DONAT BLUEBERRY......BUKAN STRAWBERRY..

P1250847
Salam semua, hmm, ok ke?..N3 terakhir sebelum mat masuk tidur dan jika diizinkan Allah dipanjangkan usiaku, kita berjumpa lagi esok. Sebelum tu mat letak satu N3 biasa2 saja. Sebenarnya berangan2 dah nak buat donat, tapi bukan yang lobang tengah tu, nak try letak blueberyy filling. Tapi tu lah tak de lah sekemas seperti yang dijual, tapi nanti mat buat lagi kasi improve, biasalah apa2 pun dalam dunia ni nak dapat hasil yang sempurna kenalah cuba berkali2...kann, Mat buat dalam 250 gram tepung siaa, resipi ambik kat blog kekanda ku, Kak Ct Delima..orang JB ni....

P1250852
Resipi asal dari Hasue katanya, tapi mat nampak masa merempit ke blog kak ct, tempoh hari. Ianya lembut dan rasa pun sedap. Mat tak derhaka kali ni cuma tambah sedikit esen vanilla dan derhaka rupa dia saja, yang lain tak ubah langsung. Perihal inti blueberry tu mat guna jenis yang ada biji2 blueberry dalam dia, kalau nak guna jenis biasa pun boleh. Masak2 je tadi kasi bonda rasa dan dia kata sedap, aku makan 1 lagi lahh...waaa suka, kembang mat gebu yang sedia kala kembang ini...hahah..Ok lah semak resipi, kot2 nak buat nanti. Terima kasih kak ct delima dan HaSue...(mat buat 1/2 dari resipi dibawah)

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram tepung roti (mat guna tepung gandum)
11 gram instant yeast (mauripan)
1 biji telur, pukul sedikit
1/2 camca teh esen vanilla
50 gram mentega
1 camca besar shortening @ lemak sayur
2 camca besar gula halus
2 camca besar susu tepung @ susu pekat manis
1/2 camca teh garam
190 - 200 ml air suam
Gula aising, untuk hiasan
Blueberry filling untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas besar, masukkan air suam, gula, garam, mentega, shortening, susu dan yeast, biar hingga yeast berbuih. Ayak 1/2 bahagian tepung dan gaul hingga hingga rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
  2. Rehat kan doh 15 minit, canai doh tadi kurang lebih 1/2 inci, jika agak lembut boleh tabur sedikit tepung. Terap dengan acuan bentuk bulat berukuran 3 inci, alih atas loyang. Buat hingga siap.
  3. Rehat kan 15 - 20 minit dan kemudian goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada semua bahagian, angkat, tos dan sejukkan.
  4. Dengan menggunakan gunting, buat sedikit lubang di tengah2 bahagian donat, saiz lubang bergantung ada saiz donat. Buat hingga siap, ayak gul aising dan sudukan sedikit blueberry filling pada lubang tadi. Boleh hidangkan..
DONAT BLUEBERRY......BUKAN STRAWBERRY.. DONAT BLUEBERRY......BUKAN STRAWBERRY.. Reviewed by Mat Gebu on 2/22/2011 10:30:00 PM Rating: 5

23 comments:

  1. sedapnya dah lah tengah lapar ni...

    ReplyDelete
  2. kalau mcm ini saya suka korek intinye aje...hahahaha....

    ReplyDelete
  3. perrgghhh!!! sedap gila tengok...rase lapar je nih...huhuhu...

    ReplyDelete
  4. sedapnya!...kena lak ngan blueberry tu memang mabeles..hehe

    ReplyDelete
  5. Grrrr........ aku ingatkan tepung n blueberry tu diuli sekali baru jadi donut bluberry..rupanya blueberry tu dijadikan kuah die eh :P

    ReplyDelete
  6. sedapnye..macam dunkin' donut la..:p nak try buat la..

    ReplyDelete
  7. Waaaaaaaaaaaaaaa.....comeyyynyaaa mcam rebit laaaa....tertonggok jek jem tuh....donut stoberi xda ke Mat...hehehee

    ReplyDelete
  8. salam CMG

    cantik sekali teko cawan dan piringnya

    ReplyDelete
  9. cik mat...tukar eik dgn cengkodok pisangku..
    sepiring okeylah kan??

    ReplyDelete
  10. Wah donut! Lama tak makan ;-)

    ReplyDelete
  11. Senang je cara buat donat rupanya..nak cuba test la..tapi tak sure la kalau segebu Cik Mat punya.

    ReplyDelete
  12. Tiffinbiru...Cik Mat Gebu
    Dapur Tanpa Sempadan diberi nama
    Cantiknya pinggan mangkuk tu...
    Donut Blueberry..emmm...sedapnya..

    ReplyDelete
  13. tak dpt tdo mlm ni fikir apa menu setrusnya..ehheee nasi lemak special ada tak cik mat??hehee

    ReplyDelete
  14. wahh..nak letak blackberry boleh?hehehe..gurau je..=D

    ReplyDelete
  15. saya paling lemah kalo nak wat segala benda berkaitan dengan yis...tak tau nape..tangan tak panas kot...-_-"

    ReplyDelete
  16. nak ngendeng donut pepagi nih..hehe..
    resepi tu mmg mcm kenal jer tp yg ujung cara membuat tu dah kena alter dek org yg takde acuan kot..ekeke..x pernah buat donut ngan gunting..kretip jer guna gunting..tp cam rumit pun ade gak kn..
    aku dulu2 takde acuan donut,lubangkan tgh2 tu guna penutup botol mineral..hahaa...boleh gitu? :P

    nk wat inti2 gak laa pasnih..errk!bukn ke daku ngah diet?huh

    ReplyDelete
  17. alolololoooo comey comey comeyyyy... bukan ko lah! donut!!! hahahahahaha

    ReplyDelete
  18. Macam donut kat Big Apple Donut lah...

    ReplyDelete
  19. copp.cop...pembetulan balik..ingatkan gunting tadi nak buat lubang cam donut biasa..hahaaha..mamai laa terjah dapur orang pepagi bute...tuh gunting sikit nak melubang nak taruk inti tu ekk..k,k..paham..ampunnn2..ingatkan orang yg sebelum ni guna gunting tu..tu yg pk rumit td.haha..adehh laa..

    ReplyDelete
  20. suke,suker,sukerrr sangat.........nampak best!!!...

    ReplyDelete
  21. che mat..che mat pakai mauripan yg sejuk tuh eh..yg bugkus2 mcm butter tu eh..ke yg camner...

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.