BEN ASHAARI

Sunday, December 14, 2014

LAKSA ASAM DARI PES ASAM PEDAS TOK MOMMY KITCHEN?..

rsz_tok_mommy_laksa_asam

Assalammualaikum, salam semua. Hari ni che mat malas nak masak, tapi tadi masak gulai siput sedut sama rebung dan goreng pucuk paku (eerr...tu bukan masak ke?...pening kejap). Yang tu semua che mat takmo jadikan entri blog sebab dah kerap sangat buat. Satu lagi, entah kenapa tak pasal2 ni hari tekak nak sangat makan laksa asam, mood pulak tak berapa stabil sangat. Tapi kan nasib baik che mat ada idea dan memang dalam peti sejuk ada simpan baki pes asam pedas Tok Mommy Kitchen. Siapa kata pes2 segera seperti pes asam pedas tok mommy kitchen kita tidak boleh ubah jadikan sesuatu yang lain. Bukan hanya untuk dimasak asam pedas semata. Betul tak, jadikan diri anda lebih kreatif....kan kita yang buat dia..

rsz_tok_mommy_laksa_asam1

Ok, macam laksa asam ni, che mat gunakan isi ikan kembong. Katalah anda takde ikan kembong, boleh saja guna isi ikan sardine dalam tin, atau guna isi ikan tuna dalam tin. Tumbuk atau lecek hingga hancur dan masukkan ke dalam kuah. Tapi seperti anda tau, kuah laksa asam harus ada daun kesom dan bunga kantan. Dan kalau perlu tambahlah asam gelugor dan garam. Untuk 1 paket pes asam pedas tok mommy tu boleh hidangkan untuk 4 orang, bergantung pada saiz lah kan. Kot2 masa tengah lapar sangat2, anda hadap 1 mangkuk besar punya, idok leer boleh sampai 4 orang, yea bukan. Sebarang pertanyaan untuk pembelian dan penghantaran anda boleh rujuk entri ini atau ke FB rasmi mereka di sini jangan lupa klik LIKE dulu ok.. Errr ada juga yang masih tak tau cara nak bikin laksa asam ni? Ok tak pe, che mat tulis cara2 che mat oter pes asam pedas tok mommy menjadi laksa asam yang ada ummphh!!....Jommmm!...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 paket pes asam pedas 'Tok Mommy Kitchen'
2 keping asam gelugor
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap 1
1 genggam daun kesom, cuci dan toskan
4 ekor ikan kembong saiz besar*
2.5 liter air*(* direbus hingga ikan masak)
Garam secukup rasa (jika perlu)

BAHAN-BAHAN ULAM :-)
Timun, dihiris halus
Bawang besar, dimayang halus
Daun kesom, dihiris halus
Bunga kantan, dihiris halus
Daun salad, dihiris halus
Nenas dipotong kecil (tak letak)
Cili hijau, dihiris
Cili merah, dihiris

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Mi laksa secukupnya (kalau guna yang kering, rebus hingga lembut)
Telur rebus, dibelah 2
Limau kasturi, dibelah 2
Petis @ otak udang secukupnya
Sedikit kicap jika suka

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK KUAH LAKSA ASAM :- Asingkan isi ikan dari tulang dan tumbuk hancur. Kisar tulang ikan, gunakan air rebusan tadi dan tapis ke dalam periuk. Masukkan pes asam pedas tok mommy kitchen, kacau dan masak hingga mendidih. Masukkan asam gelugor, bunga kantan dan daun keson. Kacau dan perasakan dengan sedikit garam jika perlu (rasa dulu baru taruk garam). Masak 15 minit, rasa dan jika ok boleh matikan api. Ok..siap dah kuah laksa asam...
  2. UNTUK LAKSA ASAM :- Jika anda guna mi laksa segar, jirus dengan air panas dan cuci bawah air paip. Toskan dan letak dalam mangkuk sesuai. Tuang kuah laksa hingga penuh. Tabur bahan2 ulam, letak 1/2 biji telur rebus, belahan limau kasturi dan sudukan petis atas laksa asam tadi. Jika suka boleh renjiskan sedikit kicap. Hidangkan segera.....ehemm, jemput makan semua.... 

4 comments:

Aku Penghibur said...

wahhh sedapnya .... kreatif nmpk caranya juga simple x susah terima kasih berkongsi

sharmuna hani sahurdin said...

Teman dah kechor ayor liyor dah ni..

Fyna Ahmad said...

boleh lah cuba nanti.

Najib Ariyan said...

salam bro... sedapnya makanan tu...

btw nak tanya lah... setiap kali saya buka entry ni dan nak tinggal komen, ruang untuk komen akan dihalang oleh iklan yg tak boleh ditutup walaupun saya berkali kali cuba klik close tu...

saya tinggalkan komen ni melalui fb

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.