SZECHUAN BEEF SOUP

Szechuan Beef Soup

Sup ni asalnya guna ayam, tapi ayam tak de stok u kat rumah. Oleh tu mat guna daging, tapi kan rasa dia sedap dan memang berbeza. Nak tau kena lah cuba sendiri ok.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g daging, hiris nipis dan lebar2
1 inci halia*
2 ulas bawang putih*(*ditumbuk lumat2)
2 biji cili merah, buang biji dan cincang halus
1 inci halia, dititik
3 ulas bawang putih, dititik
1 camca besar lada hitam biji, tumbuk kasar
1 batang saleri, dihiris
1 batang leek, dihiris
1 kiub tulang rusuk "Maggi" (optional)
2 camca besar sos BBQ Oriental jenama LIFE*
1 camca besar sos Hoisen LIFE*
2 camca besar sos Plum LIFE*
2 camca besar sos tiram*
1/2 camca teh minyak bijan*(*bahan2 sos dan klik sini untuk lihat contoh sos....)
2 tiub tauhu jepun, dipotong 8 setiap tiub
10-12 biji cendawan butang, belah 2 setiap biji
Garam secukup rasa
1 biji lada merah, hiris
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang putih goreng utk ditabur

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daging digaul dengan halia dan bawang putih tumbuk dan perap 45 minit atau 1 jam, simpan dalam peti sejuk. Dalam periuk tuang air, anggaran 1.5 liter, masukkan bawang putih dan halia titik, cili merah cincang, kiub tulang rusuk, lada hitam, saleri, leek dan daging. Masak hingga mendidih dan kecilkan api, renih hingga daging 1/2 lembut.
  2. Masukkan semua bahan2 sos dan kacau rata. Renih lagi hingga daging lembut, masukkan cendawan dan tauhu, kacau perlahan2 untuk mengelakkan tauhu hancur. Didihkan perlahan, tambah garam secukup rasa dan biarkan masak 1 - 2 minit lagi.
  3. Matikan api dan tabur hirisan cili merah, hirisan daun sup/daun bawang dan bawang putih goreng sebelum dihidangkan panas.....
SZECHUAN BEEF SOUP SZECHUAN BEEF SOUP Reviewed by Mat Gebu on 2/01/2009 03:36:00 PM Rating: 5

10 comments:

  1. nampak cam sedap je mat, tapi bahan2 dia byk sgt la...pepun syabas utk ko mat! caiyok!caiyok!

    ReplyDelete
  2. waaaahhhhh...kecur nengok nih....br plan nak wat,sekali tgk bahan haru....huhuhuhuuu...byk yg tarak kat sini...

    ReplyDelete
  3. Salam Mat.Mmg terliur nengok sup ni.Nak kena cuba juga ni...

    ReplyDelete
  4. Abagn Mat...ada makan soup ni..memang suka, tapi kuah yang itu pekat ..agaknya dia letak telur dan tepung kot..

    tak pernah try buat sendiri macam susah aje...nanti maklang nak buat laa...sedapnya nampak waktu2 tengahari ni...

    ReplyDelete
  5. salam cik mat, nk tinggal msg kat chit chat box xappear, ni terus masuk komen ler...

    Kecur air liur tgk beef soup tuh, kebetulan plak kita hari ni masak sup ayam, tp yg biasa2 ajer...takpe, next time nk try wat resepi cik mat ni...

    nnti masuk blog kita yer, amik tag...yabedabedu...huhuhu

    ReplyDelete
  6. salam CikMat,
    mmng lah nmpk best aje sup tu. Tengok bahan2 dia pun dah boleh agak mmng rasa dia unik kan, sedap sedap, hehehe

    ReplyDelete
  7. Mat, ko makan emping ke??? Macam x percaya lak..padi buat emping tu besor mana sampai ko sihat gebuss tuh?? Import mari kaa?? Oo..emping jagung, patut laa..Haha...

    ReplyDelete
  8. wow! Mat szechuen masak pun boleh!! kasi salut man!!

    ReplyDelete
  9. maaattttt!!!
    i cant see your pictures....

    ReplyDelete
  10. Ann...
    Bahan2 dia mmg nampak banyak, tapi bila dah disatukan...nampak sikit, sebab dah jadi satu periuk..hehehe..

    Aishah...
    Sabarr..nanti bila ada brg boleh lah mencuba, sedap ni kalau hirup2 diwaktu dingin sambil tgk2 salji turun..

    Fezaa...
    Cuba jgn tak, kalau masa tekak tak sedapkan..lagi laa nyamann..

    Mak Lang...
    Yang ni tatau lah versi mana, tapi kan mak lang, rasa dia sedap, harum bau lada hitam dan kuah dia ala2 sweet sour gitu...ishh pendak kata mcm2 adaaaaa...

    Siti Khuzaimah...
    Oooo ada tag ek..ok, nanti mat buat yeaa..Sup tu makan waktu dingin sedap tau, sambil hirup hangat2. Tapi kat ostolia sekarang nikan panas terlampau kan.

    LG...
    kalau makan panas2 mmg sedap u, tapi kalau budak2 mungkin mereka kurang suka (tapi anak2 buah i semua makan u)...

    Kak Ummi...
    Cehh..saja bikin kita jeles laa tu..hahaha tapi sedapkan emping beras tu kak, aku ni makan cornflakes jadi laaa....

    Beachlover...
    Hehehehe..sikit2 boleh laaa, tapi kalau chinese cooking i kena belajar dgn u n gert..

    Datin Zai...
    Sorry datin...i dah send tru ur email..hehehe..

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.