebab2 yang tidak dapat mat elakkan. Dan nasib baik buah blueberry masih ok, cuma ada sebiji dua saja yang kecut..huhu kecut pun kecut lahh ku letak juga, mahal kan blurberry, takkan nak buang, tapi kalau dah uzur sangat terpaksa lahh. Hmm, 3 hari lepas mat dah siap2 buat pastry dia, tapi tak dann nak buat tat, sebab ada tetamu. Esoknya pun sama..masih perlu melakukan kerja2 lain dan mat sebenarnya jika ada orang yang kita kurang kenal, nak membuat tu rasa kekok dan mulalah rasa sumthing wrong wif me...arghhh!!...haha...takpe..hari ni dah buat pun fresh blueberry cheese tart...aduh panjang beno namanya..

rsz_dsc_3396
Tadi mat dah makan satu hiris macam dalam gambar atas ni...dannnn...serius lah bukan nak masuk bakul sendiri angkat...rasa diaa...Ohhh heaven..hmm, tapi nasib mat gebu lah kan, sebab ada cheese bagai, had aku melantak tu lah mcm kat atas tu..tapi kan..kan..kan..esok macam nak cilok sikit lagi laaa....grrrr...cobaaannn....dan..godaannnn. Mat guna acuan tat bersaiz 6 inci dan kurang lebih 150 gram fresh blueberry. Sebelum mat letak buah dan cream cheese, base dia yang telah mat blind bake, mat sapu dengan blueberry filling, letak cheese dan tabur fresh blueberry. Lepas masak, biar dia sejuk dalam oven. Lepas tu simpan dalam peti sejuk 1 -2 jam, lepas tu ayak dengan dusting powder atau gula aising, kemudian boleh lah hidangkan...makan selow2 ok...mesti rasa seksi sangat..terangkat kaki semua...ada yang jatuh kerusi juga...hahahaha.. pitamm >__< .. Ok..cukup lah merepak, jom semak resipi.. Tapi sebelum tu mat nak share satu tips kat sini....Terima kasih yea..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 bahagian pastry..resipi di sini
150 gram blueberi segar
3 camca besar blueberry filling

BAHAN INTI CREAM CHEESE :-)
150 gram cream cheese
20 gram mentega
1 kuning telur
2 camca besar gula aising
1 camca teh esen vanilla
4 camca besar whipping cream

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KULIT TAT :- Ambil 1/2 bahagian pastry, canai antara dua lapisan plastik pada ketebalan 1/4 cm, dan biar besar dari acuan tat bersaiz 6 inci (guna acuan tat yang base dia boleh tanggal punya..ya Allah bahasa aku!!..haha). Kemudian, tanggalkan plastik dan terbalikkan pada acuan, kemaskan dan potong lebihan pastry. Cucuk permukaan pastry dengan garfu. Kemudian alas dengan kertas minyak atau aluminium foil, tuang kekacang dalamnya (mat guna kacang soya) dan bakar 20 minit pada suhu 190C. Kemudian angkat kertas dan kekacang tadi. Sambung bakar lagi untuk 7 - 8 minit lagi hingga dasarnya keperangan sedikit. Keluarkan dari oven dan ketepikan sebentar. (untuk melihat cara "blind-bake", boleh klik sini....).
  2. UNTUK CHEESE FILLING :- Putar cream cheese, mentega dan gula aising hingga sebati. Masukkan whipping cream dan kuning telur, putar lagi hingga licin dan tidak berbintil2. Akhir sekali tambah esen vanilla, putar hingga sebati. Ketepikan.
  3. UNTUK FRESH BLUEBERRY CHEESE TART :- Sapukan blueberry filling pada dasar kulit tat tadi, ratakan. Kemudian tuang cheese filling 3/4 penuh. Tabur fresh blueberry atau kalau anda ter amat rajin, susun bagi nampak lawa..kalau budget lebih, topup lagi blueberry kasi penuh. Kemudian sambung bakar pada suhu 170C selama 25 - 30 minit atau hingga permukaan tat kental. Sejukkan dalam oven, bila hilang wap panas, masukkan dalam peti sejuk 1 - 2 jam. Ayak dengan gula aising dan boleh hidangkan...Mat minta maaf sebab tak sempat nak ambik gambar langkah demi langkah...huhu..sori yea.

Post a Comment

35 Comments

  1. nape watermark ko masih .blogspot.com? errr

    ReplyDelete
  2. CMG
    kalau ayu post buah blueberry agak2 dapat tukar jadi tart tak??

    wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..
    nakk

    ReplyDelete
  3. waaaaaaaaaaaa...melampau!!! gile stim aku nengokkkk...
    agak2 esok pg ada lagi x? aku dtg singgah jap..heheheee

    ReplyDelete
  4. @ ady - erkk, takpe lah sebagai tanda kenang-kenangan...huhu..

    @ ayu - hahhaa, bolehh..takde masalah.

    @ sis linn - kah kah kah...pengsan okehh en sabar...

    ReplyDelete
  5. adohaiii cik mat! baru tgk je pun dah terangkat kaki... :) mmg menggoda sungguh!!

    ReplyDelete
  6. ok...saya tak pernah gigit blueberry sejibik2 camtu...

    ReplyDelete
  7. buah blueberry mahal...nak wat ke idak..he3...lokek tul akak ni..

    ReplyDelete
  8. Ya Allah! kalah Datin Ghairah genggini...sgt mengghairahkan!

    slluurrpp!

    xtertunai lagi hasrat hati nak buat Black Forest Cheese Cake..sob sob

    ReplyDelete
  9. Ya Allah! kalah Datin Ghairah genggini...sgt mengghairahkan!

    slluurrpp!

    xtertunai lagi hasrat hati nak buat Black Forest Cheese Cake..sob sob

    ReplyDelete
  10. Ya Allah! kalah Datin Ghairah genggini...sgt mengghairahkan!

    slluurrpp!

    xtertunai lagi hasrat hati nak buat Black Forest Cheese Cake..sob sob

    ReplyDelete
  11. Ya Allah! kalah Datin Ghairah genggini...sgt mengghairahkan!

    slluurrpp!

    xtertunai lagi hasrat hati nak buat Black Forest Cheese Cake..sob sob

    ReplyDelete
  12. Alamak.. menu best lagi.. pengsannn.. hehe

    ReplyDelete
  13. tengok pun dah tau sedap! bilalah saya bertuah nak pergi umah CMG dan rasa masakan yg sedap2 ni! Heheheeee

    ReplyDelete
  14. teringinnya nk rasa .....

    ReplyDelete
  15. wah, blueberry dia mmg seketol2.huhu.sedap tuh.

    ReplyDelete
  16. gagagaggaga
    adoiiii pakcik mat
    x tertahan dh melihat ni :)

    ReplyDelete
  17. OMGGGGGGG..ggrrrr!!lariiiiiiiikkk!!!

    ReplyDelete
  18. CMG ade buat kelas dakk ?

    kalau ade misti beshhh..hekhekhek :P

    ReplyDelete
  19. saya rasa cik gebu ni mesti cheff terkenal tapi saja humble kan..



    TIPS BELOG BUAT SEMUA BLOGGER BARU

    ReplyDelete
  20. Oooowwhh ni la yg ko kata nak buat tu eh....mmg keejiiii pd diri sendiri x hengaatttt....mst nyesal makan kan...baik ko bg akak jek la Mat... :))

    ReplyDelete
  21. CMG...x terkata...cantik di pandang, pasti sedap dirasa..mak ai..kecur ayo liur den ni ha :))

    ReplyDelete
  22. assalamualaikum cikmat...wah sedapnya terliur rasanya kalau dpt mkn lg bestkan...:)

    ReplyDelete
  23. sedapnya...terliuq...ghairah rasa nak makan....mesti usaha utk buat ni...mesti...tak tahan nengok CM...

    ReplyDelete
  24. huwaaaaaaaaaaaa....mau pengsan tgk gmbr.dgr mkn pun jd seksi lg geram tgk!!!

    ReplyDelete
  25. bila la blh buat cheese tart cmni...umm sedapnya..mtak ckit blh...?

    ReplyDelete
  26. Saya hanyalah silent reader. Umur dah nak masuk 50. Saya baru mengikuti blok CM. Hari ini saya buat blueberry chese tart ni. 1/2 dough saya buat yang besar macam CM buat dan 1/2 lagi saya buat shell kecil kecil. Menjadi. Saya ikut macam CM buat tabur blueberry penuh. Sangat sedap. Anak saya dan suami saya suka. Crustnya sangat lembut dan crunchy. Sebelum ni ada saya buat tapi crustnya tak se lembut CM punya. Saya akan hanya ikut resipi ni. Saya minta izin juga untuk menyalin resipi yan lain juga untuk kegunaan sendiri. Terima kasih saya ucapkan. Hanya Allah dapat membalas jasa CM dan ilmu yang diberi.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.