CHILLED MANGO CHEESECAKE

P1250231
Nampak mengancam tak kek keju tu, yang ni jenis sejuk beku, bukan jenis masak dalam oven ...Hmm, malas lah nak cita, kang kalau aku kata sedap, takut pulak kata masuk bakul angkat sendiri...syok sendiri atau, perasan baguss je si mat tu...Tapi apa nak kata kan, memang dah sedap. Tapi tu lah, kalau umur dah banyak, lepas tu gebu pulak, benda2 macam ni rasa2 gitu ok lah, kalau hadap jee, mau dia..kiokk!!...Ini mat buat petang tadi, sambil2 chat dengan Kak Ummi Kuantan dan jiran sepagar (tapi jiran sepagar tiba2 hilang koo...jalan kaki gaknya balik keje tadi..perghh!!....stamina beb). Resipi asal dari buku "Favourite Cupcakes and Cheesecakes", tapi mat ada sikit lah derhaka sebab ikut kesesuaian bahan2 yang ada, kita yang buat dia kan, jadi pepandai lah nak oter mana yang patut, cuma macam mat pernah pesan dulu, jangan tersasar sangat sudah lah kalau nak derhaka pun...

P1250234
Base cheesecake ni mat guna biskut marie saja, kalau resipi asal dia guna digestive cookies, tapi mana nak cekau, jadi manfaat kan apa yang ada. Lagi satu, resipi asal guna 200 g cream cheese, biasanya yang jual tukan 250 gram seketul, huhh malas lah nak tinggal2 kan baki, mat guna semua, ok pun, jadi lawaa. Nak ucap terima kasih pada kak ummi sebab beri mat idea bernas tadi...Terima kasih sekali lagi...Maaf, tak dann nak ambik gambar step by step, sori eks...Ok jom semak resipi senang ni..

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram biskut marie
100 gram mentega, dicairkan
250 gram cream cheese
60 gram gula halus
2 biji buah mangga masak ranum, 1 dikisar isinya, 1 lagi didadu
1 1/2 camca besar gelatin halal (mat guna jenama "NUR")
125 ml air suam
200 ml whipping cream, disejukkan (1 kotak kecil)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Biskut marie dihancurkan (mat guna food processor), kemudian masukkan mentega cari sedikit demi sedikit sehingga mandapat bancuhan yang boleh dikepal. Masukkan dalam tin springform berukuran 8 inci (20 cm) dan tekan padat2. Sejukkan dalam freezer.
  2. Putar cream cheese dengan gula halus hingga berkrim, masukkan puree mangga tadi, putar rata. Dalam bekas lain, putar whipping cream hingga kembang, kemudian masukkan ke dalam bancuhan keju tadi. Gaul rata menggunakan spatula. Ketepikan.
  3. Gelatin halal di bancuh bersama air suam, kacau hingga larut dan kelihatan jernih. Tuang ke dalam adunan cheese tadi, kacau rata dan masukkan 1/2 dari buang mangga yang didadu tadi, gaul rata. Tuang dalam tin yang disejukkan dalam freezer tadi, ratakan.
  4. Simpan semula tapi kali ni dalam peti sejuk selama 3 - 4 jam atau hingga keras. Keluarkan dari tin, hias atasnya dengan baki buah mangga dan hidangkan..
CATATAN MAT GEBU :- Masa nak keluar kan kek dari tin, mat basahkan tuala dapur dengan air suam dan pekap keliling tin cake tadi sehinga kelihatan kek sedikit longgar dari tin. Kemudian bila nak potong, mat layur pisau atas api sekejap. Selamat mencuba untuk semua..

Post a Comment

30 Comments

  1. uishhhh che mat....menggoda sungguh...sy teruja nk buat cheese cake ni...esok pagi2 lg sy akan tunggu supermarket bukak...nk beli bhn-bhn...tqvm for the lovely idea....

    ReplyDelete
  2. Waaaaaaaaaaaaaaaa...keleessss gitu!! Dalam x berapa cukup mangga pun, mcm mewah jek tgk mangga tu Mat..waaah kena sangat lah cis dengan buah masam2 manis gitu...lpas makan mangga mesti senang nak pergi toi*** esok kan..hahahhaa, alangkah bagus kalau dapat masuk ke tekak akak nih.. Eh jiran sepagar ko tu jalan kaki, sampai ke rumah ke tak lgk...lenkali suh beli basikal, cepat sikit sampai...leh saing dgn pelumba2 Le Tour D Langkawi tuh..hehe

    ReplyDelete
  3. wah menarik ni...pengsan jap..hehe...cik mat, kalau kat sini memang cream cheese tu 200gm jer tak dak pula jual 250mg mcm kat msia tu.

    ReplyDelete
  4. wow...macam sedap ja....
    tadi cik siti makan kek batik...dtc reti buat tak???tolong ajarkan...

    ReplyDelete
  5. saya selalu wat chilled cheese cake ni tapi beli kat kedai bakery kat umah saya...tepung serbuk cheese yg ready made harga 400gm dlm RM25...tinggal bancuh ngan susu je...rasa pun...perrgghh...menjilat bibir..

    ReplyDelete
  6. salam cikmat,
    baru perasan, recipe talam tepung beras hari tu, i think mat tertinggal 1 cawan santan for lapisan atasnya tu..not in the recipe..harap mat tak lupa nak letak dalam adunan bila buat hari tu..so better mat edit balik letak santan kat recipe tu..hehe

    hari ni, akak baru buat talam beras , with slight adjustment..and base on mat nya method, nanti akak postkan entry ya..apa2 pun thanks sudi cuba ya recipe mak akak yang pakai senduk tu..hehe

    ReplyDelete
  7. mat... nampak pun dah sedap..kalau makan lg terangkat la! Bahan semua dah ada kat dapur... esok boleh buat ni!

    ReplyDelete
  8. fuhh..sedapnye mangga chesee nie..mudahpun mudah nak buat..Thks,mesti try resepi ni:)

    ReplyDelete
  9. biskut marie krim chis,
    mangga ranum didadu berbaris,
    dari bosan stress dan sadis
    tercetus lah kek chill mango chiss..

    mleleh lior mlm ni mimpi kek chis...

    ReplyDelete
  10. sedapnye cik mat! huhu..pasti cube!
    thanks a lot for d lovely idea! :)

    ReplyDelete
  11. salam che mat, rasa cam berkenan jer nih.. semua bahan2 ada .. tp smlm baru ngap cheese kat tiramisu.. huhu.. ternak lemak lg la nampaknyer ..

    ReplyDelete
  12. fehhh..mengancam sungguh! tgk gambar pun dh teliur..;)

    ReplyDelete
  13. sedapnye mat..terliur dibuatnye...mmg dh ada dlm senarai..mula2 nk wat yg bakor..tp skrg konfius..nk bakor ke atau chilled je...

    ReplyDelete
  14. kek yang paling kita suka cheesecake...
    Menyelerakan.. bila la org umah kia nak buatkan ni....

    ReplyDelete
  15. huhuhu...sdap2 btul makanan kat sini...kan best kalau bloeh order online....hehe...=P

    ReplyDelete
  16. CMG! sedapnyerrr!! terliur saya tengok..huhuhu

    ReplyDelete
  17. mat len kali nak wat cheese cake ni, mat tunjuk la skali gmbr cara2 buat dia..saya nak buat takut tak jadi..heehehe

    ReplyDelete
  18. hmm teruja tengok texture cheesecake mat gebu.. sangat smooth . Ms Dots ada pernah cuba buat chilled cheesecake (Peach)tapi mungkin kena improve dari segi presentation .. mungkin mg boleh share step by step ..kalau sudi boleh jengah link ni..
    http://nurlinidris.blogspot.com/search/label/Dapur%20Magika%20Kak%20Lin

    ReplyDelete
  19. Salam Mat,
    Fulamakkk...betul2 buat akak tergoda tngk cheese cake ni...

    ReplyDelete
  20. Che Mat, kalau takder whip cream, boleh ganti ngan bahan lain tak?

    ReplyDelete
  21. salam..td tgah BW nmpk kek ni..
    sy pnah baca rsepi ni..dr blog azli razali
    http://azlirazali.blogspot.com/2011/01/kek-keju-dingin-pic.html#axzz1CI0kbtVW

    ReplyDelete
  22. whiping cream tu, guna non dairy r dairy....

    ReplyDelete
  23. @ nursha - yang ni guna whipping cream biasa, ada jual kat tesco dalam kotak kecil 200 ml jenama "EMBORG"

    ReplyDelete
  24. pastikan ady tak buat dulu!! HAHAHAHA.. sedapnya! cokelet2 ada tak, search lagi.. jap. haha

    ReplyDelete
  25. ohh dr sini la ady tu ambik resepi.. wah nmpk sedap dan pastinya set en mat sgt menarik...kt mn beli?

    ReplyDelete
  26. Che mat, saya baru je buat cheesecake ni tdi. Tang gula tu saya ade tambah sket dlm hujung jari sbb takut tak manis sbb guna mangga xbrp ranum. Pastu gelatin tak cukup 1/2sb. Buat sambil berangan.. Dah siap rasanye sedap. Cuma dia mcm brp hold btk kalo lama kt luar. Mybe sbb xcukup gelatin. Pe2 tq. Resepi yg sedap. Bertuah pempuan yg kawen ngn che mat nti heheh

    ReplyDelete
  27. Che mat, saya baru je buat cheesecake ni tdi. Tang gula tu saya ade tambah sket dlm hujung jari sbb takut tak manis sbb guna mangga xbrp ranum. Pastu gelatin tak cukup 1/2sb. Buat sambil berangan.. Dah siap rasanye sedap. Cuma dia mcm brp hold btk kalo lama kt luar. Mybe sbb xcukup gelatin. Pe2 tq. Resepi yg sedap. Bertuah pempuan yg kawen ngn che mat nti heheh

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.