SOTONG ORIENTAL

sotong oriental
Salam tenagh hari...Dah makan ke?..Ni hari nak share resipi yang mat ambik dari blog kak nor "secubitgaram". Sedapp woo ini resipi, serius...kalau mat gebu kata sedap...mesti sedap punya. Ok tak caya ni balik keje pi beli sotong, dan try test tengok macam mana..Kebetulan masa kemas freezer doraemon semalam, terjumpa sekor sotong besarrrnya, dan percaya tak sotong tu saja 500+ gram koo, jenis sotong panjang jadi tak liat, tapi kenalah masak dengan pantas. Resipi ni agak unik dan memang "oriental" dan sedikit fusion. Terima kasih pada kak nor dan juga juga pemberi resipi asal "Madiha"...ok jom semak resipi senang dan sedap nihh...

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram sotong
1 tangkai daun kari
5 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 biji green capsicum, dipotong
1/2 biji red capsicum, dipotong
5-6 biji cili padi, diketuk (optional)
Gula dan garam secukup rasa

BAHAN SOS :-)
2 camca besar pes tomyam (mat guna jenama "LIFE")
2 camca teh serbuk kari ikan
1 1/2 camca besar sos tiram
2 camca teh sos ikan (nampla)
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sotong, dipotong, cuci bersih dan celur sekejap, angkat dan toskan. Bahan2 sos, disatukan dan kacau menjadi pes. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga wangi dan layu.
  2. Masukkan bahan sos tadi dan kacau, tumis selama 3 minit dengan api perlahan. Masukkan sotong bersama red dan green capsicum serta cili padi. Kacau rata. Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap hingga sayur masak.
  3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera...
SOTONG ORIENTAL SOTONG ORIENTAL Reviewed by Mat Gebu on 10/21/2010 12:25:00 PM Rating: 5

8 comments:

  1. Salam Mat...
    tersentap kejap sbb bila masuk blog tadi tengok mat update sotong oriental.. hehehe.. terima kasih mat sudi jugak mencuba resepi yg akak ketengahkan... actually resepi ni dapat dari rakan blogger juga.. Aliza namanya.. memang sedap resepi ni kan? Akak pun dah beberapa kali buat.. Thanks to Aliza yang sudi berkongsi resepi yg unik ini..

    ReplyDelete
  2. lapooo nya nengok gambo sotong tu.. huhu

    ReplyDelete
  3. CMG, mmg sedap resipi nih..mabeles!!!

    ReplyDelete
  4. CMG, mmg sedap resipi nih..mabeles!!!

    ReplyDelete
  5. salam che mat,demam kek gula hangus dah kebah.. kena jangkitan sotong oriental lak ya.. hehe mmg best sotong masak gini kan :)

    ReplyDelete
  6. wahhhh,abg mat buat sotong oriental.sy semalam try buat dgn ayam,pun sedap jgk...nnt try la..

    ReplyDelete
  7. Tahniah C'Mat.. kreatif ler awk ni.. ape aje yg awk tak boleh C'Mat?!!

    ReplyDelete
  8. salam madiha...
    Terima kasih juga pada Aliza tu, serius kan resipi ni memang sedap..

    salam my little diary...
    Hehehe, kalau ada sotong nanti boleh cuba yeaa...

    salam bee..
    Yepp setuju sangat, sedap!

    salam kak nor...
    Lepas berhasil mendapat lobang yg dihajati, kita beralih pada sotong oriental pulak..hehe.

    salam mimiey...
    Hmm kreatif u ni, betul juga kan, lain dari yang lain.

    salam ohoeye...
    Hmm macam2 lagi yang tak tau, masih belajar....

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.