BEN ASHAARI

Friday, July 8, 2011

KESAH "KEK YOGURT MANGGA"....GRRRR!!!

P1290742
Salam sejahtera...aduhh haus pulak..sat eks, minum air.....ok sudah minum, air + madu..haha, tak lah mat tipu.., minum air masak saja. Hari ni tiba2 teringin nak menerai satu resipi kek ni, tak guna mentega, tapi guna minyak jagung Daisy. Wahh kempen pulak. Mat nampak Kak Ct Delima buat di blog dia di sini. Mat dah salin 2-3 hari lepas, tapi nak buat tak sempat2..yelah ala2 terbz lah kononnnnn....Jadi hari ni aku tak kira, buat juga...hmm semua berjalan lancar, tapi kan..kan...berita sedehnya, masak kek dah masak, mat terbalikkan atas jaringan sekali tu tak macam mana kek boleh terjatuh atas meja makan...waaaaaaa..terbelah 3 nkoo kek aku, aduhh keciwa, rasa hot, geram, tapi tak nangess lahh, takkan sebab kek nak nangess plak...kan..apa kess.. Tapi serius cakap memang frust sangat..hmmmm..

P1290743
Kek ni not bad in taste and texture, lembut dan rasa lemak dalam dia hasil dari serbuk badam yang diadun. Tapi kan mat cadangkan anda cer tambah 1 camca besar perisa bes minuman mangga Sunquick, sah lagi sedap. Yang ni guna yogurt dan minuman yogurt perisa mangga, dan kurang sikit rasa ke mangga annya. Overall kek ni sedap dan boleh lah anda cuba nanti. Mat rasa, mana2 yang nak gantikan minyak jagung tu dengan mentega cair pun tak de masalah, lagi sedap jeee masalahnya, sebab nanti makan terover dan kolestrol pun terover gak...parahhh kann..huhu, ok mat share resipi kat sini, pada Kak Ct dan juga pemilik resipi asal, Chef Liza Zainol...terima kasih..

BAHAN A :-)
2 biji telur
3 kuning telur
1 camca teh ovallate
100 gram gula kastor
1/4 camca teh garam halus
1 camca kecik pewarna kuning (mat guna 1/4 camca teh)

BAHAN B :-)
120 gram minyak jagung
80 gram minuman yogurt mangga
2 camca besar yogurt mangga

BAHAN C :-)
30 gram serbuk gajus
20 gram tepung jagung
120 gram tepung naik sendiri (self raising flour)
60 gram tepung gandum

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar telur dan kuning telur bersama ovallate selama 1 minit. Masukkan gula dan putar selama 4 minit pada kelajuan sederhana. Masukkan pewarna kuning dan minuman yogurt mangga sedikit demi sedikit. Putar lagi 3 minit.
  2. Tambah yogurt mangga dan juga bahan "C" sedikit demi sedikit, gaul rata. Tuang minyak jagung dan gaul hingga sebati. Tuang dalam bekas pilihan yang telah disapu mentega.
  3. Bakar yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit atau hingga masak. Sejukkan sebelum dipotong, boleh hidangkan untuk minum petang.

15 comments:

CT Delima said...

AS'salam mat

Camana boleh sampai jatuh tu. kalau kak ct dah nanges dah sebab dah penat2 buat kannn.. apa pun thanks ya Mat sebab Mat sudi cuba resipi ni. Tapi kak ct tengok kek mat ni lagi mois sangat2 :)

Iffah Afeefah said...

tp ttp lawa gamba nye

rilek la pcm

boleh makan lg kn

CikGu NOr said...

masih gebu kek tu...tp rasanya nak stop dulu buat kek..badan dah kembang cam kek jgk ni...

ShashaCatering said...

Cik Mat, camner leh terjatuh tu?
Tapi kan masih nampak cantik macam gambar majalah terutama gambar yang bawah tu.
Cik Mat ni memang skil masa menghidang. Kami semua ingin nak belajar. Boleh cik mat buat artikel tip2 mengambil gambar macam gambar majalah ni plz?
Tq ;)

*∽ IZAN ∽* said...

Eheheheh.. suspen jekk.. ingatkan gambar kena cilok lagi dek majalah komersiall.

mmg nampak gebu jek kek tuhh.. saya buat kek pakai tepung segera pun belum tentu jadi..sob sob!

Melur Jelita said...

Gebusssssss

JIJI YU said...

nak nanges leh tak

Adzriel AB said...

yg berkaitan dgn mangga semuanya kak liza makan. bukan mangga kunci le... sedap tengok kek MG.

Mat Gebu said...

@ CT - Huhu tu lah kak, tah mcm mana, masa nak letak jaring tu atas meja, kek tu melurut..arghh..geramm's..

@ iffah - setelah ku operasi, kira ok lah kan pic kek tu..

@ cikgu nor - kann, sama lah, saya pun memang dah gebu kan main, tu nasib baik ada anak2 buah..tapi kek ni ok lah no butter added.

@ shas - erkk..saya ni tak berapa pandai sangat, setakat boleh2 saja..insya allah ada masa saya tunjuk nanti..

@ izan - haha takde dah, tapi baru2 ni ada juga, depa mintak izin dulu, kalau macam tu ok lah kan.

@ MJ - thanks, hehe..

@ Jiji - cehh, saja lah tu nak usik ayah mat eks...tanjatt nanah (sunah) kalau dia baca kang..

@ Adzreil - hahaha, pengsann okeh..sabau je aku..

dedetea said...

wwwowww nice cake,cantik sekali,,,salam kenal and salam persahabatan dari :dedetea66.blogspot.com. singgahlah at my blog jikalau ada waktu ,,,,thax

cik cek said...

Sabo je la kan CMG...sian adik kak cek ni...bila baca kek terbalik ni ...kat rumah ni pun pernah mengalami insiden cam ni...kira Mat ok lagi kek dah masak...he he...kak cek kek masih separuh masak telungkup terus kelantai...he he...terkedu tak terkatala...frust tak dapat nak ckpla kan....he he...

Ape2 pun kek mat nampak gebu halus mulus je...mesti sedap ni kan...:)

nalhuda said...

sedapnya nampak cake ni...nak try buatlah...

shetaq said...

salam, kek nih sy dah try buat semalam. memang gebuss. TQ for share :-)

minsal said...

Assalamualaikum.


Bila insiden mcm ni berlaku,rasa kecewa cepat2lah sebut INNALILLAH HIWAINNA ILAI HIROJIUN.Hatta pecah piring sebiji pun sebutlah berulang2 kali.InsyaAllah terubat segera hati tu.Wallah huaqlam.

KhalinaBerry said...

Terliur dah rasa nye, besok boleh cuba buat utk buka puasa . mlm ni cari barang dulu

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.