BEN ASHAARI

Friday, July 29, 2011

MUSHROOM SOUP WIF GARLIC BREAD..I LIKE!.

P1300190
Assalammualaikum, salam malam semua, terakhir ni letak resipi, tapi untuk ni malam lah, esok insya Allah, lusa pun insya Allahh, sebab hari tu mat ada tetamu, tu pun kalau jadi, mudah2an dengan izin dari Nya, semua akan berjalan lancar. Petang tadi tak de entri, tak sempat lahh, sebab pi beli barang2 dapur sikit. Ok malam ni nak share resipi mushroom soup, dah pernah buat dulu dan letak kat sini, rasa mat resipi ni juga pernah tersiar di Majalah Jelita sedikit masa dahulu, resipi dia biasa2 je, tapi mat guna cendawan butang segar, dan ia memberi satu aroma yang segar dan rasa ke cendawan an dia lebih terasa. Kali ni mat guna roti beli je, kalau dulu kan mat buat sendiri, tapi sebab mengejar masa, kita rembat je lah kat kedai, senang cerita.....

P1300199
Kali ni mat guna susu rendah lemak, selalu guna susu sejat IDEAL, dan kalau nak lagi lemak berkrim dan menyihatkan body memasing gebu, sila tambah sedikit whipping cream yea..hehe, mat memang tak letak lah. Sepatutnya letak parsley sebagai hiasan, tapi kan tadi kat Tesco jangan kata parsley, bayang dia pun tak de, jadi kita tabur lah hirisan kuchai atau chives sebagai hiasan. Roti tu pulak mat sapu olive spread + 2 ulas bawang putih yang dicincang lumat. Kalau nak guna mentega pun ok, lagi sedap, lagi sehat dan lagi.................gebu. Ok mat tulis resipi dia, jommm....


BAHAN-BAHAN :-)
220 g cendawan butang jenis segar (boleh lihat contoh disini....)
600 ml air
350 ml susu rendah lemak
1 kiub ayam "Maggi"
1 biji bawang besar, didadu kasar
1 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar mentega
1 1/2 camca besar tepung gandum
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Secubit garam
Sedikit cincangan daun parsley, untuk hiasan (tak de)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cendawan dibasuh, lap kering dengan kitchen towel bersih. Asingkan 4 - 5 kuntum cendawan tadi dan didadu sederhana besar. Manakala yang selebihnya, hiris kasar. Ketepikan.
  2. Dalam non-stick wok (kalau tak de, belasah guna kuali biasa...) panaskan mentega, masukkan cendawan dan goreng hingga layu. Tambah bawang putih dan bawang besar, goreng hingga bawang besar layu sahaja. Masukkan tepung dan kacau rata2. Gunakan api kecil.
  3. Tuang air dan susu rendah lemak, kacau rata, masukkan kiub pati ayam dan biar mendidih perlahan sambil dikacau kerap hingga kuahnya menjadi sedikit pekat. Padamkan api dan biar ianya suam. Kemudian kisar halus, tuang dalam kuali semula.
  4. Masak dengan api perlahan hingga mendidih, masukkan cendawan yang didadu tadi, tambah serbuk lada hitam dan kacau rata. Masak hingga pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam...(mat tak letak garam sebab kiub ayam tadi dah terasa garamnya). Hidangkan dengan menabur sedikit cincangan daun parsley dan taburan serbuk lada hitam serta garlic bread......

10 comments:

haslinda said...

wah... terliur tengok garlic bread tu... :)

JIJI YU said...

gulpp ya ALLAH..kuatkanlah imanku

Iffah Afeefah said...

nak nak nak

ngis2 smbil hentak kaki

Iffah Afeefah said...
This comment has been removed by the author.
ayuni rosli said...

yummyyy.. baru je makan semalam. bile tgk ni rase macam nak makan lg. tp ikut resepi ni =)

tikah said...

sukernyer!! nak try gak XD

CNK said...

che' mat, cnk dh meleleh je tgk ni..adoila.... nak tawen n nak main2 masak2 kat umah sendiri.. hhuh

eiela said...

sedapnya.. thanks dts, saya dah lama cari resepi sup cendawan. beli dalam paket tuh tak sedap.

YatieJay said...

Erk,...bilalah boleh terserempak dgn cikmat kat tesco ya? Entah2 pernah berlaga bahu, tapi apakan daya saya tak kenal cik mat in real person.

p/s : kita 'sedaerah'....heheheee..

ismenai said...

sgt sedap...dah terliur ...nk cuba buat...mcm best je..thanks.. dah lama nk cari resepi nih...semoga anda dpt pahala byk byk...tu...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.