KEK TAPAI UBI....DERHAKA YANG BERBALOI!!..

P1250814
Assalammualaikum, salam malam semua, dah nak tidur ke?..mat pun sejak2 ni tidur awal, ngantuk, lepas tu kan terjaga awal, ada tu jam 3 pagi aku dah bangun, ala2 macam nak poey motong gotah, yolah kan gotah mahal yang oiii...boleh pengsaann. Bila siang jangan harap nak tidur, sebab mat gebu Pantang tidur siang, nanti napsu aku buas ala2 naga tasik chini, ishh dasat kann. Ok malam ni nak share satu resipi yang pernah mat buat dulu, resipi asal dari "Penyulawa", di sini.... tu nama manja dia, kalau yang biasa kami panggil dengan panggilan, "kak Anim"..suami dia rockers waa cakap sama luuu...ishh kumpulan dolu2 tu apa tu kalau tak silap guaaa "Meditasi" ke macam tu lah kurang lebih..

P1250820
Kek ni mat buat 1/2 dari adunan asal. Dannn, seperti biasa, aku derhaka nkoo, hehe, syukur alhamdulillah menjadi dengan lembut, gebu dan elok jeee tak pecah bila dipotong dan paling utama tak mabok laut yeaa, lepas makan kek tapai ubi nihh. Kalau nak tau apa mat derhakakan jom kita semak resipi...senang dan mudah...

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram tapai ubi, lecek dan buang jika ada urat2 ubi
75 gram gula halus
3 biji telur gread A
1/2 camca besar mayonnaise
1 camca teh esen vanilla
50 gram margarine*
25 gram mentega*(*cair dan sejukkan)
90 gram tepung naik sendiri (self-raising flour)
1/4 camca teh baking powder
15 gram susu tepung

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Tapai ubi dilecek halus, jika ada urat2 ubi keluarkan. Satukan tepung SLF, susu tepung dan baking powder, gaul rata dan ayak. Ketepikan.
  2. Panaskan oven pada suhu 175, lenser acuan kek kegemaran, mat guna jenis silicone. Putar telur, mayonnaise dan gula hingga kembang dan pekat macam adunan kueh boulu.
  3. Perlahankan kelajuan, masukkan tapai, putar rata. Masuk tepung sedikit demi sedikit hingga habis, akhir sekali masukkan margerine + mentega cair tadi, putar rata.
  4. Tuang dalam acuna dan bakar selama 40 - 45 minit. Sejukkan kek sekejap sebelum dikeluarkan dari acuan dan sejukkan atas jaringan..
KEK TAPAI UBI....DERHAKA YANG BERBALOI!!.. KEK TAPAI UBI....DERHAKA YANG BERBALOI!!.. Reviewed by Mat Gebu on 2/21/2011 10:30:00 PM Rating: 5

19 comments:

  1. waaaa~~~ nampak sangat lembut dan GEBU...melelehhhh....erk! tersebut buat kali pertama!

    ReplyDelete
  2. selamat malam cik mat..
    ayu pun mengantuk sangat malam nie..dah rancang nak tidur nie

    ps: mmg gebu kek tapai ubi derhakamu..
    cik mat..bahan2nya pun agak mudahkan...hanya susah nak cari tapai ubi jer..
    okey2...catat..nak buat dalam masa terdekat..heheh

    ReplyDelete
  3. Wah! Unik dan menarik la resepi Mat Gebu kali ni. Saya suka.

    Boleh saya copy dan letak kat blog saya Cik Mat? ;-)

    ReplyDelete
  4. Walam Mat. Wah Mat, hebat tul kek Mat ni, gebush membush.... mana lak along nak cari tapai ubi ni, kat Swk memang takda.... rasa cam nak menapai lak semata2 nak buat kek ni...

    ReplyDelete
  5. Salam Mat...waaaaaaa...ni lah kek derhaka ko yang teramat gebusss menjadinya...len kali ko derhaka lg la banyak2 sikit...hehehe

    ReplyDelete
  6. amboi mat... bukan main lagi ko promo ahkak ni ek... sorry x dak bayaran la mat... maklum ler kan zaman gawat... huhuhuhu... apa2pun terimakasih la panjang2kan resipi nih...

    ReplyDelete
  7. mak aihh...
    sedapnya nampak..
    rasa nya lagila sedap kot..
    hishh.. laporrr la pulak..^^,

    ReplyDelete
  8. Salam CMG, dtg tengok kek tapai ubi best nampaknya :)
    New Entry "Banyak isteri memang best :)"

    ReplyDelete
  9. Fuiyo!! kalo kakchik la cik mat, tak sempat nak buat kek tapai tu. awal-awal kakchik da ngap!! haha ..

    ReplyDelete
  10. nampak sedap tapi mana nk pi cari tapai ubi ni kat sini...jamu mata jer lah nengok kek cik mat ni..hehehe

    ReplyDelete
  11. @ sunah - memang lembuttt...melelelhhh punyaa!!..

    @ CR - ayu rasa dia memang lain dari yg lain, tak masam.

    @ shashacatering - ok sebab dah minta izin, saya izinkan..

    @ HK - memang berbaloi mencuba,hehe..

    @ Kak Ummi - lepas ni nak derhaka apa pulak ks, tgh fikir nih..

    @ Penyulawa - terima kasih kak anim, dan minta maaf sebab derhaka..

    @ cik pulau - must try this one, serius!

    @ AAP - kek lain dari yang lain.

    @ kak chik - ini pun awal saya dah sorok kan tapai tu sikit..hehe..

    @ habsahharun - hehe, terima kasih sudi komen..

    @ nieza - huhu nak buat macam mana kan jauhh bebenoo..

    ReplyDelete
  12. cik mat ni mmg genius la. taruk mayonis dalam kek. wajib terai ni!

    ReplyDelete
  13. @ GB - kalau tak de ovallate kan, dan resipi tu suggest guna ovallate, kita boleh ganti dengan mayonnaise..kalau mayonnaise tak de juga tak yah guna...hehe

    ReplyDelete
  14. Salam Mat... Malam ni boleh cari tapai ubi kat pasar malam. Haaa...boleh lah mencuba kek yang gebus ni Mat..InsyaAllah :))

    ReplyDelete
  15. gebunya nampak kek ni..setengah adunan, tp elok jer en mat naiknya..jeles,jeles:)

    ReplyDelete
  16. CMG: ic ic...best petua ni. balik repot kat mak. hu~

    ReplyDelete
  17. boleh lah makteh cube buat...tapi selalunya bila kek yg bbahan berat cm ubi kayu ..makteh baut x jdi gebu..klau naik tingi bila sejuk turun balik...

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.