BZ TAHAP GABAN........TAPI.................

P1260188
Salam semua, waaa manyak ngantuks maaa, takpe2 sebelum tidur, aku nak menelan kopi dan 4 keping chocolate chip cookies yang kaya dengan kolestrol, lemak tepu dan juga kesedapan terlampauu. Sebenarnya kan bukan lah sibuk mana, cuma kena lakukan awal..tau jelah mat gebu kan buat sorang2, jadi kena organize betul2...kang silap, ishh segan sehh guaa. Ni coklat cip nya resipi dari blog rima, kira 2nd time lah mat buat...sedapp serius..tapi mat guna 100% gula perang atau brown sugar, tu pun pada mat dah manis dan rasa dia kan sedapp..serius. Kali ni mat tambah badam dan kelapa kering dalam dia...

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram mentega tanpa garam (boleh guna mentega biasa)
75 gram gula halus
90 gram gula perang (mat guna gula perang semua)
3 kuning telur
1/2 camca teh esen vanilla
1 camca teh minyak kopi (mat guna mocca oil)
120 gram cip coklat
100 gram kacang gajus, panggang dan cincang kasar
60 gram badam, panggang dan cincang kasar
3/4 cawan kelapa kering
350 gram tepung gandum*
15 gram serbuk koko*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan ayak)
1 camca teh garam (kalau guna mentega biasa, tak payah letak)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dengan gula dan garam hingga sebati, masukkan esen vanilla dan kopi@mocca oil. Masukkan kuning telur satu persatu sambil diputar hingga berkrim.
  2. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, akhir sekali masukkan cip coklat, kacang gajus cincang badam cincang dan kelapa kering tadi. Gaul rata.
  3. Bulat2 dan leperkan sedikit adunan tadi, atau sudu kan atas dulang pembakar, jarakkan sedikt antara satu sama lain. Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 15 - 20 minit bergantung pada oven masing2.
  4. Bila masak biar sekejap atas dulang pembakar, kemudian boleh alihkan atas jaringan dan biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
BZ TAHAP GABAN........TAPI................. BZ TAHAP GABAN........TAPI................. Reviewed by Mat Gebu on 3/11/2011 12:12:00 AM Rating: 5

27 comments:

  1. che mat, percaya...percaya... mmg sedap! siap dia taip serius tu, lawak jugak che mat ni upanya, pastu tertarik ngan tajuk n3 ni "BZ TAHAP GABAN" cayalah che mat! jiwa muda tu...

    ReplyDelete
  2. hari tu akak ada tanya cik mat beli kat mana pastry jenama kawan tu. Akak dah beli & akak dah buat mcm2 dgn pastry tu...thanks unk cik mat.
    Jemput ke blog akak...akak buat mango galettes dgn pastry tu...:)

    ReplyDelete
  3. wahhh ni pasti antara juadah utk sedenak gathering kan???huk3 ruginya tak dpt join...klu tak boleh sama2 tmbah kolestrol dgn lemak tepu bersama2 abg mat... =D

    ReplyDelete
  4. che mat, jgn marah ye... terjah lagi sekali nk tgk comment duduk kat no berapa... alangkah bangganya jadi manusia pertama yg comment kat n3 ni... gara2 tertarik dgn tajuk n3 punya pasal, che mat nnti post tajuk2 n3 gempak lagi yer... heheee kelakolah!

    ReplyDelete
  5. Mesti esok ada apa - apa ni...he he he

    ReplyDelete
  6. ooooo .. cik mat tgh wat preparation utk 12hb ni ye? all the best cik mat. moga berjaya.

    ReplyDelete
  7. Dapur MG tak pernah berhenti berasap ye? ;-)

    ReplyDelete
  8. logorithm, tengoklah pakcik siapa... che mat, gaban sihat? heheehe..

    ReplyDelete
  9. sedapnyer kelihatan.rasa lapor da ni...hehe.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum CMG..

    Salam ziarah di pagi Jumaat....
    Tgk pun dah tahu sedap...belum lagi rasa..

    ReplyDelete
  11. Eh!yang nih ke biskut yg sedap selain biskut german aritu cik mat???sila jawab jap,walaupun kebizian..(main paksa lak kan)haha..
    sbb kalo betul yg ni teringin nk mengetest ngalah org ngidam dah aku nih..

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum Mat,
    Bizi tahap gaban ya..takpe2, sesekali...nmpknya sok leh rasa sekut ni...sedapnya....

    ReplyDelete
  13. aduhh pagi2 nie teriba perut bergayut2 nak satu..nak satu..sedapnyer... nie mesti nak buat tuk preparation tuk perjumpaan tu kan???

    ReplyDelete
  14. uwaaaa jelesnya sok x dapat menghadirkan diri

    ReplyDelete
  15. adeh.. rajin btul la en. mat kite nih.. saya suka cookies.. bak cikit..

    ReplyDelete
  16. bz-bz pun masih leh msak sedap2 ek... bgus tul la

    ReplyDelete
  17. da try,,mmg sdpp
    tq for the recipe =)

    ReplyDelete
  18. wah...ni yg buat x sabar nak pi sedenak esok...:) (konon jer ni esok smpi sana malu2 pulak....hehehe)

    ReplyDelete
  19. makan sambil2 tgok tv ..bes jugak..

    ReplyDelete
  20. umphhh...kompem sedap nih. nk try jugak lah..;)

    ReplyDelete
  21. wahh sekali sekali mkn biskut buatan sendiri yg enak apa salahnya kan MG..jgn tgu raya je..best!

    ReplyDelete
  22. salam CMG... gula halus tuh pakai ke tak? so, berapa gram brown sugar CMG pakai ehhheeee. ada rasa mcm pames amos tak?

    ReplyDelete
  23. sukenye dt blaja masak2...
    tukar2 resepi...
    akan dipraktiskan satu persatu...
    nyum..nyum...

    ReplyDelete
  24. Bestnyer pandai masak2 nih macam MGebu. Sejuk perut ibu mengandung.. bertuah ler orang rumah..

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.