PENGAT LABU.....PROMOT BLOG 2 - 1

P1250662
Ehem ehem buat apa tu?.Cuaca panas2 ni makan buah2an sedap kannn, hmm tadi saja lah perabih kan labu, buat pengat koo aku, hadoi tapi guna santan sikit siaa, campur dengan bubur cha-cha dan sagu biji. Buat sikit saja, dalam 300 gram labu. Mat guna gula putih saja, sebab tiba2kan teragak macam tu, labu ni jenis kuning oren, dahh kuah dia jadi kaler goldennn..whaa manyakk ongg laaahh, waa sukaa itu macamm adee golden karer maaaa... Sedap dimakan panas atau sejuk, tapi mat suka sejuk, baru nyamannn... Ok lah, untuk promot blog edisi ke-2, dan yang pertama mat nak promot blog.....

Tak lain tak bukan kak chik - ella dari blog "Dari Jari-Jari Halusku"...ha kalau kak chik baru sesuai jejari halus, ini ada ke patut kata jadi pakcik mat kiut macam jari misha omar..citt kak ummi kuantan pun tak agak2...jari i macho okeyy, juara kelim karipap!!...hahaha jari bunting padi pun yea juga...Ok lah, kalau senang dan nak tau lah blog kak chik ni apa cerr..boleh klik sini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram labu manis, didadu sederhana besar
1 genggam bubur cha-cha, cuci dan rebus hingga lembut, toskan
1 camca besar sago biji, cuci dan toskan
1/2 cawan santan pekat
Gula secukup rasa (yang ni agak2 lahh yeaa)
Secubit garam
1 helai daun pandan, disimpul
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus labu dengan daun pandan hingga 1/2 empuk, masukkan bubur cha-cha dan sago tadi, masak hingga biji sago kembang. Masukkan gula secukup rasa dan secubit garam, kacau perlahan.
  2. Tuang santan pekat, kacau perlahan dan biar mendidih sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas atau pun sejuk....
PENGAT LABU.....PROMOT BLOG 2 - 1 PENGAT LABU.....PROMOT BLOG 2 - 1 Reviewed by Mat Gebu on 2/15/2011 10:00:00 PM Rating: 5

21 comments:

  1. CIK MAT!!!ALAHAI,KENAPA SUKA BUAT SAYA DAN PEMBACA LAIN TERLIUR..SEGALA PENGAT KALAU LETAK AIR BATU,PERGHHH..SEDAPNYA...

    ReplyDelete
  2. dibulan puasa...ayu mmg jual pengat..paling laris adalah pengat nagka dan pengat labu..

    semangkuk cik mat

    ReplyDelete
  3. seb baik masih kenyang..tp klu dpt makan sedap gak tu..

    ReplyDelete
  4. uiks..malam2 dok tgk pengat tetibe je rase lapor..

    ReplyDelete
  5. rajin nye masak...penuh stok brang dlm esbok ni kan...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...
    Cik Mat nak semangkuk boleh? Kat umah kalau buat pengat2 cam gini sendiri buat sendiri makan. Jadi masuk gear tu lambat sikit le.

    ReplyDelete
  7. la .. patut la mcm dipanggil2 ke sini. ada kakchik kat sini rupanya. mekasih byk2 ye cik mat. terharu sgt2 nih. hihi ..

    Sila percaya ye Cik Mat yg jari-jari halus KC pun pandai kelim karipap tau. Masa kecik2 dulu bonda KC buat kueh. Esok2 boleh la kita 'challenge' sapa kelim karipap lagi halus dan cantek eh?? haha ..

    Btw, anak KC Aiman kem slm kat cik mat. dia nak buat ayah angkat bole?? haha ..

    ReplyDelete
  8. slm..

    dah lama tak msuk blog ni,,masuk sni msti mati klprn dibuatnya..hehee dah lama tak maknn pengat labu ni..

    slm maulidur rasul dari achie^^

    ReplyDelete
  9. wah sedapnyer..terliurnyer tengok..mmmp...nanti nak try wat kat umah la...

    ReplyDelete
  10. baru je sebut pasal pengat labu!! dah nampak lak entry ni..haih..kecur liur ni..

    ReplyDelete
  11. En. Mat, saya pun nak En. Mat promote blog saya..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum...En Mat, saya org baru dlm 'blog' nie....salam perkenalan dihulurkan....;)

    ReplyDelete
  13. cik mat memang pakar kalau bab nak buat perut saye berbunyi malam-malam ni.hahaha..sedapnye..kene cari labu ni,tak boleh jadi!

    haha.thanx for sharing ye cik mat =)

    P/S: resipi roti poket tu membuatkan ramai orang lapar cik mat.semua yang datang blog sye komplen dorang lapar.Last-last sye pun lapar jugak tengok blog sendiri.=)

    ReplyDelete
  14. ish....mcm tau jek aku nk buat pengat labu utk menu minum ptg nnti. mintak izin copy resepinya, ye...mat....

    ReplyDelete
  15. cik mat gebu, wahhh... resepi² sume mmg wat sy laparrrr~~ arghh tidakkk...

    ReplyDelete
  16. cedapnyeee...nk cikit..:)

    psssttt : abg mat..abg mat bile nak promote blog tite..hihihi..

    http://shawlsayucinta.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. 3 hari lepas pun saya dh buat pengat labu ni... tapi sayangnya tak de sagu. Kalau ada, sedap gak..

    ReplyDelete
  18. SALAM CIK MAT...

    minta izin amik gambo pengat ni ye cik mat..
    tapi kita nak promo mee siput di buat pengat bulan2 pose ni..
    resepi penuh kita suh refer ke blog cik mat jek...pandai2 la depa alter ye cik matt...
    maseehhh cik mat dearr...:D

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.