BEN ASHAARI

Wednesday, September 26, 2012

PASTA FUSILI GORENG LADA HITAM...

rsz_dsc_9785
Salam, ada masa pening kepala juga, nak masak apa pun tatau, tapi kalau dapur kita cantik, macam ini dan barang2 seperti piuk belanga, kuali dan gadget2 semua yang kita suka, mat boleh jamin, anda jadi rajin ke dapur. Ada masa boring gak nak makan nasi, rasa nak makan benda2 ringkas dan cepat dimasak. Tu hari mat ada lah blogwalking ke blog teman masak2 dan sekali ternampak resipi pasta fusili yang mudah dimasak dan nampak mengiurkan, jadi mat salin dan buat. Cuma mat ubah suai sikit, ikut apa bahan2 yang ada kat rumah. Apa2 pun terima kasih pada Kak Nannie, di sini, sebab memberi mat idea. Pada mat kita blogger masak2 ni takde sapa yang hebat atau siapa yang bagus, masing2 ada kelebihan yang Allah swt bagi, dari kita rasa macam terbaik lah sangat, lebih elok kita berkongsi ilmu dan bertukar2 buah fikiran, jiwa pun tak kacau, hati pun gumbira, lepas tu muka lambat kedut, tak payah nak seterika2 bagai kasi tegang, cuma macam mat ni, tu lah...gigi je kurang...errkk...alaammakk terpecah lobang sudah...hahhaa...Ok resipi seperti berikut...

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram pasta fusili atau apa jenis pasta kesukaan anda
100 gram daging cincang
1/2 cawan mix vege (karot, jagung, kacang pis)
1 biji bawang besar holland, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar sos tiram
3/4 camca teh lada hitam biji tumbuk halus
1/2 kiub daging
Garam secukup rasa
Hirisan daun bawang sebagai hiasan (mat guna kucai)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus pasta fusili dalam air mendidih bergaram hingga lembut, toskan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu, masukkan sos tiram dan lada hitam tumbuk. Kacau dan tambah daging kisar, masak hingga daging berubah warna dan airnya kering, guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Tambah kiub daging dan mix vege, gaul rata dan masukkan pasta. Kacau hingga mesra, tambah garam secukup rasa. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tabur dengan hirisan daun bawang dan boleh tabur sedikit lagi lada hitam tumbuk jika suka pedas. Hidangkan...

6 comments:

mommynana said...

Alhamdulillah. Syukur atas resepi simple ini. Mmg mudah. InsyaAllah mommyNana try. ;)

inahar ali said...

mat..bak sepiring utk akak..cian akak arini besday xder kek @ celebration apa2 pun..huhuu!

Nurul Akmal said...

wah memang terbaik...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Assalammualaikum.... Tan Sri.. hadoii jiwa terus kacau ni nampak pasta! i love pasta!!!! nak cikit... ;))))))))

adda syuhada said...

sedapnya Che Mat...rajin betul Che Mat nih...

Liana M. said...

cik mat! kelihatan sedap as always! ;))

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.