SENANG NAK BUAT.......TAK TIPU PUNYA...

P1280793
Waaa....entri kali ni gambar lebih, cerita pun lebih, tapi dia nya resipi amat senang, simple dan semua orang boleh buat punyaa lahh!!. Ini idea pagi tadi, simple dan mudah. Satu kelebihan dia, anda boleh tentukan tahap kekerasan telur tu, nak masak sepenuhnya ke, atau 1/2 masak, tabur sedikit serbuk lada hitam berperisa "aji-shio" atas dia dan boleh disantap untuk sarapan pagi. Kalau nak buat apa2 sandwich pun ok, cuma alaskan bawah dia dengan sekeping lagi roti, yang diletakkan sayur2an di tengah2nya.

P1280797
Mat buat 2 keping dan guna telur gred B. Kalau anda nak hidangkan bersama salad, bake beans, sosej pun tak de masalah. Hidangkan bersama kopi atau teh. Mat cuma hidangkan macam ni saja, tak de benda2 sampingan. Hmmm apa lagi eks nak tulis...Ohh yeaa, jangan lupa vote DTS kat sini....yang penting anda log-in FB dulu yeaa....terima kasihh....

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping roti sandwich (mat guna Gardenia)
2 biji telur
Serbuk lada hitam berperisa "aji-shio" secukup nya
Minyak zaitun

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan non-stick pan dan lenser dengan sedikit minyak zaitun. Roti tadi diterap tengahnya, mat guna penerap bentuk harti dan bunga, yang bersaiz agak besar.
  2. Letak dalam pan kemudian berhati2 pecah kan telur dibahagian yang berlubang. Masak dengan api perlahan sehingga telur sedikit mengeras, tabur dengan sebuk lada hitam berperisa. Telur tu kalau anda nak setengah masak atau masak sepenuhnya, terpulang.
  3. Hidangkan sebagai sarapan besama kopi atau teh....

Post a Comment

18 Comments

  1. kak Es baru dok cari2 roti yg ditebuk tupai kat tengah ni

    hari tu macam ternampak2 tapi tak tahu kat mana...

    macam tau2 je cek matt..
    pastu letak cheese kat atas puunn sedap gak..kan ?

    ReplyDelete
  2. @ kak es - sesuaii sangat, haha, macam saya ni kak, kalau letak ciss...terus gebu mendadak kang..

    ReplyDelete
  3. 1st time tgk 'eggy in the basket' ni dalam movie V for Vendetta... ala2 benjo pun ada gak kan? nyum...

    ReplyDelete
  4. ahaha..pergh..kertip gaban dah ni..nk try tambah sosej lak..

    ReplyDelete
  5. salam.jom join a simple n easy ga kat my blog.tq...

    ReplyDelete
  6. wahhhh...sgt menarik n yg penting sedap ;D sesuai utk anak2 saya ni...nak kene beli roti lah esok nampaknya....thanks CMG...

    ReplyDelete
  7. Suka kalau benda senang dan sedap ni..tq CMG

    ReplyDelete
  8. cmg...yang senang gini juga mas tak buat2....kikikiki

    ReplyDelete
  9. pakcik nak pinjam nama pakcik tarok lam n3.ehehe.

    ReplyDelete
  10. Wah, nampak senang, tapi belum cuba belum tahu ni.

    Thanks for sharing ;)

    ReplyDelete
  11. - wahhh cmg, ade roti lap2 tgh gitu...hehehe

    ReplyDelete
  12. Wowww yumurtalı ekmek nefis gözüküyor maşallah :)
    Ellerinize sağlık..
    Türkiye'den sevgi ve dua ile..

    ReplyDelete
  13. wah..sodap eh..boleh try nih..

    ReplyDelete
  14. wah nmpk sedap
    simple plak tuh!
    kebetulan bl roti smlm, bleh try nie

    ReplyDelete
  15. pastu mkn ngan cili sos atau mayo..wah, besttt:)

    ReplyDelete
  16. pernah buat tapi bakar kat oven.. hmm atas non-stick pan ni lagi senang kot.. bestnyee

    ReplyDelete
  17. kelihatan sangat menarik untuk dicuba! ~ terpengaruh drpd entry kak Es, terus ke sini.. :-)

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.