BEN ASHAARI

Thursday, July 28, 2011

DAGING MASAM MANIS ALA THAI.

P1300173
Cakkk..wahh petang sudah..eh petang ke hapa dah nak senja pungg..adeh, si mat ni kan dia blurr tau ni hari, rasa macam tak berapa nak besss jee, tadi kat FB pun pantun ala2 macam orang mati bini, keciwaa memanjang, alah releks, lah, mat kan kalau ada benda yang buat rasa diri runsing, mula lah rasa tak bess, rasa mood tu down giler...bak kata Ady Budika "meng deq don ku senuk"...adehh tu bahasa Siam okehh..maksud dia apa ntah, kena cari sendiri..boleh mcm tu?.. Ok kali ni mat masak daging, tapi sikit dalam 300 gram, dan masak dengan rebung dan daun selasih. Ni kira fusion, mat guna pes tomyam saja (kali ni mat guna jenama lain, saja nak test jenama "Mae Pim"..siam sangatt..haha) , sebab nak cepat dan mudah pun yea, tapi kan not bad lah, sedap..Jom semak resipi, bess juga untuk makan masa sahur nanti..

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan*
1 inci halia, tumbuk halus*
3 ulas bawang putih, tumbuk halus*
1/2 camca teh lada hitam serbuk*(*disatukan, gaul dan perap 30 minit)
2 camca besar pes tomyam thai jenama "Mae Pim" (atau pes pilihan anda)
1 cawan hirisan rebung
1 biji bawang besar, belah 6
1/4 bahagian traffic light capsicum (red, green, yellow) didadu
6 biji cili padi thai, belah 2 setiap satu
2 helai daun limau purut
Sos ikan secukupnya
1 genggam daun selasih @ sweet thai basil
1/2 cawan air
Sedikit gula

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan daging yang diperap tadi, goreng 5 minit. Kemudian masukkan pes tomyam, bersama2 daun limua purut, gaul rata bersama daging dan masak sekejap. Tambah air dan biar mendidih.
  2. Masukkan traffic light capsicum, rebung, cili padi dan bawang besar, gaul rata dan biar sekejap. Tambah gula dan sos ikan secukup rasa, gaul dan masak hingga pekat, daging empuk dan rebung lembut tapi masih rangup. Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau dan matikan api. Rasa dan jika ok boleh hidangkan segera bersama nasi hangat..hmmmm...

8 comments:

Sunah Sakura said...

bahasa siam kuar sekali dengan daging ala siam.. hahahah

Mas said...

perhhhh...memang mengeliurkann......

JIJI YU said...

esok nak gi siam..beli toto

gerhana luka said...

salam, wah sama la masak daging tapi saya punya daging merah ala2 orang malas hee.. Che Mat punya resepi ni nampak best lain kali boleh try buat ni.

rahel said...

hmmm...menyelerakan sungguh...laparrr...

Oh Oeya said...

Blaja ckit bahasa Siam :)
mengundang selera u..

Isteri Encek Bard said...

WAHHHHH SYEDAPNYER....

VECASTS - LISTEN ONLINE RADIO WATCHING ONLINE TV said...

TONTON PELBAGAI SIARAN TV ONLINE DAN DENGARKAN PELBAGAI SIARAN RADIO ONLINE DARI DALAM DAN LUAR NEGARA SECARA PERCUMA
VECASTS - Listen web Radio Watching web TV, Tv Online. Watch Over 3000 Online TV Channels And 6500 Radio Stations Free For Around In The Wold clik to watching
Listen Hindi radio click ,watching live movie ,live international radio,indo radio.usa radio and more ,LIVE MOVIE ,LIVE SPOTS,LIVE HINDI RADIO ,HINDI MOVIE ,AXN LIVE ,STAR MOVIE LIVE ,MAX CHANNEL LIVE LIVE INTERNATIONAL RADIO AND TV BROADCASTER
MALAYSIA TV ONLINE , UNTUK MENONTON sini lawati >  http://vecasts.blogspot.com/2011/10/malaysia-tv-online-watch-malaysia-tv.html
MALAYSIA RADIO ONLINE terdapat lebih 180 buah stesen radio online malaysia lawati >  http://vecasts.blogspot.com/2011/11/listen-malaysia-radio-online-live-radio.html watch live ,rtm1 ,rtm2 ,tv3 ,ntv7 ,8tv ,tv ,pas tv ,mobtv ,1hujau tv ,1 malaysia tv ,tv selangor and more tv

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.