VADEY

Step By Step 1248

Semalamkan mat menjelajah fotopage "RinChan". Terus tepesona dengan vadey kat situ, hari ni terus buat. Gambar2 dan resipi2 kat situ pun, ishhh sedap2 belaka u. Boleh menjelalah sendiri kalau nak tau lebih lanjut....

Bahan-Bahannya :-)
250 g kacang dhal (mat guna 300 g)
1/2 biji bawang besar (mat guna 1 biji)
1 tangkai daun kari, dilurut dan dicuci
1 camca teh jintan manis, cuci dan toskan
1/2 camca teh garam
2 tangkai cili kering, buang biji, hiris halus, cuci dan toskan
1 biji cili hijau, hiris halus

Cara membuatnya :-)
  1. Cuci kacang dhal dan rendam 4 jam. Sementara itu, potong dadu bawang besar dan satukan bersama daun kari, jintan manis, cili kering, cili hijau dalam satu bekas. Gaul rata.
  2. Toskan kacang dhal, kisar hingga hancur (tapi jangan terlalu lumat, mat guna food processor), dan masukkan ke dalam bekas tadi bersama garam. Gaul hingga sebati.
  3. Lumur tapak tangan dengan sedikit minyak masak, ambil sdikit adunan, bulat2kan dan leperkan seperti begedel. Letak atas plastik yang telah disapu minyak. Buat hingga siap.
  4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan atas paper towel. Boleh dihidangkan untuk minum petang...yumm yumm...
VADEY VADEY Reviewed by Mat Gebu on 4/23/2008 01:22:00 PM Rating: 5

10 comments:

  1. Ini memang kuih favourite kita..tapi mesti makan time panas baru sedap. Kalau la suami I pandai masak mcm you Mat.

    ReplyDelete
  2. hi abg mat...sue ada jengah la..tp kat rumah lama...rumah lama tak berapa reti lg..ekekekek

    ReplyDelete
  3. i pun teringin nk buat mat..lepas chat hari tu..memang tgk gambar tu ..gerammmm

    ReplyDelete
  4. alamak sedapnya vadeyyy... first time tengok resepi dia, biasanya beli kt org2 india jual aje.. thanksss mat

    salam

    ReplyDelete
  5. yasmin...
    Setuju...masa panas sedap, tapi mat punya tu pun mcm halus, org tak de gg suka uu, sebab mcm lembut2...

    Sue...
    hi sue, adoi lama tak singgah, i pun semalam baru ingat nak singgah, comeyy sunggug pu3 u....mata dia cute laaa..

    Jo..
    Eh jo i buat lepas i tunjuk kat u fotopage rinnchan tu, butter cookies u cun laaa, nak try nanti.

    mommy lily...
    salam lily, mat pun 1st time buat, dulu main beli jee kat pasar malam, rupanya tak delah payah mana nak membuatnya kalau kita ada masa.

    ReplyDelete
  6. Adeeeiii tambiii..vadey kasi bungkus arr...Mat oiiii..akak mmg suka kuih vadey ni tauuu..kalu kena dengan tekak, sekali makan 5 keping smpai uurrrkkk..tau.!! Nanti nk try buat..bila, jgn tanya lah ek..hehe..

    ReplyDelete
  7. kak ummi...
    ceh ceh ceh....ini macam kaloooo, thambi kasi bungkus semua laaaa...woo keyy kaaa?....ahakss, kak yg ni mcm terhalus skit laa, tapi sesuai utk yg gg kurang mcm i nihh!!!

    ReplyDelete
  8. Amboooiiii Che Mat, cepat sungguh you start engine ya. Pi jenguk2 dapur Rinn terus buat vadeyy ye..hebat! hebat! Terhalus sikit ya..tak pe tuu. Sesetengah org lepas dileper2kan..dia golekkan lagi atas dal yg tak bertumbuk. Bila digoreng jadik rangup2 gitu....

    ReplyDelete
  9. Abg Mat,
    Nak tanya, vadey ni dia ada dalam bentuk bulat2 kan, dulu kat pasar malam (area Johor) ada seorang pakcik India ni jual vadey dengan kuah dia sekali (rasa kuahnya tak silap macam ada kacang dhal), soalannya di sini...

    Abg Mat tau tak macam mana nak buat kuah vedaynya tu, puas saya google tak jumpa2 ni

    ReplyDelete
  10. kalo ikut sukatan ni,dapat dlm brape bijik ea??

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.