BEN ASHAARI

Tuesday, November 22, 2011

HP SAUCE DAN TABASCO SAUCE TIDAK HALAL..

(Klik gambar untuk bacaan lebih jelas..)
Salam semua, entri selingan ini mat letak sebab ia melibatkan hal2 dunia makanan. Dulu digemparkan dengan kes Mentega Golden Churn yang disahkan mengandungi unsur babi dan kini sos HP dan sos tabasco juga telah disahkan oleh JAKIM mengandungi DNA babi (seperti surat di atas)....hmm, jadi kena lah berhati2 yea sebab kita tak pasti ada kah pengusaha2 makanan masih menggunakannya lagi. Cuma anda berhati2lah sebab benda makan ni jadi darah daging kita. Paling utama pada anak2 memang kita kena bagi tau, sebagai langkah berjaga2....

(Gambar ehsan Google)

Mana2 yang tak pasti macam mana rupa sos hp dan sos tabasco tu, boleh lah rujuk gambar di atas, tapi rasa mat ia masih dijual merata2 terutama di pasaraya2 besar. Harga pun boleh tahan mahal tapi sayang tak menepati ciri2 untuk umat islam..hmmm...Moga kita semua dipelihara dari sebarang malapetaka kelak....Terima kasih pada blog ini dan juga teman FB yang tag mat... Salam sayang dari DTS-MAT GEBU....

16 comments:

@xiiinam said...

Terima kasih atas info yang sangat penting Mat!

'hablu minan nas'

Razil Tahir said...

thanks for sharing...

Saya tak makan pun produk brand rare2 nie.. huhuhuhu XD

Ribbon Clown said...

thanks for sharing this cik mat.. :) mesti byk lg brg2 makan yg slalu makan, tp x halal.. tak nak try benda pelik2 pas ni.. yg tak sure halal haram.. kalau tak silap, kat tabasco sos tu tulih vinegar, sugar, chili gitu2 je..tak sangka ade DNA babi.. down..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

terima kasih infoni CMG...tp msh byk lg di hidang di fastfood qatar ni

penaGlow said...

aku dh telan tabasco tu bergelen!! geram tau...tp tabasco tu memang da ba bomb sedap..bila la nk ada yg halal mcm produk tabasco tu eak??

Mat Gebu said...

@ penaglow - pstt...aku pun sama gak tapi duluuuuu-duluuuuuu lahhh seploh taun dulu...huhu..

BONDA SAYANG said...

gayat Shikin baca...adui lama tak mai berkunjung ke laman MG sibuk duk buat blog baru...
http://beautifulss4u.blogspot.com
mailah lawat Shikin

MOBYDICK said...

Salam ziarah,kita sebagai masyarakat islam kena peka sikit bab2 atau punca
makanan yang kita guna,yang sedap2 itu banyak mudarat,jangan main tibai jer sesedap rasa dan banyak jenama tempatan buatan orang islam,mengapa yang luar negara kita pilih...alih2 ginilah jadinya...

MULAN said...

ohh ya ke? tqs for sharing mat...

astaghfirullah...

BiNtaNg HaTi said...

thanks 4 sharing...mohon share yer PCM...:)

Nurul Mazni Sawal said...

terima kasih sebab bekongsi :)

Ummiakid @ lily said...

tq for the info CMG....naik seram pulak dh byk sgt makanan yang ada unsur² musuh angry bird ni...tension

* FAR * said...

rasa mcm dah penah telan benda alah tu.. alamak, kena samak perut ni..

'idun sa'idun said...

dah agak lama juga isu tabasco n hp sauce x halal ni.. beritanya ada keluar kat paper juga.. tapi ianya masih banyak dijual di pasaraya2 terkemuka di kl/selangor.. at least pasaraya tu amik inisiatif letak label 'tidak halal' pun ok gak..huhuhu

Lyeaa said...

thanks MAT... for your infomation.... tpi benda ni sy pernah mkn...cm ner erk?

ma'chiks said...

salam cmg, terima kasih bebanyak. dah dengaq sebelum ni tapi takde bukti...20 tahun dulu penah guna sos HP tu..setahun lepas anak belikan sos tabasco tu lepas tu dengaq kata x halal so simpan je dlm fridge, ni dah confirm boleh la saya nak buang.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.