JANGAN BELI PRODUK INI!!!!

Gambar dari Blog Rozzan

Tadi masa berkunjung ke blog Rozzan, mat terbaca pasal minuman keluaran Yeo Hiap Seng. Sebab pic tu mat kopipaste dari blog rozzan, untuk maklumat lebih lanjut, sila ke siniii...... Pasti anda terkejut dan tak sangka, yelah produk yeos ni kan kita makan sejak dahulu lagi, macam kicap, seri kaya dan minuman kotak...Sebagai langkah berjaga2 kena lah kita ada sikap prihatin terhadap bahan2 yang digunakan...dan yang pastinya minuman di atas tu "Product Of China"!!!!....
JANGAN BELI PRODUK INI!!!! JANGAN BELI PRODUK INI!!!! Reviewed by Mat Gebu on March 11, 2009 Rating: 5

12 comments:

  1. huh nasib baik aku tak penoh minum produk ni...tapi byk lg produk yg ada melamin ni kan mat!!

    ReplyDelete
  2. Salam MG..

    MG.. akak repost entry nie kat blog akak.. sekadar nak panjangkan info dan berkongsi dgn yg lain2.. harap mat tak marah..

    :)

    ReplyDelete
  3. salam Cik Mat...t.kasih atas info yg sangat2 berguna ini. Sekrg ni dh tak tau apa yg blh/halal di makan lg.

    ReplyDelete
  4. salam En mat. Terima kasih kerana sebarkan info ini. Apa nak jadi saban hari makin menjadi..semuanya nak di campur dengan najis itu

    ReplyDelete
  5. nak sure betoi ke malaysia jabtan islam ada mengeluarkan surat yg menyatakan E471 tu adalah barangan haram.. tapi mmg yatt tak beli product buatan cina, yg muskil tu mmg byk yg product tempatan coklat atau pun bahan dlm kotak / tin ada ada guna bahan E471 ... yatt research..lebih lanjut

    ReplyDelete
  6. mat.. yang ni la selalu haku bedal kalau minum soya... Ayoyoooo... siap wat soya bandung + cincau ko.....

    ReplyDelete
  7. Salam Bro
    Thanks infonya n saya langsung chek di Google n bahan yg mangandung unsur/kode E memang positif mengandng lemak babi.
    lengkapnya bisa baca disini http://sangjolie.blogspot.com/2008/10/cermati-memilih-makanan-or-minuman-yg.html

    sekali lagi thanks sudah share.

    ReplyDelete
  8. mat,
    akak memang dah lama boikot jenama yeos ni..kilang di shah alam tu sebelah ladang babi...geli geleman ler nengok orang kuar masuk kat situ...

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Thanks for the Info! I mmg khuatir dgn makanan siap dlm tetra pek. Kite tak boleh lihat ape yg ade kat dalam tu. Kes Melamine membuatkan saya lagi syak dgn barangan buatan dari China. Kalau boleh nak masak sendiri je minuman tu. Sebab E471 boleh dibuat drpd tanaman dan juga lemak haiwan... sememangnya disiasat lebih teliti oleh pihak agama tak kira Islam, Hindu, Buddha atau Yahudi sebab bukan sahaja ia nya melanggar agama-agama tetapi kite tak tau asal usual binatang atau tanaman tersebut. Mungkin tanaman tu tak halal dlm penggunaan baja dan haiwan tu berpenyakit spt BSE (Bovine Spongiform Encephalopathy, or Mad Cow Disease) ke atau Dioxin bukan shj terdpt dlm Khinzir tetapi juga ayam, ikan dan sayur-sayuran!

    Memang susah sangat nak dapat info yg mendalam tentang asal usul nombor-E (E maksudnya Emulsifer) dan kawan2 E471 yg lain

    ReplyDelete
  11. salam..
    uih.. tekujat sy baca psl nih..
    btw,thanx for d info.. sy amik n repost kt kwn2 sy ye..

    ReplyDelete
  12. timakasih mat tentang maklumat yg amat baik ni. mak siti harap mat dpt lagi beri maklumat2penting begini. salam.

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.