BEN ASHAARI

Thursday, September 29, 2011

JOMM SARAPAN OLIO TUNA PEDAS

rsz_dsc_2108
Pagi Khamis semua, apa khabar..sehat?.. Mat macam kurang sikit lah. Sekarang ni musim orang demam kan, bak dan abang sulung mat pun tak sehat, mereka demam. Bila kita nak menulis sesuatu entri, terutama perihal makan2, banyak yang perlu kita fikiran. Mat mengaku, sejak bertahun2 berblog ni, ada resipi yang dah diulang tayang berpuluh kali, hmmm, kadang2 rasa segan juga, cuma tu lah, apa2 sekali pun yang kita nak masak, atau derhaka resipi kena pastikan ianya boleh dimakan oleh semua orang, kalau kita reka dan derhaka resipi yang kurang mendapat sambutan, rasa membazir. Orang kita, ada tu selera mereka terikat dengan makanan yang selalu dihidangkan sejak dahulu, kalau buat sedikit perubatan, secar automitik tekak mereka menolak. Ini ada kala menyukarkan juga. Tapi rumah mat, alhamdulillah, sedikit demi sedikit mereka telah menerima perubahan...

rsz_dsc_2169
Kalau orang tanya, CM, u ni suka kan masak spaghetti olio, yep, memang mat mengaku, selain sedap (pada tekak ku), ianya boleh dikategorikan sebagai makanan berkhasiat. Penggunaan minyak zaitun lah yang membuatkan spaghetti olio mempunyai satu rasa yang sedap. Bercerita pada minyak zaitun ni, ia banyak khasiat selain untuk jantung, dan ianya ada anti oksida untuk memerangi kolestrol jahat. Selain itu, penggunaan minyak zaitun dalam kuantiti yang banyak dalam menurunan risiko menghidap kanser payudara sebanyak 50%. Minyak zaitun yang kita sedia maklum datang dalam 3 jenis, Extra Virgin Olive Oil (EVOO) - bewarna kehijau2an dan kira perahan pertama, kadar keasidan 0.5-1 %. Sesuai untuk salad dressing. Virgin Olive Oil (VOO) - bewarna hijau kekuningan dan kadar ke asidan sekitar 4%, diguna pakai untuk menumis dan juga drizzle atas masakan. Dan Olive Oil (OV) - yang ni biasa diguna pakai untuk menggoreng dalam resipi2 Itali, bewarna kekuningan dan kadar asid melebih 4%. Itu lah sedikit sebanyak perihal minyak zaitun. Maaf jika panjang lebar blog masak2 pun perlu bekongsi info bergunakan...Sambil2 tu jika anda sudi untuk membuat kebajikan, apa kata tengok sini...Terima kasih...

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram spaghetti (mat guna angel hair)
1 tin tuna, ditoskan
1/3 bahagian traffic light capsicum (merah, hijau, kuning) didadu
1 biji bawang besar, cincang
3 ulas bawang putih, cincang halus
10 biji cili padi, cincang halus
2 helai bay leaf
4 kuntum cendawan butang segar, hiris
12 biji buah zaitun hitam, belah 2 setipa satu
1 camca teh Mix Italian Herbs (boleh beli kat pasaraya)
Serbuk lada hitam secukupnya
Minyak zaitun secukupnya
Garam dan sedikit gula
Herba Basil segar sebagai hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Spaghetti direbus hingga lembut dalam air mendidih bergaram, toskan dan gaul dengan minyak zaitun, ketepikan. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, masukkan bawang besar, bawang putih, bay leaf dan juga cili padi cincang tadi hingga harum, tambah italian herbs dan cendawan, masak sekejap.
  2. Masukkan tuna dan traffic light capsicum, gaul rata. Tambah sedikit garam dan gula. Kacau dan masuk spaghetti, sederhanakan api dan gaul rata2. Masuk buah zaitun tadi dan gaul lagi. Akhir sekali tambah serbuk lada hitam, gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hias dengan herba basil segar sebelum dihidangkan segera...

4 comments:

Famili Ceria said...

pebende olio tue?

Jom terjah sini:
1)Jawapan Bernas Mengapa Hukum Hudud Patut Dilaksanakan Oleh Ustaz Zaharuddin
2)Kena Kejar Sebab Mandi Bogel
3) Mengapa “Couple” Itu Dikatakan Haram?

Oh Oeya said...

As salam Che Mat.
Terima kasih info minyak zaitun ni.. ni ler yg Oh Oeya nak tau selama ni heheh..
Gilosss sedap s'olio ni.. mau bertambah hik3

Adek Pijat said...

salam...tak tau nak panggil apa..che mat je blh..?sy blogger baru.memang baru kenal blog che mat ni..memang terliur dibuatnya.rasanya bg sy tak kesah sgt kalu che mat kuarkan balik resepi lama sbb sbgai org yg baru kenal blog ni, mesti blm tau resepi yg lama2, kn? sy hari2 tertunggu2 entri resepi kat blog ni..
che mat dok johor ye?

saya datang darihttp://almost-about-me.blogspot.com/

JIJI YU said...

ape pak la olio tu

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.