VARIASI MASAKAN - NORZAILINA NORDIN.

P1220880
Salam semua, ok malam ni kan nak share buku-buku masakan hasil dari air tangan Puan Norzalina Nordin atau lebih dikenali sebagai "Kak Norz" (tapi mat gebu panggil "Kak Lina"). Beliau ni seorang wanita berjiwa kental dan kreatif, selain menulis buku2 masakan, novel2nya juga begitu mendapat sambutan dan beliau sendiri sering muncul di kaca TV. Resipinya sebelum ini juga banyak terdapat di majalah2, yang mat tau di Jelita pun ada. Buku Variasi Masakan tu mat dapat dari Kak Norz masa dia berkunjung ke pondok Mat Gebu tahun lepas. Bak kata pepatah, indah khabar indah rupa, begitu juga buku2 beliau, resipi semua telah diuji dan standard rasa nya tidak boleh disangkal...serius nih, bukan sebab buku tu mat dapat percuma, tapi mat gebu sendiri telah mencuba kurang lebih 50% dari resipi2 dalamnya..laa buat apa nak cakap bohong..bukan dapat duit punn...dosa lagi ada laahh..


Dalam set ni ada 3 siri iaitu Versi Masakan Pantai Timur, Versi Masakan Utara dan Versi Masakan Selatan. Gambar2 dalam nya menarik, resipi jelas dan insya allah hasilnya memuaskan. Buku ini dijual dengan harga RM 19.90 setiap satu, terbitan Alaf 21. Mat kan memang letak buku2 didapur, sebagai bahan rujukan diwaktu2 senggang (masa terluang). Untuk mengenali beliau dengan lebih dekat dan juga melihat buku2 masakan dan novel2 tulisan beliau, boleh lah berkunjung ke blog Norzailina Nordin di sini.... Akhir kata, salam sayang dari Mat Gebu...

Post a Comment

5 Comments

  1. Salam Subuh Jumaat Mat...hehehee, akak baru je balik dari antar si Aiman x kesah tu naik bas jam 4.30 pg td..kul 5 baru bas jalan...Ni duk mengadap sini pulak, mata x mo tdo dah hehehe...nak kemas2 dapur la japgi..smlm wat roti tuna mayonis lgk dlm x rajin tu..hehee..wat bekal Aiman td. Waaah, dah kuar khazanah buku2 ni..mst berpeti2 buku tu..hehe

    ReplyDelete
  2. ***pssttt - jap jap..ko tulis tu, di waktu "singgang" tu mmg org sana cakap camtu ke...hehhee, akak tau kuah singgang jek..bkn waktu "senggang" ke Mat...waaaa cikgu bahasa dah tegur..hehee

    ReplyDelete
  3. mat waktu singgang tu apa??? Kuah singgang akak tahu ler .....

    ReplyDelete
  4. salam kak ummi...
    selamat berangkat, ingat pesan saya, jangan seru dugong..kang kalau dia timbul..hmm saya tatau...hehhe..

    salam mrs nor...
    Uikk waktu singgang tu kira macam "masa terluang"...tapi betul juga kan kak, kena tulis, nanti org ingat kuah singgang pulak...hehe

    ReplyDelete
  5. Matt...suka laa dgn entri pasal buku nie...membuak2 kembali semangat saya nak beli buku2 masak. Buku Kak Norz nie saya ada beberapa dalam koleksi. Tapi ada satu buku memasak yang saya paling suka : Masakan Popular Malaysia...saya beli masa tahun 2001. Masa tu baru kawen...sampai la sekarang jadi panduan. First time buat mee kari...untuk husband dan family in law...ikut satu persatu dalam buku tu. Hasilnya... Bapa mertua yang amatlah cerewet pasal makanan...dia komen "boleh buka kedai nie... " Uisshhh....rasa nak peluk2 kak norz masa tu.... Memang resipi dia macam yang mat cakap...sangat boleh dipercayai.

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.