PANCAKE NASI....BIAR BETUL SI MAT GEBU NI!.

P1250823
Assalammmualaikum, aduhh idea dah kering, gersang, merekah2...ibarat bumi tidak ditimpa hujan, kenapa...mengapa...aku kekeringan nihh...dah puas fikir, sampai tonggeng2 bagai, tapi satu pun tak melintas kat kotak fikiran aku... Pagi tadi bertegur sapa dengan Ady Budika dan Kak Chik Ella di Sahabat Blogger, hmmm depa ni pencetus idea gak sebenarnya...
Sekali...tingggg!!!..idea datang, tapi tak pasti lah ok ke tak. Tapi tak pe yang penting buat dulu, kata derhaka, hasil dia tu kita uji kaji kemudian...Maka setelah menjalan kan pemerhatian dan menggunakan sedikit ilmu telek - menelek resipi, mat gebu telah mengoter nasi sejuk yang berbaki semalam pada pancake...waaaaa...pengsannnn >_<

P1250825
Haha, saja lah kann, suka2..Cantik dan tembam kan. Tapi rasa not bad, cuma pada mat lah, tak sesedap pancake labu. Cekodok nasi pun mat rasa lagi sedap. Tapi kira boleh dimakan lahh gitu, gilaa koo nak kata tak sedapp langsung, dah aku yang membuatnya. Bukan apa, nak goreng nasi tu sikit noo, dalam 1 1/4 cawan gitu, penat jeee.. Jadi kita cuba lah buat pancake.. Kalau tak silap mat lah dulu Kak Umi-E, peminat kucing pernah buat macam ni, tapi dulu lahh zaman kita orang kat MyResipi...lama dahh.. Ok jom kita tengok resipi yang pada mat ok - ok sajaaa tak de lah meletop sangat..eh ni ikhlas cakap...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/4 cawan nasi sejuk, dileraikan
1 keping daging burger ayam jenama "RAMLY"
1 biji bawang besar saiz sederhana, diadau
1 ulas bawang putih, dicincang
1 pokok kecik daun sup hiris
2 biji telur
Sedikit garam dan serbuk lada hitam
1 biji cili merah, buang biji dan dadu kecil
1 biji cili hijau, buang biji dan dadu kecil
Sos kegemaran
Sedikit minyak untuk menggoreng (mat guna minyak zaitun)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali sos dan minyak, kacau rata2 dan ketepikan. Panaskan non-stick pan saiz 4 inci dan lenser dengan sedikit minyak. Kemudian sendukkan 1/4 atau 1/5 bahagian dari adunan tadi, ratakan dalam non-stick pan.
  2. Masak hingga permukaannya sedikit kering, terbalikkan secara berhati2 dan masak lagi 2-3 minit atau lebih untuk mendapat permukaan pancake yang garing. Alih dalam pinggan dan buat hingga habis.
  3. Hidangkan dengan sos kegemaran anda...




PANCAKE NASI....BIAR BETUL SI MAT GEBU NI!. PANCAKE NASI....BIAR BETUL SI MAT GEBU NI!. Reviewed by Mat Gebu on 2/22/2011 10:30:00 AM Rating: 5

29 comments:

  1. salam mat. pada mata kakchik ni apa saja masakan yg mat tayang kat sini semuanya nampak sedap. pancake nasi ni pun w/pun mat kata tak sesedap pancake labu, kalau beri kat kakchik, rasa nak makan dengan sos cili, pasti sedapnya. mat mmg kreatif.

    ReplyDelete
  2. hang buat banyak kan kek nie mat?? aku nakkkkk....

    ReplyDelete
  3. CMG....dipagi hari...resepi pelik tapi mesti sedap ni....:-)

    ReplyDelete
  4. cik mat..
    wah...lain dr yang lain..
    agak ayu lps nie ramai kawan2 yang nak buat..
    percayalah

    ReplyDelete
  5. Salam, CMG mmg real punya Chef.. ada rasa cam tosei tak? hihi..

    ReplyDelete
  6. Mat, cantik menarik pancake ni. Kalau nasik tu di blend, agak2 ok tak?... ;)

    ReplyDelete
  7. cantik tembam gitu pnkek neh..
    suke tengok..

    ReplyDelete
  8. ako mcm blur2 sket resepi ko yang satu ni.. erkk tapi xpe sebab mcm senang, nanti ako nak cuba arr hahaa :p

    ReplyDelete
  9. kalau buat sendiri selalunya memang tak ngaku sedap.. tp orang lain yg makan mesti kata sedap.. baik ko pos ke pj sikit... sure akak kata sedap.. hehe..

    ReplyDelete
  10. wah bagus ni kalau nak clear nasi yang tinggal sikit..thanks che mat..

    ReplyDelete
  11. kalau tgk gaya mat cakap macam nasi kepal kan..bila tgk rupa memang boleh terliur kita di buatnya..walau apa pun boleh jugak kita cuba.mana tau akan meletop jugak suatu hari nanti..:)

    ReplyDelete
  12. gud idea ni cik mat..biasa saye buat jemput2 nasi..ni ada pancake nasi ni...wow weeeee boleh cuba neh

    ReplyDelete
  13. macam Hashbrown pun ade gakkan? Nmpk sedap...lebih2 lagi mkn time pns2..

    ReplyDelete
  14. Kalau dah memang pakar memasak ni, apa resipi pun memang sedap Mat. Rajin dengan tidak jer k.ct nak membuatnya...hihihi

    cayalahhhh..macam ni tak terbuang lah nasi sejuk lagi kan Mat :))

    ReplyDelete
  15. AWESOME! Nak buat juga! Sankyuu for the recipe!

    ReplyDelete
  16. Aiks? Nasik pon boleh buat pancake? Hmmmmm... mmmmm...

    ReplyDelete
  17. ajaib nie cik mat..nasik pon boleh jadi pancake..

    ReplyDelete
  18. terima kasih banyak2 che mat ! resepi yang mengancam, sihat dan berkhasiat!

    ReplyDelete
  19. menarik sungguh resepi nih, mohon share link cmg di fb. tq

    ReplyDelete
  20. cik mat lahir bulan berapa cik mat? sungggguhhhh kreatip!

    ReplyDelete
  21. kreatipnya Che Mat Gebu...
    boleh save ni...selain nasi goreng tukar menu ni, mesti lakuuuu

    ReplyDelete
  22. cik mat first time dengar resepi cam nie... nampak sedap sangat

    ReplyDelete
  23. salam CM

    Singgah nak minta izin copy resepi

    ReplyDelete
  24. tambah lagi idea ku nakmneghabiskan nasi sejuk... tq. nak copy..n modified..

    ReplyDelete
  25. Salam cik mat... i very the salute lah cos who wud hv thought of doing nasi pancake :op

    ReplyDelete
  26. sedap tau pancake nasi nie....penah makan sbb kakak ipar selalu buat utk bagi anak dia makan..sbb anak dia x nak makan nasi sebiji2.tapi x letak macam2 la...rangup diluar lembut didalam...nyum..nyum....nanti tie nak try letak macam2 gak lah...ambik resepi yer cik mat...

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.