APAM BLACK BEAUTY @ BLACK OUT?..HMMM..

P1250869
Salam semua, hmm sibuk sikit hari ni, tak dann lah nak on-line sangat, ni baru dapat on.. tadi mat buat rombakan sikit kat YM, jadi mana2 nama yang terdelete tu minta maaf yeaa, apa2 nanti anda add balik mat_gebu..okey. Bukan apa, ada tu tah sapa2. Lalat pun mat terima je sebab tak tau kan..huhu. Ok kita cerita pasal N3 malam ni pulak. Hmm apa tuu, hitam macam dayang senandung jeee. Sebenarnya pagi tadi mat tulis kat wall FB mat, kata nak buat apam, lepas tu nak cuba sesuatu yang menggemparkan...why not we try black, perghh pitammm, kebetulan memang ada stok warna hitam oleh Wilton dalan simpanan mat, jadi on lah projek.

P1250882
Hahaha, amacam u all, ada brann nak dehaka macam mat gebu bikin apam kaler hitam lagi, jadi mat letak nama apam black beauty atau lagi satu nama apam black out seperti cadangan geng FB mat Puan Mazlinah Abdul Ghani, terima kasih idea anda..waaa, memang pengsan lahh. Tapi kan bila dah letak kelapa, berseri, hitam vs putih vs jari gebu mat gebu yang gebu lagi gebu...haha, dasar tak sedar diri kann si mat tu, tak kesah lahh..Resipi mat ambik kat blog Rima Singapore yang begitu mat kagum sangat dengan hasil kerja dia...Terima kasih Rima... Ok jom semak resipi mudah ini..mat buat 1/2 dari resipi asal...resipi dibawah ni yang mat buat....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus (mat letak 3/4 cawan)
6 gram instant yeast (mauripan)
1 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air
Sedikit pewarna makanan hitam (mat guna jenama Wilton)
Kelapa parut putih secukupnya*
Secubit garam*(*gaul rata dan kukus sekejap)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung beras, tepung gandum, gula halus instant yeast dan gaul rata. Kisar nasi sejuk tadi dengan air hingga halus, tuang dalam tepung dan kacau rata dengan whisk hingga sebati dan rata. Perap 1 jam.
  2. Panaskan kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit minyak. Letak pewarna hitam dalam adunan apam, kacau rata (kaler dia tak delah hitam sangat, jadi sedikit kelabu). Sudukan hampir penuh pada setiap acuan, kukus 15 minit dengan api sederhana (mat kukus 10 minit).
  3. Sejukkan apam sebelum dikeluarkan dari acuan, hidangkan dengan kelapa tadi. Kalau nak merekah kukus guna api kuat, balut tutup kukus untuk mengelakkan air jatuh....Selamat mencuba..
APAM BLACK BEAUTY @ BLACK OUT?..HMMM.. APAM BLACK BEAUTY @ BLACK OUT?..HMMM.. Reviewed by Mat Gebu on 2/23/2011 10:35:00 PM Rating: 5

29 comments:

  1. hitam itu menawan dan tertawan:)

    ReplyDelete
  2. Hitam pun hitam la asal sedap Cik Mat..lepas ni pasti ada jelitawans yang suruh cik mat buat kaler hijau ka oren ka..he he he..

    O ya , Cik Mat tak nak keluarkan buku resipi ke. Semua resipi Cik Mat kat sini jadikan buku, sure laku ni..ai tell u...he he he

    ReplyDelete
  3. PCM, adakah YM sy turut terhangus??

    ReplyDelete
  4. Apam hitam? First time tengok apam gini...

    ReplyDelete
  5. ohh ade rupa nye warna itam!!!...ingatkan letak dakwat sutun tadi;)))))

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum Mat,
    Akak dtng nak mkn apam itam ni....itam pun itamlah Mat, janji sedap..tul tak???
    = Kalau akak letak kaler itam ni, agak2 anak akak nak makan tak ya....hehehhee...sowwy guwau jek..tapi mmng cunlah apam tu..

    ReplyDelete
  7. Salam Mat. Itam nyaaaa.... hehehe I love itam2 ni, anything itam menyelerakan...!

    ReplyDelete
  8. mu masak apa pun tetap lawa bagi ku cik mat :)

    ReplyDelete
  9. Memang betul.. hitam tu menawan.. just like me ahaksss

    ReplyDelete
  10. Assalam'kum CMG, pergh hitam pun gebu hehehe :)
    New Entry "BLOG HIJAU"

    ReplyDelete
  11. Sabau Jerr lerr...dari pagi akak tunggu apam blackout nih....siap makan ayam masam manis ngan sotong goreng kunyit dulu tau......hehehee sweet nampak apam ni....tersipu2 malu...tqvm

    ReplyDelete
  12. haa..tu ori tuh jari montoks sensasi pas gaul sutun masih melekat kunyitnyer haa..(detail tu mate aku nih)ekeke..ampun jgn marah naa..
    *tunggu2 gak kak ummi kuantan muncul x muncul2 nih..huhu

    ingatkan itam guna guna browning sugar td..rupanya mmg guna pewarna itam ek..biasa nya pewarna ni mmg utk buat kuih ek che mat?

    ReplyDelete
  13. Sabar sarah sabar untuk melihat entry mat gebus yg sememang nya gebus mcm apam black beuty ni. Kata orang hitam tu manis. Hitam manis yang hitam manis..pandang x jemuuuuu pandang x jemu

    ReplyDelete
  14. Waaaa... agaknya inilah apam hitam yang pertama di dunia! Thumbs up!

    ReplyDelete
  15. 1st time tgk apam hitam ni..tp,xbleh jamu kat bdk2..kompom tak terjamah nnt akibat kepelikan dgn warna hitamnye...hehehe..tp, klau jamu kt sy insyaAllah LICIN!!! ;-)

    ReplyDelete
  16. Hitam itu manis...mutu...dan keunggulan.... :-)

    ReplyDelete
  17. wah, ini memang kreatif! serius, boleh lawan chef international ni! saya bangga ada sifu macam ni...;)









    saya tak bodek, ok? :D

    ReplyDelete
  18. lepas ni nak try dlu masakn resepi cik mat..ehheee ada tak resepi senang?
    bukan apa,msuk blog ni.asik lapar je la jwpannya..heeeee

    ReplyDelete
  19. walaupun hitam tapi ada juga manisnya....cantik gebus jer apam ni ...tapi mana nk pi cari colour itam tu cik mat?.

    ReplyDelete
  20. ada jugak colour hitam utk buat kek ye,saya baru tahu,kesian nye aku...hehehe..apam yg abg mat buat cantik je,kreatif! =)

    ReplyDelete
  21. @ risa - yeaaa betul, hitam tu seksi kan..

    @ MJ - kaler hitam ni siapa nak buat, cuma saya je kot..

    @ IR - haha, tuu dia, memang betul, pestime kann..

    @ pu3 katek - erkk apam hangus..hehe, YM anda terselamat..

    @ pembawa wacana - haha, ngeri kan..

    @ mokwo - adaa, jenama wilton..

    @ kak yatie - yng ni budak2 sah tamo kak, sebab semacam jee kann..gelap gelita..

    @ HK - yeaa hitam itu menawan kan.

    @ che chun - terima kasih, alah hai biasa2 saja..

    @ rima - hahhaa, betul, lawaa kan, and sexy jugaaa...erkk..

    @ AAP - haha, gebu tetap menten..

    @ kd - haha, exceli pagi dah adun, tapi kena soping barang dapur, terpaksa simpan dalam peti sejuk dulu adunan apam tu..

    @ hasue - hahhaa, sabau je aku, nampak eks, exceli tu cahaya lampu hood dapur...

    @ syarah - hitam itu menawan..

    @ logo - betul2 pestime agaknya orang buat..

    @ perempuan manis - hehe, tidak disangkal lagi..

    @ cik cek - tuu diaa, ala2 iklan TV..

    @ sunah - hahaha, mulaa lahh koo nihh..

    @ woofer - hmm apa eks yg senang, rasa2 nya semua senang kot.

    @ nieza - saya guna Wilton black color..

    @ BB - adaaaa..tapi mungkin jarang2 atau depa guna untuk kaler fondant salut kek tu saja..

    ReplyDelete
  22. Mat, lepas makan apam ni ada apa2 akan bertukar kat diri kita? Wakakaa...jangan hati ko hitam dah..akak ketukss paler tauuu! Hehehe..hati ko mesti sebersih kelapa itu...hehehhee

    ReplyDelete
  23. Mat........

    Kalau akak buat kaler ni sure darlings akak yang dua orang tu tak mau makan coz mereka berdua mmg tak mau mkn benda yang hitam takut kulit mereka bertambah hitam hahahaha....anak2 macam2 :)

    ReplyDelete
  24. selod le cik mat... tak pernah di buatkan org apam hitam tu...tapi cantiklah pulaakk !!

    Kreatip...kreatip !!!

    ReplyDelete
  25. Kuku mat kuning maksunya mmg lah asek mask jek, kaler kunyit tak ilang.. hehe...

    ReplyDelete
  26. saya dalam usaha meng khatam kan blog cik mat gebu ni..
    nk penuhkan ilmu masak memasak di dada..
    hehehe...

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.