BEN ASHAARI

Wednesday, July 27, 2011

GULAI PUCUK UBI DENGAN KERANG..

P1300164
Salam semua, dah santap tengah hari?..Mat belum lagi, tekak sakit, tapi kan pagi tadi mat menerima kehadiran bonda saudara, jadi mat ada lah buat sarapan biasa2, yang tu nanti share dalam entri petang, alah biasa2 je, tah2 anda pun jemu nanti. Hari ni mat atas perintah, kena masak gulai pucuk ubi dengan kerang, lepas tu pesan lagi, jangan lupa letak tempe..waaa, biasalah kan Jawa mana boleh tak de tempe. Tapi kan mat pun suka tempe, sedap. Masak ini senang, main lebur saja, tapi kan bahan rencah dia tu mat ada campur udang kering dan sedikit belacan, benda2 tu semua nak bagi enhance dia nya rasa biar lagi sedap. Kalau mana nak pedas boleh guna cili padi, yang ni mat guna 3 biji cili merah, jadi tak pedas...hmm..eh sakit tekak mana boleh makan pedas2 kan...erkk... ok jom semak resipi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cekak pucuk ubi, asingkan dari tangkainya, cuci dan toskan
2 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
3/4 cawan isi kerang
3 keping tempe, didadu besar
1 liter santan cair
300 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa (nak guna serbuk perasa pun ok)

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 biji cili merah
2 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
1 camca besar penuh udang kering, rendam sekejap dan toskan
Secubit belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pucuk ubi direbus hingga 1/2 lembut, tos, cuci dan perah, kerat pada beberapa bahagian, dan masukkan ke dalam periuk bersama serai, bahan kisar halus, asam gelugor dan kerang. Gaul rata dan masak sekejap.
  2. Tuang santan cair dan kacau. Biar mendidih, masukkan tempe dan masak hingga pucuk ubi lembut dan tempe masak. Tuang santan pekat. Perasakan dengan garam secukupnya, tambah secubit gula atau serbuk perasa.
  3. Masak dengan api kecil sambil dikacau hingga mendidih. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi, sambal belacan dan ikan masinikan goreng jika suka..

12 comments:

aDisH.sHidA said...

looor gtau td dengan kupang cmne leh tukar kerang nie....nyum nyum nyum

Sis-Lin said...

aku semua makannnnnnn....lagi banyak tempe lagi sedappppppp!

kita kan Jawo asli! hehehehe

Kjee said...

mak aih..sedepa serai. mesti sedap dan ahrum. hehehe

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Gulai tradisi,mesti sedap kan che mat

Oh Oeya said...

best wo pucuk ubi :)

C'Mat dah bg idea manyakk menu utk berbuka dan sahur kita..

Mas said...

rasa nak cari nasi jerk bila tengok lauk tu....
perhhhhh...tangkap lelehh..

Isteri Encek Bard said...

WAHHHH MAKIN BERLOMAK LAH cmg... TAPI TAMBAH KERANG TU NAMPAK SANGAT BERSELERA....

umUMRA said...

Masak lemak kerang dgn pucuk ubi..1st time tawu leh wat cm ni...try r nnt..^_^

JIJI YU said...

hambi..nak habiskan stok kerang ke..due tiga hari ni kerang je..

Mat Gebu said...

@ adish - erkk...saya tulis kupang yea..hadoi..sat2 pu tgk balik..ha ah kan kupang..haha..maaf.

@ sis_linn - kann, kita kacuk punya olang semua ok, semua sapu..janji halal..

@ kak jee - serai tu kak, utk dikemam, menikamti jus dia..boleh macam tu?

@ puan ros - betul tu, ni masakan tradisi..

@ oh oye - sesuai untuk berbuka puasa..

@ IEB - tu lah, masak atas perintah saja..huhu, nak buat macam mana kan..

@ umumra - must try...tak rugi nih cuba..

@ jiji - hahhaa, bijaknya anak menantu aku nihh...

WaniGhani said...

isk..tengok tempe tu...sedapnyee...

VECASTS - LISTEN ONLINE RADIO WATCHING ONLINE TV said...

TONTON PELBAGAI SIARAN TV ONLINE DAN DENGARKAN PELBAGAI SIARAN RADIO ONLINE DARI DALAM DAN LUAR NEGARA SECARA PERCUMA
VECASTS - Listen web Radio Watching web TV, Tv Online. Watch Over 3000 Online TV Channels And 6500 Radio Stations Free For Around In The Wold clik to watching
Listen Hindi radio click ,watching live movie ,live international radio,indo radio.usa radio and more ,LIVE MOVIE ,LIVE SPOTS,LIVE HINDI RADIO ,HINDI MOVIE ,AXN LIVE ,STAR MOVIE LIVE ,MAX CHANNEL LIVE LIVE INTERNATIONAL RADIO AND TV BROADCASTER
MALAYSIA TV ONLINE , UNTUK MENONTON sini lawati >  http://vecasts.blogspot.com/2011/10/malaysia-tv-online-watch-malaysia-tv.html
MALAYSIA RADIO ONLINE terdapat lebih 180 buah stesen radio online malaysia lawati >  http://vecasts.blogspot.com/2011/11/listen-malaysia-radio-online-live-radio.html watch live ,rtm1 ,rtm2 ,tv3 ,ntv7 ,8tv ,tv ,pas tv ,mobtv ,1hujau tv ,1 malaysia tv ,tv selangor and more tv

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.