KEJADIAN SABTU 12 MARCH 2011.....PANAS!!.

P1260223
Tuu diaa tajuk N3 lain macam jee..sebelum tu, ni letak gambar rumah bukan nak tayang apa2 cuma nak share lokasi2 bersejarah semalam yang yelah berubah kepada susun atur asal. Huhhh, lega tau mat sebenarnya, sebab ben bagi tau 2 minggu sebelum tu, dan mat pun dah buat persedian awal, tapi bukan lah satu persedian yang sempurna, cuma setakat seorang "mat gebu" yang boleh memasak saja..bukan sorang yang profesional, tapi boleh lahh...Tu lah sebab sibuk sangat kan aku tak dann nak ambik gambar makanan yang telah terhidang..alahh sedeyy kan, hmm tak pelah boleh singgah diblog rakan2 yang hadir semalam, depa mesti ada ambik gambar makanan serba sedikit (klik sini..)....Ruang tamu ni menyaksikan kurang lebih hampir 40 orang, tetamu silih berganti semalam...meriahh koo, kira ketua wanita dia Ayu Citarasa Rinduan dan ketua pemuda dia Ben Ashaari. Tapi mat berterima kasih pada Sue Joshua, banyak membantu..kann suee....ok kita beralih pada cerita mat menyiapkan menu, sebab aku buat sorang2 yeaaa....tanpa bantuan sesiapa...

P1260224
Sebab majlis hari Sabtu, hari Khamis mat dah buat persedian awal, termasuk mengeluarkan kelengkapan set pinggan mangkuk, set cutlery (sudu, senduk, sepit, garfu dan sebagainya), dan benda2 lain. Malam tu mat buat chocolate chip dulu. Ok settle satu benda. Esoknya Jumaat baru betul2 "heavy" nya tugasan...seawal pagi mat dah bangun, aku siap2 cuci ayam segala, lepas tu kemas apa yang patut. Terus siap2 masak untuk makan tengah hari, lepas Jumaat tu terus on buat trifle 2 bekas...settle satu..siap tu mat bakar kek keju 2 ketul..strawberry cheese cake dan blueberry cheese cake...selesai jam 11 malam...lepas tu bakar pulak kueh bakar pandan, satu loyang besar...makan masa dalam 1 jam lebih macam tu...Perghh selamat sudahh...syukur alhamdulillahh....semuanya menjadi dengan sempurna, dengan izin Allah swt dan juga keikhlasan hati..Oh yeaa pagi Khamis sebelum tu, mat buat puff pastry dalam 50 biji, malam sebelum tu dah siap2 buat inti segala dan simpan dalam freezer. Sementara bakar kueh bakar pandan tu, mat kemas2 ruang tamu, alih2 kerusi semua kasi lapang, nanti esok tak dann lahh nak buat..kann...tu pun terima kasih pada abang mat yang memantu serba sedikit dan juga bonda... Meja makan atas tu lah lokasi mat letak 4 biji buffet set..hehe pinjam kak sedara punya, mat ingat nak rembat juga lah nanti sebab dah mula rasa memerlukan benda2 macam tu.. Ok jomm..cerita terakhir..

P1260225
Maka tibalah Sabtu 12 hb March 2011..Pagi lagi mat dah buat persedian semua, meggoreng ayam yang telah diperap semalamnya, membakar puff pastry, membuat sambal, sediakan salad dan dalam jam 11, mat masak nasi ayam....kurang lebih jam 12.30 semua beress, cuma aku je masih belum selesai lagi, dapur kecah gilaaa...pening woooo...lepas siap semua deco kek keju dan susun di tempat2 yang sepatutnya, mat kemas2 apa yang perlu. Lepas zohor tetamu mula datang..mula sekali kumpulan 1 tube, 3 orang, kemudian sue joshua dan seterusnya...hingga lah semeriah seperiti anda2 baca diblog rakan blogger yang datang...Syukur alhamdulillah.. Lokasi dalam gambar diatas tu sungguh bermakna...huhu, ada kesah yang manis berlaku koo, ishh kena tanya ady budika dan juga sunah dan juga "tiffinbiru" mat gebu..masa tu kat sini mat letak kerusi, dan telah berlaku satu kejadian jika diizinkan allah swt, menjadi tanda ingatan mereka sampai bila2....kann Ady....kan Sunnahh...kan Mat Gebu...kan Ben Ashaari....kannn...hahaha pening kee..adehh..aku pun dah mula pitam nihh, nak tidur awal..ok semua salam sayang dari DTS-MAT GEBU....anda lah nadi DTS....assalammualaikumm...
KEJADIAN SABTU 12 MARCH 2011.....PANAS!!. KEJADIAN SABTU 12 MARCH 2011.....PANAS!!. Reviewed by Mat Gebu on 3/13/2011 10:30:00 PM Rating: 5

35 comments:

  1. mmg best gathering semalam cuma sygnya lia x sempat nak merasa semua juadah yg cik mat dah ssh payah buat...uhuks..sedih tau!! sibuk dgn anak2 yg x reti diam...nasib baik x t'golek gelas kat atas meja smlm...haru sungguh klu b'derai ke lantai....:D

    apa pun terima kasih atas layanan mesra dr CMG..ada masa n pjg umur pastinya sya n family akan dtg lagi.....:D

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...
    Baca n3 blogger yang hadir pun dah rasa teruja.Kalau dapat join mesti best giler.

    ReplyDelete
  3. @ mamamya - terima kasih sudi datang, dan minta maaf jika saya terkurang layan...alah budak2 biasalahh, saya pun ada anak2 buah yang kecik....

    ReplyDelete
  4. insyaallah mat..aku akan ingat hari itu dalam hidupa ku sampai bila2,,satu pengalaman yang amat maanis...doakan eh mat..insyaallah

    ReplyDelete
  5. kek blueberry seddaaaapp!!!
    nk tmbh tgk2 da abis..
    sobss... sobss..

    ReplyDelete
  6. amboi "abang" mat...nama tu sume huruf nak double ye? hehehe...

    terima kasih semua...moga dipermudahkan urusan semua..ameen....

    ReplyDelete
  7. Mat terima kasih Mat.. teharu sungguh lagi diri ku ini dengan kesanggupan ko mennyediakan kelengkapan utk santapan ktorga..

    ReplyDelete
  8. err..jeles xdapat pergi..kalau tak dapat rasa nasi ayam..hehe

    ReplyDelete
  9. tumpang lalu semua...
    nie biro wanita nak lalu..maklumlah..jadi ketua kena belajar pantun dahulu..
    kitab pantun dah ku selak2...nampak nya menjadilah yer ben dan cik mat..

    moleklah tu...

    sah!!!!!


    PS: apapun kepada DTS anda memang hebat..daku masih terbayang2 sessi vlog semalam..gather2 yang sangat santai...terima kasih DTS

    ReplyDelete
  10. nape che mat,.. berlaku proses lamar melamar ke kat situ. lalala~
    insyaAllah... cik pulau doakan yang terbaik buat abg Ady and Sunah.. ^^,

    ReplyDelete
  11. seronoknya...ayu citarasa rinduan pelawa saya konvoy ramai2 tapi hari tu saya ada LDP sampai petang...

    kalau tak saya dah ada kat rumah mat gebu tu...

    lain kali buat lagi yea...saya tak akan lepas kan peluang...

    ReplyDelete
  12. dok dengaq sora cik mat kat vlog..
    malu sunggoh ko ehh cik mat..
    cek dok bajet boleh tengok rupa dah tadi nih..hahaha
    anyway.. bravo berani untuk diwawancara... clap clap

    ReplyDelete
  13. best je nampak..
    siap ada gathering gitu ^_^

    ReplyDelete
  14. woww! super tuan rumah..Tahniah dpt kunjungan hebat... :)

    ReplyDelete
  15. mat,
    hihihi. akak tgh tgk mat kene interbiu. canteknye tgn mat. very the runcings. rumah pun cantek. i loike.

    ReplyDelete
  16. bestnye. lagi-lagi CMG yang masak. banyak betul menu makanan.

    ReplyDelete
  17. wah cantek umah..sedeyla..tak tau pon ada gathering kat umah cik mat..tau pon seganlah nak joinkan..nanti ray boleh dtg x?

    ReplyDelete
  18. Tahniah yer tuan rumah CMG sebab akhirnya berjaya buat vlog! Moga bertambah rezeki selepas nih!

    ReplyDelete
  19. sungguh cantiknya umah mat gebu ni!!!!!!!!!!!!!!!! mcm xcaye pulak mat gebu lum kawen lg.. ekekekeke bestnya buat gath kat sana.. rugi nya xjoin.. xdpt nk rasa masakan mat gebu sendiri :( jeles !! sungguh jeles pd semua.. huhuhu

    ReplyDelete
  20. uwaaa mmng seronok semalam...tak sangka dapat jumpa sifuku....terima kasih atas layanan yg di berikan...
    = Anak akak yg bongsu siap tanya, bila mama nak dtng umah uncle Mat lagi...sebab nak kena pulangkan mangkuk plastik tu...(mangkuk yg Mat bawakan puding triffle tu....klakorkan, dia nak dtng lagilah tuuu...)

    ReplyDelete
  21. Whoa! Lawa rumah!

    Tapi I musykhil laa...

    Camner MG ngan BA boleh berjiran sedangkan rumah MG kat Sedenak Johor, dan rumah BA kat Putrajaya?

    Errr... BA duduk kat Putrajaya kan? :-p

    ReplyDelete
  22. @ logo - hahaha, jangan salah faham, kami berjiran di blog saja...

    @ kak yatie - sama2 kak, dan terima kasih utk kak yatie, abg dan anak2 jugaa..

    ReplyDelete
  23. Saya yang menjadi saksi..~ phewit...

    ReplyDelete
  24. @ cik sara - hahaha..tuu diaaa..

    ReplyDelete
  25. thankz tu Cik Mat Gebu...
    mknan yang Cik Mat Gebu sumer sdap2 belaker....

    ReplyDelete
  26. adeh..awat suma pakat ckp blueberry cheesecake yg zla xsempat nak mkn tu sedap???sbb strawberry cheesecake yg sempat dimkn tu pon sedaaaaaaaaaaaaaaaappppp...:)

    ReplyDelete
  27. Assalam,

    Ada gathering ya..bestnyer...

    ReplyDelete
  28. indah nya rumah mat gebu..
    gebu mata menengok :)

    ReplyDelete
  29. SALAM....WAH BUKAN JE TERUJA TGOK MAKANAN YG TERHIDANG TP JUGA SUSUN ATUR RUMAH EN MAT GEBU...WALAU JAUH DI UTARA TP DAPAT KHABAR BERITA YG MENGGEMBIRA KAN

    ReplyDelete
  30. Salam cikMat

    Sungguh cantik rumah cikMat... cheq dok pi mengendap kat seantero blog... meriah sungguh get-together tu.
    And your vlog pun cheq dah tengok... very good!
    Maybe next time buat vlog cikMat tengah memasak... cheq tunggu!!

    xoxo

    ReplyDelete
  31. Morning mat,

    Seronoknya dapat jadi salah seorang sahabat mat ni.Bertuah mereka.

    Rajin dan bsungguh2 kamu buat persiapan utk mrka.Semoga sukses mat.

    jom belajar buat macaron

    ReplyDelete
  32. bila mau buat lagi? jgn lupa jemput ye.. hu hu

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.