BEN ASHAARI

Wednesday, August 24, 2011

LEMAK PUTIH FUCUK DENGAN TAUHU

P1300828
Assalammualaikum....sehat ke semua, mat kan..kan..kan..arghhh plan semua gagal, patut malam ni melapis kek asam manis, tapi tak larat sudahh....jam malam 9 tadi aku pengsan sudah....blackout... jam 11 malamnya baru sedar balik. Hari semalam agak memenatkan jam 7 pagi mat dah mula buat almond london (AL) dan walaupun nampak mudah, jam 2 petang baru siap semua si AL disalut dengan cekelet...huhh...lepas tu masa untuk memasak pulak..siap2 semua, plan nak melapis lepas Isyak tadi, tapi tu lah kita merancang sahaja, last2 rancangan tidur lena dibuai mimpi pulak yang berlaku...haha babai leer kek lapis, insya Allah esok kot mat buah..masa pun dah suntuk, tat nenas belum buat lagi nih....waaa tolonggggg!!!!!......

BAHAN-BAHANNYA :-)
Tauhu kering @ fucuk secukupnya, potong kecil dan rendam hingga lembut
2 keping tauhu, belah 6 setiap satu
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa
1 camca besar penuh udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Toskan fucuk dan masukkan ke dalam periuk bersama hirisan bawang besar, bawang putih, udang kering dan santan cair. Masak hingga mendidih. Tambah tauhu dan soo hoon (toskan). Kacau perlahan.
  2. Tuang sedikit air jika perlu dan tambah santan pekat. Biar mendidih perlahan, guna api sederhana. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Masa sekejap rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama ikan masin dan sambal belacan..

14 comments:

Jiji-Fify said...

memang kegemaran nih.. tapi saya selalu letak kentang jugak.. :)

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

Iffah Afeefah said...

bz betul

tula takmo buat awl2

penatnye

tak stat wt kuih raye ag ni

Cik Ina said...

Wahh my favourite !!
Dah lama tk masak. ^__^

Nurul said...

Salam che Mat..
Penuh tu jadual harian ngan masak2 jer... penat sangat tu yang keje melapis tukar ngan keje tido tu.. hehe... :)
kekadang lauk simple cam ni yang sedapppp.... emmm

rose putih said...

Saya pun sama juga, bila masak lemak putih fucuk ni, saya masukkan juga kentang dan telur tanpa tauhu, best juga tau!

WaniGhani said...

ni kan CMG kalau padankan dengan ikan masak sambal kan...fuhhhh...xpandang kiri kanan dah...iskk...da telan2 airl iur

Oh Oeya said...

Anak ku bakal muncung+melirik+merajuk=tak kawan kalau soo hoon, tauhu dan fucuk kesukaannya dimasak begini hik3.. dengan bahan yang sama dia hanya mau ditumis air / bening saja C'Mat..
Tapi mak dia suka heheh.. pekena dgn nasi lembik panas2 fuhh!

Junie Octovian said...

Adoi Mat! Baru jenguk tadi Sambal kari Kerang...ni dah masuk Lemak Putih Fucuk pulak?
Pergh! Hebat la Mat...walaupun nampak simple...tapi ngam tu..Caya la CMG!

Bayu Kenangan said...

ini mesti lawan dengan sambal kerang. kalau ada sambal belacan lagi best

Mr.Baiz said...

kecor lidah ni..haish...sodap ni

Bicikut said...

peh sedapnye, tak sabar nak lik kampung, sape nak diet bleh tgk blog gua

makcikkantin said...

alah cik mat, dah 2 hari mengidam nak makn ni....tapi sbb tak makan nasi, terpaksa pendam je.....haishhh esok kena buat jugak ni, insyallah.

makcikkantin said...
This comment has been removed by the author.
eiela said...

sedapnya..kalau ada telur dadar dan sambal dua, lagi marvellous.