BEN ASHAARI

Friday, July 1, 2011

INI SEMUAAA "KAK JEE" PUNYA PASAL!!!!...

P1290533
Arghh!!...Kak Jeee, sebab air bandung soda kat blog akak yang saya skodeng (kat sini) semalam, sampai aku termimpi2, tapi mimpi mainan tidur, maklumlah mimpi lepas subuh....lepas tu asyik teringat2 pulak, geng masak2 mat Hasue, pun buat gak tu hari, eh tak bley jadi ni..Mat pernah buat sekali dulu kat sini...lama juga dulu. Kalau ikut cara kak jee tulis, unclepali (hubby kak jee), dia buat ikut gerak rasa dan kepakaran dia, jadi takde resipi yang khusus...mmm, kalau tak pandai bak kata kak jee, nanti jadi seperti air bandung basi, dia berketul2. Apa pun anda kena buat secara berhati2 jika kurang arif, mat pun tak delah pandai, tapi kan..kan...kan, anda boleh try macam mana mat buat...Seksi tau bandung soda ala2 unclepali ni, dia ada buih2 chenta kat atas dia kan kak jeee....haha, minta maaf yea sebab tajuk entri tu macam nak berganyang molot masing2 dengan sambal belacan jeee...uikk tak, kita ni jenis hormat senior okehh..tu pasal mat gebu, senior kurang pendengaran atau dalam bahasa pasar "pekak" pun aku layan..Jomm minum semua...

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 ml susu sejat "IDEAL" (yang ni mat syorkan, nak guna jenama lain pun boleh)
Sirap ros secukupnya, ( kurang lebih 80 ml)
Ais cream soda secukupnya (kurang lebih 1 1/2 cawan macam tu )
Air batu secukupnya (kena lebih sikit)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam jug satukan susu sejat, sirap ros dan air batu (anggaran 2 mangkuk), kacau rata, tuang dulu 1/2 cawan ais cream soda, kemudian goncang perlahan seperti kaedah unclepali buat. Tambah baki ais cream soda dan goncang lagi.
  2. Letakkan secukupnya ketulan ais dalam gelas sesuai, tuang soda bandung tadi secukupnya, biar sejuk dan hidangkan. Memang terangkat, kena letak lebih ais sebab air ni agak manis, tapi kalau dah kena ais ia akan menjadi kurang dah manis, just nice macam tu...

13 comments:

Kjee said...

sedap kan? tapi Kjee tak berani minum banyak2 walaupun tak de penyakit. janganlah undang penyakit kan? hehehe

Mdm Biar Betul said...

slurppp sedapnyer.... saya suke semua resipi mat gebu... then join contest resipi milo gaya anda di blog saya.... http://biarbetulblog.blogspot.com/2011/07/jom-minum-milo-secara-sihat.html
nk tgk juga resipi milo mat gebu... sy ada share 3 resipimilo yg simple.

kakchik@ella said...

Kakchik pun mlm semalam lepas class aerobik minum bandung soda cik mat. sedap.

Sunah Sakura said...

perghhhhhhhh! saya minum bandung biasa aje tengahari tadi!!

kayrul-shah said...

memang sedap sirap macam nie...mau habis sejug sekali teguk...hahhahaha

Yani said...

suka.. suka... my anak dara suka sgt buat air ni tapi guna fresh milk

JIJI YU said...

ari tu ade cube wat guen santan..pergh meleleh

Bila air pasang said...

Kalau org tua saya, dia buat letak garam siket...nak bagi naik rasa katanya...

kella said...

makkk.. sedapnyeeee... merah jambu itu menawan!! eh, kita baru je perasan.. cantiknya water mark itu kan... cun! =)


Bantu Untuk ‘Vote’ Saya! Boleh?

bersama kak Es said...

makaihhh..instant pun nampak menarik juga kalau tgn Che mat ni

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

org johor klu buat majlis kawen mesti ada bandung soda kan CMG

Farah Rahim said...

Oooo air faveret Abah sy time puasa...dan juga hari raya hehehe.

Apsal orang lelaki je eh pandai buat?

post terkini : Ungkep Ayam

elle labelle said...

Abg Mat, apsal tiap kali sy buat sure susu tu 'pecah minyak' tang bertembung dgn aiskrim soda... tak comey bandung saya.. sob sob sob....

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.