BEN ASHAARI

Wednesday, February 15, 2012

MASAK CAMPAK2.....dan....TAHNIAH UJANG!!!...

rsz_dsc_7062
Salam satu Malaysia dan assalammualaikum semua. Hari ni tukar sikit, selalu asyik yang sama saja, bosan lah si mat tu. Dah makan?.. Apa menu ni hari?.. Hari ni mat masak awal, tapi bukan masak yang hardcore, cuma masak sempoi2. Masak cempak2 jee bak kata orang Muo. Pagi tadi kaki mat dah ok sikit, walaupun masih berbebat. Mat masak singgang ikan lepas tu masak satu jenis masakan ni, tatau lah apa nama aku nak bagi, sebab takde tema, main ikut apa2 bahan yang ada, lepas tu lebur dalam kuali, tuang itu ini, rasa ok je, siap. Memasak ni kadang, ikut lah rese anda, kalau rasa ia boleh dimakan dan kena dengan selera. ok jalann...macam 2-3 hari lepas, mat selera makan sardine saja. Sebenarnya nak juga buat benda2 lain, tapi tak nak lah paksa diri, kang bertambah sakit, dahh susah, terus cuti lama dah DTS....betul tak. Sebelum mat tulis resipi, kita lihat dulu entri pilihan DTS hari ini ---> di sini... Terima kasih...

(Gambar baby girl Ujang, ambik dari blog dia)

Opsss..DTS ada satu ucapan khas untuk blogger Ujang dan isteri beliau Yana.. Dua2 ni blogger, kerana dikurniakan cahaya mata seorang puteri semalam (betul kan semalam?).. Tahniah Ujang dan Yana. DTS-MAT GEBU doakan agar puteri anda diberi kebijaksanaan, kesihatan, kemakmuran hidup, dimurahkan rezeki, panjang usia dan menjadi anak yang solehah...ameen dan pada Yana, jaga kesihatan yea, nak apa2 perintah je Ujang, dia sedia berkhidmat. Lepas ni kita tunggu kelahiran anak "buah" terbaru CM pulak...haha, siapa kah itu..kena lah tunggu kan...Ok jomm resipi pulak....

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram daging batang pinang yang dihiris nipis, cuci dan toskan*
1 inci halia, tumbuk halus*
2 ulas bawang putih*(*disatukan dan perap sekejap)
1 ulas bawang putih, hiris halus
1 biji bawang besar, dihiris berangkai
1/4 biji traffic light capsicum, didadu
10 tangkai sweet pea
10 keping cendawan black fungus segar, kerat dan rendam
10 kuntum cendawan butang, kerat 2 setiap kuntum
6 biji cili padi, belah dua setiap satu
2 helai daun limau purut
2 camca besar sos cili thai
1 camca besar pes tomyam
1 cawan air
1 kiub daging Knoor (optional)
Hirisan daun bawang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, cili padi dan bawang putih hingga harum. Masukkan pes tomyam dan sos cili thai, kacau rata dan masukkan daging, masak hingga kecut dan tambah air. Masukkan juga kiub daging (jika guna) kacau rata dan biar mendidih.
  2. Masukkan cendawan black fungus (toskan) dan cendawan butang, kacau rata dan masak sekejap. Kemudian masukkan trafficlight capsicum, sweet pea dan daun limau purut. Kacau rata dan masak hingga daging lembut.
  3. Rasa dan jika perlu tambah sedikit sos ikan. Jika suka berkuah boleh tambah sedikit lagi air. Masak sekejap rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi hangat dan lauk2 lain.

8 comments:

Suzie said...

campak-campak ni menjadi tapi bila nak buat second time mesti tak jadi

Mat Gebu said...

@ suzie - hahaha, tu pasal saya tulis dalam blog, untuk rujukan sendiri juga...

Sunah Sakura said...

macam daging goreng ala pattaya pun ada jugak ni..hahaha

mak jemah said...

jgn lupa masuk masterchef next yr...confirm menang laa...confirm menangis chef jo....

Mat Gebu said...

@ sunah - seakan2 sikit kan...

@ mak jemah - hahaha, adehh...insya Allah..

Rozuan Ismail said...

comel anak ujang tuh ye

Yatie said...

Tahniah buat Ujang dan Yana, moga sabar dlm membesarkan dan mendidik anak...

menu campak2 Che Mat memikat selera...lapor lerrrrr tetiba....

la dolce amira said...

wahh.. nmpk sdap cmpak je pon.. singgah la cni..
http://amirah-hassan.blogspot.com/

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.