APAM KAMPUNG....

P1290314
Assalammualaikum, buat apa tuu...Aduhhh ngantuknya mata, ingat ni malam nak tidur awal lah, tu pun kalau boleh tidur lah kan. Ok entri kali ni mat share resipi apam, mungkin anda ada resipi apam yang bess, apa kata share untuk kira sama2. Mat buat apamni untuk bonda berbuka puasa tadi. Rasa2 mat pernah buat dulu, apam tepung gandum kalau tak silap. Tapi kan kali ni mat campur sedikit tepung beras. Sedap dimakan bersama kelapa parut putih yang dgaul dengan sedikit garam. Kelapa pun kalau dapat pilih yang kulit basah...Ok kita semak resipi dia yea..

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram tepung gandum
50 gram tepung beras
75 gram gula perang (brown sugar)
1 cawan air
6 gram yis + 1/4 cawan air, larutkan
Kelapa parut putih + sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.
  2. Lenser loyang bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
  3. Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit (mat balut penutup kukus dengan kitchen towel). Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....

Post a Comment

22 Comments

  1. salam cik mat
    ini lah apam yg akak tunggu2 resepi nya..apam kampung yg original kan?..selalu ada masa kenduri kendara..sedapnya di gaul dgn kelapa parut..:)terimakaseh CMG..

    ReplyDelete
  2. cik mat

    ayu setuju sangat2 apam versi kampung nie

    sebab tak ada bahan2 tambahan..
    hanya yis jer...

    ada lagi tak?
    sat ayu sampai ya

    ReplyDelete
  3. apam kampung ni sama dgn apam beras ke mat? tak sama eh????
    rasanya apam kampung ni lagi lembut kan....:)

    ReplyDelete
  4. salam...datang baca & salin resepi..tk cmg

    ReplyDelete
  5. askum....dah lama cari resepi apam ni...terimakasih banyak2 cik Mat..

    ReplyDelete
  6. nah No dh jmp link yg No cakap apam kuah terengganu tu kat fb td..abgMat nak cuba buat tak hehe..

    http://ummuayman.wordpress.com/2009/11/25/apam-berkuah-terengganu/

    ReplyDelete
  7. lamanya tak makan apam kampung ni. tq for resipi CMG. buatnya belum pasti hehehe

    ReplyDelete
  8. hoh..camni ghupenye apam..laen ek ngn apam balik

    ReplyDelete
  9. terliurnya...teringat apam mak saya buat

    ReplyDelete
  10. saya suka apam ni..
    arwah mak suka buat masa saya kecik2 dulu!

    ReplyDelete
  11. apasal nama cenggitu,cik mat?

    ReplyDelete
  12. apam apam apam !! saya suka apam ..
    dah lama x makan ..huhu

    ReplyDelete
  13. teringat kuih apam buatan emak kat kg..lindu.. :(

    ReplyDelete
  14. resepi mudah yang mesti dicuba. boleh la jadik entry blog saya esok...hihihi

    ReplyDelete
  15. cek mat...nk request resepi apam polkadot leh tak...hehehe...:p

    ReplyDelete
  16. suka apa ni.. tapi lau de coklat lagi best.. leh tak coklat tak?

    ReplyDelete
  17. salam...
    kalo 6g yis tu sama tak dengan 1sk...

    ReplyDelete
  18. salam...
    Kalo 6g yis tu agak2 sama tak dengan 1sudu kecil...

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.