BEN ASHAARI

Monday, October 29, 2012

SUP AYAM 'ABANG PEDAS"....BERPELUH!..

rsz_sup_ayam_abg_pedas
"Abang Pedas?".....pelik kan nama resipi hari ni, jangan risau, hanya nama saja, kalau wanita2 anggun makan, tetap kekal wanita, takkan jadi tomboy atau tertukar jantina memasing. Errr...lupa pulak nak beri salam, assalammualaikum, selamat petang. Hari ni takdelah sibuk mana, cuma ai very the malas sikit. Sekarang ni rajin dah, jadi mat update blog. Hari ni bonda dan abang sulung mat berpuasa, jadi ku masak lewat sikit. Sup ayam saja, sebagai juadah berbuka dan ada sedikit yang lain2, tu kita cerita dalam entri2 lain pulak. Ini hanya sup ayam biasa dan mat oleh sikit dengan menambah cili padi yang dikisar dalam kuahnya. Ia agak pedas berangin dan sesuai lah dengan nama sup ayam 'abang pedas'. Soalannya kenapa 'abang pedas?'...Tiada kene mengena dengan masakan tu, tetapi kepedasan sup ini sama dengan ayat pedas "abang pedas" dalam novel ILUS (I Love You, Stupid) tulisan Melur Jelita...cuba anda beli dan baca...baru tau sengatannya. (*_____^)

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam pencen (atau ayam biasa), siang dan cuci bersih, toskan
4 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap 1, rendam
2 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
1 biji tomato belah 4
1 kiub pati ayam (optional)
1 sup bunjut sup tulang Adabi*
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 biji buah pelaga*
5 kuntum bunga cengkih*
1 pokok daun sup, kerat kasar*
1 camca besar bawang goreng*
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Hirisan daun bawang/daun sup untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

BAHAN KISAR HALUS :-)
5 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
12 biji cili padi merah thai
1 camca teh lada hitam biji
1 inci halia

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan ayan tadi ke dalam periuk, tambah bahan kisar halus, serai titik, lengkuas, hirisan kasar daun sup, bawang goreng dan juga bahan2 bertanda (*). Gaul rata dan tuang air secukupnya atau hingga ayam tenggelam. Masak hingga menggelegak. Kecilkan api dan renihkan.
  2. Bila ayam empuk, masukkan kentang, kiub ayam (jika guna) dan masak hingga kentang empuk, tambah tomato dan garam secukup rasa. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun sup dan bawang goreng. Sedap dihidangkan panas atau dimakan bersama mi, nasi impit atau pasta...


4 comments:

missSenget said...

nyummy.. bosan dah layan daging.. layan ayam best gak..

puasa..?
harini bukan hari tasyriq lagi..?

CIK PARO! said...

meleleh plk air liur ni..

Bicara Kak Noor said...

wah berpeluh lah kalau makan sup ni cik mat esuk lusa akak pun nak tiru jugak ni heee

hanani fiee said...
This comment has been removed by the author.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.