BEN ASHAARI

Wednesday, April 25, 2012

SAWI BOK CHOY IKAN MASIN

rsz_dsc_5123
Malam semua, aik menguap2 nampak. Takpe, sebelum tidur tu dan kalau anda rasa nak VOTE boleh klik sini (sehari sekali je boleh vote)...haha, jemu ke, alahh, releks, kalau orang tanya mat, eh CM kenapa lah u bersusah payah, hmm buka macam tu, cuma membantu mana yang termampu, orang dah berbudi dengan kita, apa lah sangat setakat tolong serba sedikit, betul tak. Entri malam ni hanya satu entri biasa saja, kalau nampak mat masak tu memang sempoi kan, sapa2 saja boleh masak. Sawi bok choy tu mat masak dengan sos tiram, kemudian isi ikan masin kurau yang dah mat rendam, dihiris kecil, dan goreng hingga garing, lepas tu tabur atas sawi bok choy. Selain sawi bok choy, kailan pun sesuai juga. Cuma masak macam ni kena hidangkan segera. Makan dengan nasi putih panas, hadoi memang meletop dahh...macam malasssss jee nak tulis resipi, kena tulis juga eks?.. Ok lahhhh...

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 pokok sawi bok choy
1 keping isi ikan kurau (kurang lebih 2 inci x 2 inci), rendam 20 minit
1 camca besar sos tiram
Beberapa titik minyak bijan
Sedikit sos ikan
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
1 biji cili merah, hiris
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci sawi bok choy, asingkan batang dan daunnya. Siang berasingan dan ketepikan. Isi ikan masin kurau ditoskan, hiris kecil, kemudian goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga layu. Masukkan sos tiram, kacau rata. Tuang sedikit air dan tambah batang sawi, kacau rata dan masak sekejap.
  3. Masukkan pula daun sawi dan gaul rata. Masukkan beberapa titik minyak bijan dan sedikit sos ikan. Masak sekejap dengan api besar, rasa dan jika ok matikan api (biar kurang masin sebab naj tabur isi ikan masin nanti). Alihkan ke dalam bekas sesuai, tabur dengan isi ikan masin yang telah digoreng tadi. Hidangkan segera....


3 comments:

i'mNOTmasterchef said...

suke lah resepi2 cik mat nih. mudah nak buat. :)

btw, thanks follow my recipe blog yg kurang dri 4 bulan umurnya tu. :)

Rozuan Ismail said...

kalu bok choy, wan suka makan yg kat chicken rice shop. yg PCM opon nampak sedap.mmg kena try buat sdiri la

quinnie said...

sedapnya cek mat...saya suka bak choy...:)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.