BEN ASHAARI

Thursday, April 17, 2014

PERINGATAN UNTUK ANDA SEBELUM RAMADHAN...

Assalammualaikum, salam semua. Hari ni che mat cuti masak dan baru ni bukak blog. Macam dah nak bulan puasa aje kan bila tengok gambar tu. Memang betul tak sampai pun 3 bulan lagi. Apa tujuan che mat letak gambar dan tajuk pun macam 'amaran' sahaja....suspen nih...Releks dan bertenang, che mat ni bukan manusia kejam, lupa diri atau jenis tak menghargai jasa orang lain. Bukan macam tu. Entri ni che mat memang tujukan pada peniaga2 bumiputera (terutama produk makanan) diluar sana terutama yang berniaga on-line atau off-line. Kadang2 nak cerita pun macam malas, macam isu lapok atau isu terpencil. Tapi kalau tak diceritakan kembali maka orang melayu kita ni mudah lupa...jenis nak kerja mudah dan untung besar....itu memang dah hobi mereka...maaf jika ada yang terasa...

Terpanggil nak tulis entri ini, bila nampak satu gambar dari entri che mat di sini, digunakan untuk mempromosi pes rempah di satu page di FB. Bukan sekali dua che mat dah kena...Pernah sekali dulu seorang teman FB yang berniaga biskut raya (tart nenas gulung) menempah sticker untuk perniagaan beliau. Bila siap sticker tu dia perasan gambar macam pernah nampak aje.. Check2 balik rupanya gambar diambil dari blog che mat atau pun diambil dari google image (google image pun ada kasi sumber dari mana yea...google tu bukan bangang!). Teman FB che mat tak jadi nak guna sticker tu. Tak termasuk kes orang ambik gambar jadikan label produk IKS (isu lama juga ni, tapi saja cerita untuk bagi peringatan), dan macam2 lagi lahh...penat dah nak cerita, letih...

Jadi che mat berterus terang. Kalau anda rasa nak guna gambar2 masakan dari blog, sila minta izin, atau kredit pada blog atau pun tak payah lah buang watermark (tapi sekarang watermark dah dok tengah2 gambar). Bukan mudah nak mengendalikan blog masakan dengan gambar2 lagi. Bila kami berkongsi resipi, bukan bermaksud kami kongsikan sekali dengan gambar2 (kecuali atas izin), faham benda2 ni semua bukan hak mutlak kita, nyawa pun bukan hak mutlak kita, betol tak?..Tapi sebagai manusia yang waras, ada pelajaran, beragama dan beradat, kenalah bijak dalam melakukan sesuatu. Jangan pandang mudah. Nak buat apa2, tanya pada mereka yang lebih berpengalaman. Pada pihak2 media pun sama, jadi lah manusia bijak bukan bijak rembat hasil kerja orang saja.....Nampak berlagak, nampak ego, atau nampak macam bagus?...itu terpulang pada anda, apa yang penting che mat dah kasi tau awal2...wassalam....

7 comments:

Haslinda Hassan Ali said...

terima kasih sharing

Iz Salim said...

cantek sangat gambonye che mat.. tu org amek.. dorang malas nk shot sendiri.. dorang amek je kat mane2 yg cun.. bersabo la hendaknye..

Nur Haziqah Mohd Rosli said...

sabar ye .. mungkin sebab gambar2 che mat lawa sgt kot ? hehe.... semoga success

fazsya shaklee said...

betul2, pic che mat klau tgk mmg bleh wat org lpr, hehe
sila2 la melawat page faz, sy budak br bljr, hehehe
http://fazsya8684.blogspot.com/

suhaila abdullah said...

seronoknye kalau dapat merasa air tangan che mat..terima kasih che mat share resepi..semoga che mat sekeluarga dilimpahkan rahmat kasih sayang Allah..murah rezeki che mat..amin..

ilahjy said...

Salam cm..kita sama2 dah kena..hanya kita yg memahami didlm hati kecil ini.. bukan kita yg sombong ke apa ke tp org yg buat kerja mcm tu lah x berkaya budi .. hrp2 x de lg lps nii

kkida @ 1001resepi said...

hmmm kena sebijik...hehe...tulah...mat takyah le ambik gambar lawa-lawa benor...main hentam cam kkida udah...lol...janji ada tempek gambar kat blog...:)))

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.