BEN ASHAARI

Saturday, July 30, 2011

ROTI JOHN....YANG JOHN TATAU...

P1300222
Salam malam semua, nak tidur awal sikit ni, hari ni selain jadual agak ketat, rasa tak berapa rajin sangat nak masak. Siang tadi pun masak biasa2 siaa, Jadi ni malam nak share satu resipi mudah. Semalam kan mat buat mushroom soup, jadi ada lebih roti perancis, tapi yang ni roti dia lembut, bukan macam roti perancis biasa yang keras macam tongkat tu. Buat dia senang, mat guna daging ayam cincang. Rasa mat sebatang roti perancis saiz sederhana ni boleh dapat 3 roti john yang si john pun tatau dia dah jadi roti..boleh macam tu?....Esok mat nak bangun awal, bukan nak bersahur, tapi nak kena siap2kan bahan2 mentah untuk memasak. Esok insya Allah mat akan menerima kunjungan tetamu..sapa itu orenggg..kita tunggu esok yea, mat update kemudian nanti....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/3 cawan daging ayam yang dicincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 hirisan nipis halia, cincang halus
1 pokok daun bawang, hiris halus
2 pelepah daun sup, hiris halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam berperisa "aji-shio"
1 biji telur, dipukul sedikit
2 keratan roti perancis (kurang lebih 7 inci setiap satu) belah dua setiap satu
Hirisan halus kobis
Hirisan timun
Hirisan tomato
Sos kegemaran

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum, masukkan rempah kari dan kacau rata. Masukkan daging cincang tadi, gaul hingga sebati. Tuang sedikit air jika perlu.
  2. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau. Masak hingga kering. Matikan api dan masuk hirisan daun sup dan daun bawang, gaul rata. (kalau rasa nak letak garam pun ok, tapi daging burger dah masin). Biar sejuk. Masukkan telur dan gaul rata.
  3. Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Tuang 1/2 bahagian no.2, ratakan sedikit. Bila kelihatan hampir masak, letak roti yang telah dibelah, menutupi bancuhan telur tadi. Tekan2 sedikit dan biar hingga masak.
  4. Berhati2 terbalikkan dan biar bahagian roti sedikit peerang. Bila ok, boleh angkat. Hias dengan hirisan kobis, timun dan tomato, paipkan sos kegemaran sebelum dihidangkan..

9 comments:

JIJI YU said...

haha tang lada hitam tu menarik

bersama kak Es said...

ooo...ini ke yang NAK. nAK. NAK kat status tadiii.. ke sibuk untuk esok ?

John pun heran kenapa letak nama dia..kak es musykil gak nih

Citarasa Rinduan said...

cik mat,,
uncle john dah tau..
nama dia palinng popular..
hehehehe


ayu singgah sat gi.. lapor nya

Mat Gebu said...

@ jiji - yg tu optional yea, nak guna fresh ground black pepper pun ok, nak power letak cili padi...

@ kak es - yezzz zaa, ini lah dia kak..menu oreng2 malesss mcm mat gebu.

@ ayu - kann ayu...mesti sibuk kan minggu depan, dah mula puasa..

beLLa said...

sedap3 ;D

shahjiehan said...

its my fevret!! nak!!! nak!!!! telur lebih ye bang~

Cikgu_Anie said...

salam perkenalan...dh lama silent reader je hehe...thanks semua resepi best2....

Oh Oeya said...

Tersenggih dgn nama resepi ni hik3

Ni C'Mat sdg bersilat skrg.. nk terima pinangan.. ehhh!! kunjungan kui3

Ampun C'Mat :)

Suhaili Sarif said...

salam pcm
saya pnjam gmbr ya utk segmen en ben :)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.