ORANGE CINNAMON ROLL

Orange Cinnamon Roll

2 - 3 hari ni badan tak sihat, tekak sakit, hidung sumbat, batuk dan bibir mengelupas2....Tapi sabar jelah... Tekak pulak nak makan tapi rasa mcm "tawar" jeee....Lepas tu kan tekak macam nak makan yang pedas2 dan masam2, lagi best kalau yang ada rempah2....

Orange Cinnamon Roll

Hari ni dah sihat sikit, mat pun rasanya dah lama tak buat roti, teringin pulak nak buat cinnamon roll. Dalam peti sejuk, kismis habis pulak, tapi kulit limau yang biasa orang buat kek tu ada...jadi kita belasah jee lah sebagai ganti kismis...Sedap dan harum, rasa pun memang sesuai dengan tekak orang demam. Resipi mat dah pernah buat dulu, tapi untuk memudahkan, mat "copypaste" jelah ke sini...Selamat mancuba yeaa...

Bahan Doh :-)
400 g tepung roti (high-protein flour)
100 g tepung halus (Hong Kong Flour)
100 g gula halus (gula kastor)
5 g garam
20 g susu tepung
1/2 camca teh bread improver (resipi asal guna 1/4)
1/2 camca teh bread softerner (resipi asal tak letak)
1 biji telur gred B, dipukul sedikit
11 g instant yeast
40 g shortening (lemak sayur)
250 ml air

Bahan Inti :-)
3 camca besar mentega, dicairkan
1/4 cawan gula perang*
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*digaul rata)
1 cawam kismis (mat guna halwa kulit limau)




CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 untuk doh kecuali lemal sayur, uli hingga menjadi doh. Masukkan lemak sayur dan terus menguli 15 - 20 minit hingga mendapat doh yang lembut dan kenyal. Bulat2kan doh, alih dalam bekas besar dan tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga doh naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh. Tekan "ON" dan biar hingga siap.
  2. UNTUK CINNNAMON ROLL :- Keluarkan doh, tumbuk untuk buang udara, leper2kan an bagi doh kepada 2 bahagian. Ambil satu bahagian, canai sehingga menjadi empat segi (seperti dalam gambar), sapu dengan mentega cair, tabur bancuhan gula perang tadi rata2, kemudian tabur kismis. Gulung seperti swiss roll. buat ketat2. Kemudian potong sama besar kepada 8 bahagian, susun atas loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega dan tekan sedikit biar leper (mat bubuh dalam paper cup saiz besar). Buat kaedah yang sama pada baki doh tadi.
  3. Rehatkan 45 minit dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C, selama 15 - 20 minit. Bila masak, sapu mentega atas permukaan roti. boleh dihidangkan bersama teh atau kopi......
ORANGE CINNAMON ROLL ORANGE CINNAMON ROLL Reviewed by Mat Gebu on 2/04/2009 05:36:00 PM Rating: 5

16 comments:

  1. Salam cikmat..

    patut lama rasanya takde n3 update,rupanya tak sihat...

    Ape2 pon take care ya,banyak minum air suam...

    Dalam tak sihat roti mu iteww tetap mengacam

    ReplyDelete
  2. cikmatgebu tak sihat ke?...btol tu kena banyak minum air...tapi dalam tak sihat tu sempat buat roti.Handal btol cikmat ni...semoga kembali sihat dan menghasilkan resepi yang power power...

    ReplyDelete
  3. Pasti sedap sebab ada kulit limau tuu...
    Jaga diri..

    ReplyDelete
  4. salam cik mat..
    kalau tangan mat ni buat makanan apapun nampak sedap dan menjadi aje. cinnamon roll tu dapat seketoi pun dah kenyang. cik mat jgn lupa makan ubat ya..

    ReplyDelete
  5. mat ko nak mkn masam2 ek?aikk cam org
    pegnen lak ko ni!whatever la mat,pepun bravo!!!thumbs up 4 ur orrange cinnamon roll!

    ReplyDelete
  6. Alahaiii siannya Mat, ada rasa fenin2 mual jugak ke Mat..hehe..Sorilah Mat, akak ni tetap nk mengusik wpun Mat x sihat..Dah pergi jumpa Doktor ke, dah makan ubat byk mana dah ni..tak baik2 lagi? Tapi semangat masak tu tetap x luntur..roti tetap menjadik!!! Kuat semangat tul budak sorang ni..Mat, merahnya tapak tangan ko tu..hehe..

    Moga Mat cepat sihat dan boleh tempek menu best2 lagi..Take care!

    ReplyDelete
  7. Aishah...
    Alhamdulillah, ini dah beransur pulih, cuma batuk2 skit..Tak pe pi soping nanti dia pulih serta merta..ahaks..

    Cik Manggis..
    Terima kasih dan mmg betul, ni kat dlm bilik tidur mmg stand by air mineral...

    Rinn Chan...
    Heheheh..jaga perut juga..ahaks. Seramm tgk killing field kat FP kak rinchan tuu...

    Zaiy...
    Terima kasih kerana sudi singgah...boleh laa, i ni tak de lah pandai sgt..terima kasih pada sifu2 lain juga, sebab byk memberi tunjuk ajar.

    Ann...
    Hahahha. nak kiamat dunia kalau aku preg..dah leer mmg montel, tambah lagi preg, harus mcm badak air kembong aku!!..hahaha..

    Kak Ummi...
    Choyyy!!!..mana ada mual2 kooo ni kak!...hehehe, lain leer kak ummi, tu kat blog siap ada pulut kuning..haaaa, mcm bernazar jeee, pstt ada yg tersesat ke...aiman nak dpt adik ek...ahaks, amponnnn!!!

    ReplyDelete
  8. Hoho..Pandainya dia mengusik pastu cepat2 lari balik eh..Skrg ni ada ke orang simpan jambul mcm Pak Pandir tu Mat? Mat, kalu orang dulu2 kalu belum potong jambul, ada makna lain taauuu..(*ampuuuuunnnn..) Melawak terlebih dah akak ni, sorry la Mat..Xda double-standard ni tauuu...gurau terang2 je..

    ReplyDelete
  9. kak ummi...
    Laaa ye ke...Hahaha, ada jugak org "lenggang perut" buat pulut kuning...Perut aku kah ituuu?...hahaha...

    ReplyDelete
  10. Hahaha...macam2 ko ni Mat..ada jee..Xpa kita gurau sama kita je kan..orang lain jgn rasa hati dah laa..akak ikhlas gurau2 ni..suka usik ko..Ko ok kan Mat??

    ReplyDelete
  11. Mat ,kesiannya you sakit jugak..I pun sakit tekak,asyik hidung sumbat and badan sakit.Luar sejuk sangat and dalam rumah panas sangat.Tak tahu la apa sudah jadi,cuaca tak gam la! your orange cinninom swirl look soft .bila I beli bread maker,then I guna recipe Mat ni..Take care and rest alot:)

    ReplyDelete
  12. suka le tengok cara che mat ambik gambar...kreatif

    ReplyDelete
  13. dah byk kali nak buh msg kat box asyik ilang jer,pastu gambo xkeluar2 pun,tu xdpt masok cni.aduhhh ni pun nampak setengah jer gambo tu ha,anywayz roti sedap,hampeh ler xjumpa itu ari.nanti nina jumpa cik mat la bg wakil ahaksss

    ReplyDelete
  14. suka baca lawak akak ummi ngan cik mat...

    ReplyDelete
  15. Aishah - Lah, ada tokoh melawak tak kak Ummi dgn Mat nih? Wahaha..Pasni leh masuk Raja Lawak pulak..Time kasih la kalu ada jugak yg terhibur..kan Mat kan??

    ReplyDelete
  16. cik ah mat.....aku malu ler jadi pompuan biler tgk cara ko yg artistik and fantastik jer bila present gambo2 makanan ko neh.....jeles la dgn ke"terrer"an ko neh....terrorist betol!!!aku nak lastik ko bleh??? haha ;p jgn mare eh mat.....aku guwau jer hehe ;)

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.