BEN ASHAARI

Tuesday, August 7, 2012

BISKUT DAHLIA..

rsz_dsc_6823
Salam semua, pagi ni mat masukkan entri pertama. Biskut raya yang setiap tahun mat akan buat dan masih kekalkan resipi yang sama. Selain biskut senyum @ biskut kelapa yang mat buat kelmarin, ini biskut kedua lah kiranya. Nampak besar2 biskut dahlia ni, sebab mat guna acuan tekan dan aku yang gagah perkasa ni pun menekan agak kuat, makanya termenjadi lah biskut dahlia versi Mat Gebu yang bukan saja gebu, tapi cukup memuaskan bila disantap, ibarat kata bonda, biskut dahlia nko ni, makan sebiji kenyang dah...hahaha. Tapi anda boleh buat kecil2, ikut lah saiz acuan yang anda guna. Mat guna acuan tekan seperti ini. Ia amat mudah dan cepat dibuat. Kenapa mat suka resipi ni. Selain senang, biskut nya juga tak mudah pecah bila dipegang namun begitu cair di mulut, pandek kata yang tinggal gusi pun sesuai makan, tak payah nak kunyah2 bagai. Resipi agak mudah dan tidak memerlukan terlampau banyak bahan. Satu petua penting, anda mesti tutup doh biskut tadi dengan tuala dapur bersih yang telah dilembapkan. Ini bertujuan mengelakkan adunan biskut kering dan ini akan menyukarkan proses menekan nanti....

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (SCS atau Anchor atau mentega pilihan)
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..


27 comments:

Roses_Leo09 aka Hanim said...

adoi ......
x tahan tgk biskut che mat ni. elok tak kembang. hanim mmg suka biskut ni. ari tu hanim dah buat tapi biskut jadi kembang.

nanti nak cuba resepi che mat pulak yer

Cik Nor said...

nak try resepi cmg ni pulaklah. asik tak jadik je sebelum ni.
cmg, saya dok baca 2 3 kali amenda 'dok' tu, rupanye doh lar..

Makngah said...

Che mat..saya ni dah siap dah bhn2 nak buat kuih ikut resipi ni.. agak2 kan, satu kali sukat ni dpt brp keping ye?

Makngah said...

Che mat..saya ni dah siap dah bhn2 nak buat kuih ikut resipi ni.. agak2 kan, satu kali sukat ni dpt brp keping ye?

Sari Yusa Ibrahim said...

Cik Mat punya tangan memang power, cantik halus kelopak bunga dahlia tu...

Junie Octovian said...

Salam Mat...
Akak kopipes Mat punya resipi ya...cadang nak buat sekuk lama2 ni pulak...ada beberapa permintaan. Mohon halal Mat, thank you.

Mat Gebu said...

@ roses - cuba resipi ni, insya Allah..menjadi...

@ cik nor - hahah, saya baca balik dan tergelak...terima kasih yea..dah edit.. ^___^

@ mak ngah - Insya Allah boleh dapat 60 keping macam tu, tapi sebab saya nya ni kuih dia besar sikit, jadi dpt kurang...

@ sari yusa - Kak, saya sampai gigil menekan doh yang last batch tu sebab dah keras sikit, siap diri dan kaki sebelah terangkat2!!...hahaha

Mat Gebu said...

@ june - sila2, takpe benda elok harus kita kongsi bersama...

Eny Yusnizar said...

selalu buat tak jadi kuih ni.. i.e lepas bakar jadi terlalu rapuh sampai nak pegang pun tak boleh.. atau bunga dia kembang dan hilang bentuk... huhuhu

mokwo® said...

salam mat..mokwo memang suka resepi ni... memang laku betul kalau buat jual...tapi tahun nih mokwo tak amek ode lah...kalau sesiapa nak mokwo bagi jek resepi nih....pepandailah tekan2 sendirik..:))

aNa d'sKoDenG said...

biskut peberetku~!!!!!

elly norman said...

cik mat.. elly baru buat malam tadi.. memang ujung ujung doh jadik keras... tapi teringat dulu2.... mak kalau doh jadik keras... mak amik butter sikit pastu ramaskan kat doh tuh... tak yah banyak banyak.. janji boleh tekan kat acuan dier... (pertama kali buat kuih dahlia malam tadi... sampai sekarang sengal tangan)

ummisara said...

salam che mat,

comei nya biskut dahlia che mat . i buat yesterday tapi mengecewakan sbb bunga nya mcm runtuh.

resepi i berbeza frm yours. So malam nih rasa mcm nak cuba lah your resepi. mintak halal ya che mat :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

cantiknya biskut CM. saya masih ragu2 lagi. tak pernah cuba buat biskut ni. risau tak jd nk buat bentuk bunga ni..huhu.nk cuba nnt. saya salin resepinya ye CM.terima kasih

siti hafsah omar said...

Nampak comel...tp tak sanggup nak menekan...bru ni buat biskut bunga cina....lastl ladt rosak acuanku.....tak sempat nak try resepi ni...sedih betul....

siti hafsah omar said...

Nampak comel...tp tak sanggup nak menekan...bru ni buat biskut bunga cina....lastl ladt rosak acuanku.....tak sempat nak try resepi ni...sedih betul....

nisya rishdha said...

Dear CMG...

Sy bru je buat biskut ni..tp nape ye,lpas bkar,bentuk bunganya trus ilang?mcm ghupe batu je..ada petua x?

Yatie said...

cantiknya biskut Che Mat ni,antara dlm senarai nak buat biskut dahlia ni...dah berapa kali ntah, asyik tertangguh je nak buat...

JIJI YU said...

baru tau name biskut ni..wahhaa'

Surainee said...

Salam CMG, saya mohon izin guna beberapa gambar CMG kat Buku Makan Secara Sihat di Hari Raya, KKM. Antara gambar yang diguna adalah ketupat dan beberapa jenis kuih.Mintak izin ya. All the best to CMG. Kalau nak copy buku saya boleh hantarkan pada CMG.

Suryati Osman said...

sedapnye CMG.. ni biskut favourite saya!! huhuhu... cantek je bentuknye..

zura said...

Askum CMG,saya da buat da biskut ni guna resepi CMG,alhamdulillah menjadi,minta izin ye copy paste resepi,saya da backlink da...tq..

CA said...

ee sanntikkknya semekut dahlia ni..
tapi sanntikkk lagi tea set CMG..hehehe...dappnya semekut dahlia...nak cuba la wesepi ni...

wan said...

Resepi saya dpt dari kawan pun camni..memang jadi ..n sedap..

wan said...

Resepi saya dpt dari kawan pun camni..memang jadi ..n sedap..

wan said...

Resepi saya dpt dari kawan pun camni..memang jadi ..n sedap..

Siti Aminah Abd Halim said...

dah lama mencari resepi ni...ermmm nak cuba untuk raya haji laa he he

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.