BEN ASHAARI

Monday, August 22, 2011

ALMOND LONDON FOR LADY ALMOND...

P1300785
Salam petang semua, buat apa tuu, ok entri kali ni mat masukkan biskut almond london for lady almond..wahhh..bangsawan henggeris kee?, tak lah saya sebab kali ni mat buat almond london ala2 "lady" gitu, siap ada munga setoet sebagai hiasan. Sebenarnya mat terpengaruh dengan cara sorang blogger masak2 tu buat, sapa lah kalau bukan Puan Azlita, tapi dia punya berganda2 lawa. Yang mat punya ni tak de coklat putih, habis stok dan malas lah nak beli...huhu boleh macam tu? Kira almond london ni wajib buat tiap2 tahun sebab, jadi kegemaran kanak2 dan orang dewasa.

P1300788
Untuk resipi almond london ni mat guna resipi yang sama sejak mat buat mula2 dulu. Resipi asal dari Chef Wan yang pemess itu lah sapa lagi. Tapi kan kacang badam dia mat goreng, bukan panggang, tang tu terpulang pada anda lah yea. Mat guna cooking chocolate jenama TULIP dan sedikit shortening, tu saja, gaya menghias terpulang pada kreativiti anda. Ok sebelum tulis resipi nih. Ada entri khas untuk ibu2 ngandung...harus baca.kat sini. Terima kasih yeaa...Selamat hari raya (^_*)

BAHAN- BAHANNYA :-)
250 gram mentega
150 gram gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
450 gram tepung gandum*
2 camca teh emplex*(*disatukan dan diayak)
130 - 150 biji badam berkulit, digoreng hingga kuning keemasan, toskan atas paper towel, atau bakar dalam oven.

BAHAN SALUT :-)
400 g coklat masakkan (mat guna coklat masakan jenama "tulip")
1/2 camca besar lemak sayur
Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan
Paper cup saiz kecil secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.
  2. Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 20-25 minit. Sejukkan atas jaringan. Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.
  3. Ambil sebiji biskut yang "botak" tadi, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas. Buat seterusnya dan susuh rapat2 anrata satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti. ATAU boleh juga celup sebiji almond london dan letak dalam paper cup. Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara....selamat mencuba!!!!

30 comments:

CitarasaKu said...

Salam En.mat tergoda dengan bunga mekar tu..comel hihi naik seri

Diana @ Melley Mey said...

Lawaaa... suka tgk....

y u y u Z u l a i k h a said...

pok cik mat tak berapa gebuuuuuuuuuu!! hawat comey sangatttt ni!!

Sari Yusa Ibrahim said...

ini biskut wajib, tak sempat buat wajib beli. Uiii, memang gaya Henggeris nih! hehehe

Rozita said...

thn ni x sempat buat almond london ni...
comel bunga kat atas tu..

CIK PARO! said...

cumill la..
bunga tu..
nak makan pun sayang tau..

Iffah Afeefah said...

bunge tu gembire sungguh

Famili Ceria said...

hmmm...ada jugak almond london hias bunga...mat gebu amik order tak?nampak sedap la...

Entri Menarik Di Sini:
1)Download Fast Five BDRip English Hardsub MKV
2)Octove.com Social Network Pertama Di Malaysia Bagi Hadiah Iphone 4
3)Boboi Boy Download

nurbeena said...

nyum..nyum...sedapnya..

JIJI YU said...

wohoho..bebunga siap..eheh

bersama kak Es said...

wowwww!!!! so ladies la almond nih

Oh Oeya said...

berbunga-bunga menikmatinya nanti..

noorhayati said...

Cantik sangat :))

Elih Japahar said...

Tampak sgt menarik lah :) ermmm...

Cahaya hidup said...

eiii...comelnya...buat bznes la...

Shiela Latif said...

Ya Allah...menggoda nya kuih raya tu...nak datang ebraya boleh tak cik mat?...tengok gambor macam nak rasa pulak

aimie amalina said...

comeinye bunge
ni mang peveret nih!

si lesung pipit said...

amboi. sedapnye..


tolong promot jap che mat gebu

http://beagudgirl.blogspot.com/2011/08/contest-kad-raya-kreatif-si-lesung.html

thnx.

adele said...

comel... :)

syanabel said...

wow kuih kegemaran ku kini berwajah baru. thanks for the resipi :)

yatt said...

nyam...nyamm. sedapnye =)

Badrul Hisham Abdul Kahar said...

CMG tukar le sikit...Almond Oxford ke.. apamacam. Sedap tu

Adzriel @ Liza AB said...

comelnya... sayang pulak nak makan

Rainani said...

cik Mat.. badam tu kena gorengn bakar ek..?

~ Mummy Gee ~ said...

jelita betul almond london CMG ni. Raya tahun ni saya dah buat 6 biskut raya dan 3 darinya guna resepi dari blog CMG ni.. memang sedapppp...

http://gee7001.blogspot.com/2011/08/biskut2-resepi-mat-gebu-memang.html

Areliff said...

cik mat gebu.takde buat jual ke? nak tempah :)

Jemput join sini
http://www.areliff.com/2011/08/contest-makan-apa-berbuka.html

Sunah Sakura said...

bila tengok ni...saya rasa macam nak buat la pulak~ lalala~

Liza @ Adzriel AB said...

pinjam gambor comel ni ek

alQasam said...

Askum

Saya nak tanya if tak guna jenama tulip takpe tak? Saya nak buat malam ni sebelum balik kg. Tq.:)

nurul huda said...

wahh.. meriah nye biskut che mat nie taw.. comel-comel pulak tu.. huhu.. kalah biskut saya.. hehehe

http://hoodacakura.blogspot.com/2011/08/projek-raya-3.html