BEN ASHAARI

Sunday, July 17, 2011

ORANGE CHOCO CAKE...SUARA SAPA TUU!!

P1290911
Salam malam semua, sebelum tidur ni mat share satu resipi kek oren yang telah mat ubah sikit, atau bahasa mat gebu, derhakakan. Sikit saja, tak banyak. Terdetik nak buat kek ni, selepas nampak ada oren sebiji dalam peti sejuk, masih elok, mungil dan segar, jadi mat mula lah nak buat satu kek ni, resipi asal dari Chef Wan, kalau tak silap, mat salin lama dah sekitar tahun 90-an lagi. Tapi kali ni mat saja nak test letak sedikit coklat, kata orang, orange - chocolate ni ngam. Tapikan, memang sedap, not bad lah. Hmm sebenarnya dalam sibuk2 tadi, mat agak terlepas pandang, asyik memikirkan satu perkara sampai mat tersilap tuang dalam acuan agak besar dan hasilnya kek agak nipis dan leper..huhu tak puas hati sungguh...Grrrrrr......

P1290918
Nak menyesal pun tak gunakan, jadi belasah saja lah. Bila masak, kek ku alah hai, kiut beno gamaknya, dah mula nak hangin tadi, tapi istighfar banyak2,kan..tak pe kek tu yang penting rasa dia sedap...sedap2 pun cuma boleh hadap 1 - 2 keping jee..aduhh cobaaannnn....(tapi kan rasa nak rempat 1 lagi lah sat lagi...hehe). Kek ni tak manis sangat, bau oren agak kuat, sebab penggunaan parutan kulitnya serta jusnya. Pada bukan penggemar oren, mat minta maaf yea, sebab ini bukan untuk anda.. Haaa..sebelum mat tulis resipi, cer anda klik sini, dengar suara ini orenggg....amacam?...ada bagus tak?... (^_*)

BAHAN-BAHANNYA :-)
130 gram mentega
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
1/2 cawan gula kastor - asingkan 1 camca besar
2 biji telur gred A, asingkan kuning dan putih
1 biji oren, parut kulit dan perah jusnya (pastikan parut bahagian orange sahaja)
3/4 camca besar serbuk koko*
1 1/2 camca besar air panas*(*disatukan dan kacau hingga jadi pes)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci, alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula kastor hingga putih, tambah kuning telur dan putar hingga kembang. Masukkan parutan kulit oren dan putar rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang-seli dengan jus oren, hingga habis putar rata dan ketepikan.
  3. Dalam mangkuk pemutar yang bersih dan kering, masukkan putih telur, putar hingga berbuih dan masukkan 1 camca besar gula yang diasingkan tadi, putar hingga kental. Kaub balik adunan putih telur dalam no. 2, hingga sebati.
  4. Asingkan 4 - 5 camca besar adunan, dan bancuh dengan pes coklat tadi, kacau rata. Tuang adunan plain dalam tin kek, ratakan dan tompok2kan adunan coklat, lorek dengan hujung chop stick 4 - 5 kali. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan sebelum dihidang...

17 comments:

AdyBudika said...

royalti!!!!!

Sis-Lin said...

hahahah eh Ady demand!!!!

Sunah Sakura said...

hahahahahhahahhahahahhaha! kejiiiiiii pcmmm!

Citarasa Rinduan said...

kenapa2............??

aduh ady, sis lin dan sunnah bikin kak nak klik nie..

cik mat.. daku langgar pintu ya!!

JIJI YU said...

gebu tak..eheh sy tak macam tu papa..eheh

H.J said...

simpan sikit abang mat

Niena Pengembara Ilahi said...

wah.. dh lama salin pn simpan lagi.. hebak la... :)

Ummi said...

Maaaaaaaaaaaaaatttt...hehehe, sedap nampak kek tuh...moist jek...waaaaaaaa...suara sapa tuuuu? hehehe...yg penting bukan suara rebit okeehhh! hahahahha

Lieyly ︱ Alia said...

suka coklat :D

lapar sudah !

Rima said...

Alamak cik mat.. ku nak click but cannot at this hour.. sonia tengah tido.. will click tmrw..

Kek mu macam nak fengsan kita.. balik sg akan ku godek.. tks for the recipe!

Nieza said...

sedapnya!!...nampak menarik gabungan oren+coklat..memang sedap...simpan resepi dulu tq yer cik mat:)

Nur said...

sedap dan cantik.. insya allah boleh cuba. terima kasih berkongsi resipi

Isteri Encek Bard said...

campuran oren dengan cokelat memang sedap.... huhuhuhu mesti ada rasa ala-alalcokelat oren

aDisH.sHidA said...

terliuuuuuuuur erh

Lyn said...

boleh ke kalau nak tukar adunan ni ke cup cake?

Ita said...

en mat, klu kite xde orange yg fresh pe lagi alternatif len yg leh kite guna??? heheheh..tengkiu...nmpak sgt2 sedap!! alangkah nikmatnye klu dpt mkn btol2...hurrmmm...

  said...

Hi, tried your recipe. First time i buat cake yang fluffy sungguh lembutnya. Nice, selalu makan cake yang kurang eggs tak berapa ngancam but u prove wrongly. Thanks En Mat!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.