UBI REBUS CICAH SAMBAL TUMIS IKAN BILIS...I LIKE!!

rsz_dsc_5247
Salam pagi Sabtu semua, apa khabar..Minta maaf sebab semalam mat tak sempat nak update blog, bukan takde bahan, bukan tak masak, tapi masa agak ketat. Faham2 sajalah si mat gebu tu, macam lah terlalu sibuk sangat, tapi sebenarnya memang sibuk. Dan kebetulan lepas Jumaat, Sis Linn datang bersama 2 orang anak beliau, terima kasih linn, macam tak cukup time je kan kita borak, macam isu, termasuk isu "anu"..i likee your new "anu"...sexy...pengsan >__<, haa tu mulalah geleng2 pala bila mat gebu sebut "anu", jangan terkejut, bila kami, mat gebu, ady budika, sis linn dan azman ahmad @ kasawari berbicara pasal "anu", ia merujuk pada kamera DSLR dan lens..ada faham adik maniss?. Ok, pagi ni nak share menu biasa orang kampung yang jauh dipendalaman macam mat gebu tu. Ubi rebus cicah sambal tumis memang all time favourite , nak2 lepas hujan..aduhh lagi terasa ke nostalgiaannya, hidang pulak dengan ayor kopi panas, letak pulak dalam set PML lama macam mat guna tu...nangess okeh!.. Mat tulis serba ringkas sahaja sebab menu macam ni tak payah resipi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
Ubi kayu secukupnya
Sambal tumis sebagai pencicah, resipi di sini...

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ubi kayu dicuci, buang kulitnya dan kemudian kerat pendek2, jika saiz agak besar, belah dua setiap keratan, cuci sekali lagi dan toskan. Masukkan ke dalam periuk, isi air hingga ubi tenggelam. Letak garam (yang ni agak2 eks) dan rebus hingg ubi empuk. Jika ubi yang bagus, ia akan empuk dan berkanji.
  2. Bila empuk, toskan hingga kering. Jerang sekejap atas api bagi mengeringkan ubi, matikan api dan boleh hidangkan dengan sambal tumis. Kalau nak makan dengan kelapa parut + gula melaka pun boleh.

Post a Comment

16 Comments

  1. Salam en.Mat...hihi lucu panggilan utk Dslr tu. Mmg nak pengsan lah....apapun gambar en.mat tetap menawan.apapu kita tergoda dengan ubi kayu rebus cicah sambal mmg tak jemu.

    ReplyDelete
  2. asslm CMG...mmg sedap layan menu ni bile duk santai dpn tv...hehehe..mengoda sungguh

    ReplyDelete
  3. dah la xmkan ubi kayu rebus... :(

    ReplyDelete
  4. adoi! terliur sudah...
    mana nak cari ubi kayu ni!!

    ReplyDelete
  5. Waaaaaaaaaaaaaaaaaa...ni ganas punya entry...saja nak kasi akak marah la..mentang2 ai xda ubi...huh!

    ReplyDelete
  6. huhu..x pnah rasa ubi kyu cicah sambal..slalu dok mkn cicah klapa parut jaa..bosan gak..haha..

    ReplyDelete
  7. my peberet....pebret sangat sangat sangaaaaaaaattt!!!! eerrghh!

    ReplyDelete
  8. Abg MAT memang BEST! terima kasih kasi ide BERNAS ini. Suke!!!!

    Thx
    Thank u
    Terima kasih
    Arigatok :)

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum cik mat...wah bestnya ubi cecah sambal tumis ni... terasa nak carilah ubi petang ni nak wat minum ptg nanti...:)

    ReplyDelete
  10. Nmpk sedap..teringat nostalgia masa kt kmpg zmn kecik2...sedapnye ubi rebus abah..:-)

    ReplyDelete
  11. uwaaaaa terbaekkkkkk..ubi rebus mmng takleh di pisahkan dngn sambal tumis...mabelesssss...

    ReplyDelete
  12. sebenonyerr ni yang paling best..pizza pun kalah kan CMG :)

    ReplyDelete
  13. lame tak mkn...meleh suda air liur ku

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.