SAMBAL TUMIS UDANG PETAI.

P1280720
Salam semua, bertemu kembali dengan mat gebu. Sejak2 ni mat kurang kan post entri, hmm. ntah lah rasa macam dah malas...penat dan mat sekarang tak mo dah terikat sangat, nak post entri ikut keselesaan, traffic biar lah, kalau dapat banyak, syukur, kalau dapat kurang pun syukur juga sebab masih ada lagi yang sudi singgah walaupun kurang. Pada mereka2 yang rasa jemu, mat minta maaf, yelah mat gebu kan hanya memasak di dapur sendiri, bukan di dapur hotel atau cafe, jadi menu dah pasti sama atau hampir2 sama saja, eh, bukan nak kata, kalau hotel atau restoren pun jika dah hampir 5 tahun berblog, mereka pun akan ulang resipi yang sama, mat boleh dikatakan tiada cuti letak entri...erk...ok lah mungkin ada, sebelum2 ni....tapi anda pun faham kan, mat gebu bukan seorang tukang masak profesional..jadi sudah pasti masakan ku hanya yang biasa2 saja...Jom lah layan sambal tumis udang petai ni..

BAHAN-BAHANNYA :-)
20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan
4 papan petai, ambil isinya.
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa)
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa (@serbuk perasa)

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili kisar hingga garing, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan petai dan jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan gula. Masak hingga pekat.
  2. Tambah udang dan bawang hiris, masak hingga udang masak dan bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan apa2 yang anda rasa sesuai...

Post a Comment

18 Comments

  1. wah... mengenyam tengok udang dan mengancam tengok petai.. che mat, siap2 kan pil gatal tu..

    ReplyDelete
  2. pak cik mat tak berapa gebuuuuu! hari tu saye try makan petai, setengah je saye try, puihhh! pedas kemain! benci!

    ReplyDelete
  3. elok sangat makan sambal pedassss dgn mood hari ni yang asyik panasss je huhu

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum CMG...
    ermmm... kalau masuk dapur CMG nie mana boleh jemu... x kisah ler ulang tayang ker per.. semuanya nmpk sedaaaaap belaka...

    ReplyDelete
  5. alahai Cik Mat sedih jer bunyinya tu...jgn fikirkan begitu fikirkan yang positif jer k....maybe kekadang org busy sampai tak sempat nak singgah sini..tapi DTS mana boleh org nak lupakan.

    ReplyDelete
  6. tadi tgk entry psl sotong..yg nie udang pulak...kecur air liur d buatnya^^

    ReplyDelete
  7. *sambil mengesat lelehan enzim di keyboard* manalah nak carik petai kat sini...dpt sambal ni pekena ngan nasi lemak, perrghhhh....

    ReplyDelete
  8. Cik Mat,
    Kalau gatal-gatal kerana alahan minumlah air beralkali untuk menghilangkan alahan tersebut.

    Cubalah....

    ReplyDelete
  9. Nampak sedap sambal petai dengan udang tu . Mengoda sungguh selera akak.

    ReplyDelete
  10. Mak aih!tgk gambar tu yg tak tahan..hehe

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum mat,
    setakat ni kak amie dapati blog masakan mat paling rancak bersiaran, agaknya mmg perlu juga utk berehat seketika..., dan muncul kembali dgn idea yg lebih mengancam... apa pun jgnlah tinggalkan terus blog masakan...,kami ni sentiasa sokong dr belakang,

    ReplyDelete
  12. alolololo. emonye bunyi. jgn merendah diri mat. pada akak mat tetap hebat. masakan mat semuanye mesra pelanggan. semuanye yg org suke. dan yg paling tepat, mudah diikut dan hasilnye, pehhhh. terbaik mat. terus lah berkongsi idea ye mat. tq mat.

    ReplyDelete
  13. sdpnye pak cik mat <3 sy xpena jemu pn.. ehehe

    smbl udang petai ni mmg peveret gila2.. nak2 yang pedas nak mati.. ahaha

    ReplyDelete
  14. waa! sedapnyer...dh r lma xmkn petai ni^^

    ReplyDelete
  15. I luv petai! :-p

    Hari tuh Cik greenappleku.com buat Sambal Tumis Optimus.

    Hehe...

    Entri basi --> Dua Ringgit

    ReplyDelete
  16. Ya Allah nak pengsannnnnn tgk sambal tumis udang tu...glurpppp sesambil telan air liur...x leh makan sokmo nanti sesi mengaru secara besar-besaran...heeehee

    ReplyDelete
  17. adoiii..sedapnyer..meleleh air liuq nengok nyer ha

    ReplyDelete
  18. sy mengidam dan bertekad dgn jiwa kental nak mencuba resepi ni hari ni.mekasih pokcik

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.