BEN ASHAARI

Wednesday, November 9, 2011

PENING PALA, MENU SAMA JEEE...HUH...

rsz_dsc_5986
Salam petang...hmm. laptop tua ni meragam dahh..sabar je..takpelah usia pun dan nak masuk 6 tahun, guna setiap hari dan cuma berehat beberapa jam saja. Kalau meragam pun memang patut. Manusia pun kalau disuruh bekerja tak henti2, akan sakit juga. Entri kali ni amat2 biasa dan amat membosan kan...Kadang kepala guaa pun pening dahh, ada sikit pusing..hmmm, mat masak benda yang ulang2..asyik asam pedas, lepas tu goreng sayur, grrrr...tatau nak kata apa, atas permintaan mat jelah. Tempoh hari abah mat beli ikan sembilang, bila tanya nak masak apa, dia kata asam pedas, jangan lupa letak sawi jeruk......"Baiklahh"....

rsz_dsc_6002
Lepas dah masak asam pedas, mat pun goreng lah sayur, alah yang simple2 sahaja, dah nama pun blog masak2 harian. Mat goreng sawi putih, letak udang. Satu kelemahan sayur2an hijau ni, bila kita goreng, kena makan panas2, baru rasa ke segarannya, kalau goreng awal, nanti rupa pun tak mengacam, lecur jee..tak bermaya jeee..nak makan pun tak bernapsu jee. Tapi kan, percaya lah, apa2 anda masak dengan perasaan kasih sayang, ibarat kata orang2 peranakan, "cooking with your heart and soul"...insya Allah, keluarga anda pasti dapat menikmatinya dengan rasa penuh cinta dan kasih sayang. Jika kita masak dengan perasaan amarah, kebencian, begitu lah yang kita dapat juga sebagai imbuhan nya.....Kali ni mat nak share cerita seramm. kat sini...jadi berhati2 okeh... Untuk resipi mat tak tulis lah..sebab dah masakan ulang tayang banyak kali, tapi untuk asam pedas ikan sembilang tu anda boleh rujuk sini... dan untuk sayur pula di sini.... terima kasih atas masa yang anda luangkan di DTS-MAT GEBU....salam sayang..

6 comments:

JIJI YU said...

ehhee..sama ke..

purple2lip said...

wah...nama menyelerakan...yummy...aku ni org melaka pon x pandai masak asam pedas..nk try la nnt...=)

cik chinta said...

uhuhu...sama pon tapi masak nya mabeles..dari goreng telur, tu barulah

aimie amalina said...

sodpnye
memandangkan tonsil ni x baik2
x leh nak makan pedas2
wuuuu =(

Sis-Lin said...

kalau bg aku hari2 asam pedas tu pun aku x jemuuuu.....

Shikin JD said...

Assalam, ni adalah 1st komen saya kat blog ni...

Sama pon xpe, xkan 365 ari ada 365 menu, tentu ada ulang2 tayang...sekurang2nya leh bagi idea apa nak masak setiap ari :)

Asam pedas adalah lauk kegemaran saya gak...thanks for sharing

*muah muah*

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.