BLUEBERRY HIDDEN CAKE


Bahan-bahannya:-

3/4 cawan gula aising
150 g mentega
250 g cream cheese
3 biji telur Gred A
1/2 camca teh esen vanilla
1 3/4 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)
1/4 cawan susu segar
1/2 cawan blueberry pie filing

Cara membuatnya:-

1- Pukul cream cheese, mentega hingga putih. Masukkan gula aisinng dan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang.

2- Masukkan esen vanilla dan terus memutar. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu segar hingga habis. Gaul hingga rata.

3- Tuang separuh adunan ke dalam acuan berlubang tengah yang telah disapu dengan mentega dan ditaburkan sedikit tepung. Kemudian ratakan blueberry pie filling atas adunan kek tadi dan tutup dgn lebihan adunan dan ratakan.

4- Hentak acuan kek 2 - 3 kali untuk membuang angin. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C, kurang lebih 35 - 40 minit. Sejukkan 10 minit sebelum dikeluarkan dari acuan.
BLUEBERRY HIDDEN CAKE BLUEBERRY HIDDEN CAKE Reviewed by Mat Gebu on 1/09/2008 07:17:00 PM Rating: 5

9 comments:

  1. akhirnya, sampai gak kat entry first. kira dari dulu dah hebat bab ambik pic ni yer mat. bab masak chun takmo cakap la. memang dah tahap dewa. keep on blogging ye cikmat. u rock ahh :)

    ReplyDelete
  2. wahhhhhhhhhhhhhhhh...entry lama ni takde ayat mukaddimah..ahahahahaha~

    ReplyDelete
  3. bile komen kat sini rase cam orang yg awal2 jadi follower CMG.. :)

    ReplyDelete
  4. yeahhh...akhirnya sampai gk entry pertama mat gebu....hehehe...terus ajar buat blueberry cake di entry yg first..hehe

    http://violencexx.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. salam CMG....datang menjenguk sini...

    CMG nak tanya if pu3 tukar filling blueberry dgn strawberry boleh tak?

    nak try buat n amik resepi yer ...=)

    harap sudi membantu

    ReplyDelete
  6. Salam...CMG, nk tumpang tanya juger...terliur nk buat tp kt rumah ada byk lg self raising flour...kalu nak guna tepung tu x perlu tambah baking powder n bicarbonate soda dah ke? macamana plak dgn sukatan tepung yer...TQVM :-)

    ReplyDelete
  7. yeayyyyyy sampai pun kat entry pertama hehehehhe...tak de ayat2 crita terus resepi ha...hehehe perghhhh salute la pak cik mat memang terer masak,haihhh nak bawa pulut kuning ngan ayam golek ni nak nuntut ilmu hahahahha

    ReplyDelete
  8. kita budak baru belajar nak bukak blog masakan..jadi terjah apa ada dlm entry first blog ternama..hehehe...

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.