LEMPENG UBI DAN KESAH "AKU"...

P1260255
Salam pagi Selasa, apa khabar anda semua, dah sarapan?.. Pagi ni mat sarapan lempeng ubi, tapi bonda yang buat, jangan tanya kenapa mat gebu tak buat?..Sebab tiba2 mat gebu rasa tak nak buat. Nampak kejam tak...ntah, tekak ni kan tiba2 nak makan hasil air tangan ibu. Lempeng ubi kalau ikutkan tak de satu resipi yang spesifik, bak kata orang2 peranakan, luu main rasa dan agak2 siaa...itu maknanya ikut pengalaman. Hmmm, hari ni mat kan akan melaksanakan satu tugas lagi, tapi mungkin lewat sikit, sekarang ni aku nak ngadap tenet sat sambil2 settlekan kerja2..Orang tanya che mat what you do for living actually?..Sekarang ni kalau orang tanya je, mat cakap ooo mat gebu full time blogger lahh!....senang, sebab malas guaa nak crita, lepas tu sah ada yang tanya, uikk, cukup kee hasil u as a full time blogger tu che mattt!!!....adehh, pleasee lah selagi aku tak minta pertolongan, atau sampai tak mampu nak menjamu tetamu, ha tu jam baru aku parahh okey, tapi buat masa ni ok-ok saja walaupun tak mewahh melimpah ruah..Tapi kan pada mat biarlah kita hidup penuh kesederhanaan, tidak kedekut dan bersifat ikhlas, kannnnn.....ok jom sarapannn!!

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan parutan ubi kayu
3/4 cawa parutan putih kelapa
Garam secukup rasa
Sedikit air
Sambal tumis sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan di atas kecuali sambal tumis dan air. Gaul rata dan jika kelihatan agak pekat, tambah sedikit air, kacau rata.
  2. Panaskan non-stick pan, lenser sedikit minyak dan bila panas, sendukkan bancuhan tadi dalam non-stick pan dan ratakan.
  3. Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan, balikkan dan masak pada satu bahagian lagi hingga kekuningan. Alih dalam pinggan dan buat kaedah sama pada baki adunan...
  4. Hidangkan bersama sambal tumis atau sos kegemaran anda....Selamat mencuba untuk semua..
LEMPENG UBI DAN KESAH "AKU"... LEMPENG UBI DAN KESAH "AKU"... Reviewed by Mat Gebu on 3/15/2011 09:00:00 AM Rating: 5

18 comments:

  1. sedapnya mattttttttttttttttt..errr..jap lagi macam nak uli donut lagi la..ahahah

    ReplyDelete
  2. @ ady - hahahaha...adehh, malas nak bayangkan...

    ReplyDelete
  3. aduhai...cuaca sejuk2 gini mmg sesuai lah sarapan mcm ni.... :)

    ReplyDelete
  4. x suka x suka huwaa...meleleh ayaq luirku .....lempeng ubi cicah samball mana nak cari time mcm ni

    ReplyDelete
  5. Satu lagi hidangan yang saya tak pernah rasa dari Cik Mat. Tq Cik Mat & Selamat Maju Jaya dalam berblogging. Semoga rezeki bertambah melimpah ruah:-)

    ReplyDelete
  6. ye la cik mat..selalu tertanya2 siapakah CMG...misteri uuu..apa pun keep up good work..sharing is caring..semoga dirahmati Allah

    ReplyDelete
  7. uwaaaa mmng menyelerakan betul sentuhan tangan bonda kan Mat....mesti Mat makan berkeping2 ni sbb bonda yg buatkan...akak bayangkan bonda Mat siap suapkan lagi...aaaammm, alalalala manjenya diaaaa.....hehehehe..

    ReplyDelete
  8. bestnyer...tapi ssh nak dapat ubi kayu sini....

    ReplyDelete
  9. sedap giler neh...uihhhh malas betul nak bangun pepagi buat sarap..adehh

    ReplyDelete
  10. so simple ye pakcik mat...bole la try nanti...:)

    ReplyDelete
  11. err mak buat pun kene tayang eh pkcik mat..sarapannnnn

    ReplyDelete
  12. pak cik mat.. saya baru tgk video cik mat tuu.. terkena btg idung sndiri bila cik mat ckp org2 muda ni bila nak nkah/tunang baru nk pegi jenguk blog2 masakan nii.. hahaha.. :)

    ReplyDelete
  13. SEDAPNYA..SAMBAL DAH ADA..UBINYA JE YG XDE..MINTA SEKEPING HEHE..

    ReplyDelete
  14. SEDAPNYA..SAMBAL DAH ADA..UBINYA JE YG XDE..MINTA SEKEPING HEHE..

    ReplyDelete
  15. sedapnya....teringat lak kat bondaku di kg..:(

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.