BEN ASHAARI

Tuesday, December 31, 2013

RAISIN SCONES...

rsz_raisin_scone
Selamat petang semua, dan ini mungkin entri terakhir pasal makan2 di blog che mat..huhu sedih kan, apa nak buat...Takpe lah kita biarkan kesah tu dulu. Ntah kenapa dihujung2 tahun 2013 ini tiba2 che mat teringin makan scones. yang disapu mentega dan jem untuk minum petang. Inggeris sangat kan, tak padan dengan duduk kampung yang begitu ulu. Benda makan ni tak kesah apa taraf anda sekali pun, samada orang bawahan, pertengahan, atasan atau pun kerabat di raja sekali pun, kita tetap manusia sama dan hamba pada pencipta. Scone satu hidangan yang boleh dikatakan klasik terutama bagi orang2 Inggeris. Ia seakan2 gabungan kek dan biskut. Kebiasaanya dihidangkan bersama teh untuk majlis jamuan 'teh tinggi' mereka. Kalau kita kat kampung ni, nko bedal aje sambil gossip2 bawah pokok ceri, sapa ada kesah yea tak...

rsz_raisin_scone1
Resipi raisin scones ini agak mudah dan seperti yang che mat baca dibeberapa laman web perihal scones ni, ia kena dibuat pantnas dan tidak boleh diuli terlebih sangat, setakat bahan2 bersatu sudah mencukupi. Ia bertujuan scones anda keras. Selain itu mentega harus dingin. Kalau anda suka boleh juga guna mix fruit atau buah2 campuran sebagai ganti kismis. Ia sedap dimakan bersama sedikit sapuan mentega dan jem. Dan hidangkan bersama teh panas. Che mat buat 1/2 dari resipi dibawah dan resipi asal dari Kak Mon Brunei. Dah bersedia untuk ber scones dan minum petang di bawah pohon ceri sambil gossip pasal harga barang naik?...Eeerrrr pasal entri terakhir tu sebenarnya untuk tahun 2013...hehe...doakan che mat sihat ok, agar boleh berblog seperti biasa...Jomm kita lihat resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
100 gm mentega, dadu kecil dan sejukkan
2 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
90 gram telur (guna 2 biji telur gred B, kacau dan timbang)
100 ml susu segar (kurang lebih)
1 camca teh esen vanilla
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan raisin atau kismis hitam
Sedikit tepung untuk ditabur
Mentega dan jem pilihan anda untuk dimakan bersama scones

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 190C. Masukkan tepung, gula kastor dan mentega sejuk dalam satu bekas, kemudian gaul ramas dengan hujung jari sehingga mendapat teksture seakan2 serbuk roti. Tuangkan ke atas meja kerja, tambah kismis hitam atau raisin dan gaul rata
  2. Buat lubang ditengah2 bancuhan. Masukkan telur dan esen vanilla, gaul rata. Kemudian masuk susu segar sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang lembut (jangan uli lama, setakat bersat sudah memadai). Tabur sedikit tepung dan canai doh setebal 2 cm dan terap dengan acuan pilihan anda (biasanya untuk scone, acuan yang digunakan jenis bulat dan bersaiz agak besar kurang lebih 3 inci). Alih atas dulang pembakar. Buat hingga siap.
  3. Bancuh baki telur dengan sedikit susu segar, kemudian gliskan atas scone tadi. Bakar hingga kuning keemasan dan permuakaan scone kelihatan merekah2. Sejukkan atas jaringan dan hidangkan bersama mentega dan jem pilihan anda..

2 comments:

Sally Samsaiman said...

favorite sally ni! thanks...nanti ada masa nak cuba buat....!!

Ummi Nur said...

Emm sedap nampaknye.Nak save untuk dicuba ye Che Mat.tq

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.