BEN ASHAARI

Friday, October 17, 2014

ACAR DARAT REBUNG MADU...

rsz_acar_rebung_madu
Salam semua, rasa macam blurr pulak malam ni, ok takpe dari rasa tak tentu hala, moh leer kita meng update blog. Tapi menu biasa2 saja lah. Blog che mat kan jenis simple, no fussy2 punya resipi. In sha Allah menjadi kalau buat, cuma menepati selera anda atau tidak tu che mat tak boleh nak jamin, Apa2 resipi sekali pun hanya sebagai panduan, selebihnya ikut selera anda. Pernah makan acar rebung madu?. Sebelum ni che mat pernah makan tapi bukan rebung madu, rebung biasa. Tak plan sebenarnya nak bikin. Lepas che mat rebus rebung madu, baru teragak nak bikin acar. Dari style memotong rebung macam tak ngam aje untuk bikin acar. Seelok2nya hiris panjang2 macam acar timun. Acar rebung madu amat2 senang dan tak de beza dengan resipi acar timun. Acar rebung tidak berair macam acar timun, kalau anda nak berkuah sedikit, boleh tambah sedikit air. Tapi kalau acar che mat suka kering2 macam ni. Resipi seperti berikut...

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram rebung madu
10 biji bawang merah kecil, belah 2 setiap 1
6 ulas bawang putih, belah 2 setiap 1
1 biji cili merah, hiris serong memanjang
1 biji cili hijau, hiris serong memanjang
1 inci halia, hiris halus
1 camca teh serbuk kunyit
2 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk hancur
5 camca besar cuka makan JALEN
2 camca besar penuh gula (atau secukup rasa)
Garam secukup rasa
Sedikit air

BAHAN-BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 camca teh biji sawi

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebung madu direbus dengan 1 camca teh garam selama 20 minit atau hingga lembut, toskan. Panaskan 3 camca besar minyak dalam kuali. Masukkan bahan2 tumis dan masak hingga harum, tambah udang kering dan goreng sekejap.
  2. Masukkan bawang putih dan serbuk kunyit, kacau rata. Tambah halia dan gula, kacau hingga gula larut, Tuang cuka makan, kacau dan biar mendidih. Masukkan bawang merah kecil, rebung dan air. Kacau rata.
  3. Tambah garam secukup rasa, masukkan hirisan cili merah dan hijau. Kacau dan masak sekejap. Rasa, jika ok boleh matikan api, Hidangkan bersama nasi putih atau sebarang nasi berperisa (nasi minyak, nasi briyani dan sebagainya)..

4 comments:

mama'snia said...

amboii sedapnyeee

Lisa Nurulain said...

SINI susah nak cari rebung.. pebret tu rebung . kalau kat kampung nenek banyak

Eyriqazz GTO said...

Hohohoho,bikin leleh.dahla blom lunch ni cik mat..

syikin maarop said...

Rebungg! makanan kegemaran saya tuh.. Kalau masak gulai rebung dengan udang galah, sedap juga :)

btw, resepi baru untuk acar rebung nih.. nanti saya nak cuba.. terima kasih :)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.