BEN ASHAARI

Monday, December 26, 2011

MOIST CHOCOLATE CAKE.....

rsz_dsc_0957
Petang semua....wahhh kek cekelet lahh, jahanam diet semua. Ni pun semalamnya..hari ni?...haha tengok lah kalau ada..ada lah, kalau tak de takdelah yea. Inikek coklat yang biasa mat buat. Resipi kek ni asal dari mana pun tak pasti, tapi seingat mat lah dapat dari dapur Datin Jun, lama dulu. Kek ni lembap dan rasa mat kalau nak dikukus pun boleh, cuma kena guna api sederhana, kalau api kuat kang takut jadi gunung berapi. Anda boleh tuang ganache atasnya bagi nampak lebih mengancam. Mat hias tepi dia dengan croquant, dulu mat tatau apa croquant tu, lepas tu terbaca kat satu majalah ni dia tulis, croquant bertih jagung yang dikisar..hmm, kalau majalah tu tipu, maknanya mat pun tipu lah kan. Tapi benda2 macam ni sebenarnya penyelamat selain mencantik kan penampilan kek kita. Kenapa mat kata penyelamat?..Kerana kalau kek kita masa belum hias nampak agak kurang sempurna, dan lepas hias ia akan nampak lebih berketrampilan dan menarik... Ok jomm lihat resipi pulak..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula perang (soft brown sugar)
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)

BAHAN COKLAT GANACHE :-)
200 g coklat masakkan
150 ml UHT Whipping Cream (boleg ganti dengan susu 100 ml susu cair)
1 camca teh mentega

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula perang hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...
  5. UNTUK GANACHE:- Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata dab boleh tuang atas kek coklat tadi. Biar coklat sedikit mengeras dan boleh hias ikut kreativiti anda.

19 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

geram nak ngap jek...klu dpn mata dah habis dah kot?

Sunah Sakura said...

mmmmmmmmmmm...sedappp~~~

Ibu Darwisy said...

CMG same ka kite dah 2 hari membaking moist choc cake ni..hehehe

aDisH.sHidA said...

pos ke kedah spotong 2 cmg..tgh mengidam kek coklat nie

Arra Ahmad said...

coklat ganache tu topping dia ke?

Ihtyfazuddeen Azmi said...
This comment has been removed by the author.
Rozuan Ismail said...

sedapnya Mat Gebu.pernah try moist cake perisa lain x?

Kalamhati said...

mekasih cmg..sedapnya..nnt nk cuba buat..=)

misshannajr said...

proses penyedutan air liur yg meleleh akibat rupa paras kek yg menyelerakan..arghh!!! nak sepotong pliss..

SyedGraphiX dot Com said...

NAKKKKKKKKKKKK!! NAK NAK!

mas saari said...

telan air liur jelah tengok ni...huhuhuhuuu

Mama said...

waahhh..dah lame tak menjengah dapo ck mat...sekadar lalu jer.. sebenarnya sejak 2 minggu ni..Mama asyik membantai kek coklet jer!!! kemane mane pon kek coklet yang Mama terjah dulu..macam macam rasa dan bentuk..bile nengok ck mat nyer kek.. tergelak plak saye..ha ha ha ha....hmm tapi nengok ni...rase nak cuit ckit masuk mulut..hhmmm yummiii.. so, ck mat...gud luck with ur blogging karier...more info more resepi...more picture..and happy new year....

Sis-Lin said...

Kempunan tak dapat makan...shedappnyaaa!!!!

Pn. Ila said...

sedapnyer...tak rasa pun saya rasa dah terliur..saya mmg gila kek coklat..nampak gambar pun dah terasa2 dah..

wanG said...

geramnyaaa tgk kek tu...nak sekeping boleh? ;-)

misshannajr said...

abg mat~~sya dah try resepi ni tp konpius sket bab putar butter dgn gula halus ke gula perang..sbb kat paste tu guna gula halus gak..psstt!! tgh tgu kek msk ni..hrp2 mnjadi..hehe

jelita78 said...

Puan
Oven suhu 175.. Tapi baper minit nak masak ni yer?

Risha Rashid said...

Salam abg Mat. kalau kita guna tepung kek still nak kena tambah baking powder ker x perlu??

mardiana abu darin said...

Time kasih bang mat utk resipi ini. Mohon share ye

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.