BEN ASHAARI

Wednesday, July 27, 2011

BENZILA LOVE COOKIES.....ADA SEJARAHNYA..

Benzila Love Cookies
Malam semua, huhu 2 entri sahaja dia DTS hari ni, yang ni kira entri nostalgia....Mat tak larat nak buat apa, tadi petang bekalan air paip terganggu, lepas tu pam air untuk tangkai air kediaman kami pulak tiba2 tak hidup..hmm, mati mood sudah. Jadi last entri masak2 tu tadi jam 5 petang. Malam ni mat nak share satu biskut rekaan khas DTS-MAT GEBU untuk seseorang yang mat rasa banyak juga membantu...dan mat sendiri memang hormat kat dia, satu petua untuk kekal lama bersahabat (insya Allah), selain perlu hormat antara satu sama lain, privacy atau kepentingan sahabat2 kita pun harus diberi pandangan serius, kena hormat dan peka, kalau mereka tak suka, kita jangan buat...tapi kan...mat ada kala "usik" gak dia ni, saja bagi hangat..haha, jahat juga kan si mat nih..tak delah, releks, itu semua hanya gurauan semata2 bukan dari hati.

Bagi mereka2 yang baru kenal blog DTS, mesti tertanya2 biskut tu, pesal nama dia Benzila love cookies...Itu sebenarnya penghargaan ikhlas dari DTS-MAT GEBU untuk Ben Ashaari dan Azila. Jadi mat gabungkan jadi lah "Benzila Love Cookies"..dah macam biskut barbie doll pun ada gak kan..sabar jee lah...tapi biskut tu memang mat suka, cuma mat punya tak delah drizzle coklat pink tu...mat buat simpel je untuk sendiri makan. Ok apa kata kita tengok balik resipi dia, boleh juga tambah sedikit lagi idea untuk projek raya nanti....Jomm...

BAHAN-BAHANNYA :-)
140 gram mentega (mat guna jenama "Anchor")
145 gram tepung gandum*
80 gram tepung kastarad*
40 gram Horlick*
40 gram gajus, kisar halus*
30 gram cocoa crunch, kisar halus*(*A)
40 gram gula aising
1 kuning telur
1/4 camca teh esen vanilla

BAHAN HIASAN :-)
Coklat masakan secukupnya
1/4 camca teh lemak sayur
Coklat masakan berperisa strawberry secukupnya
Gula hiasan bentuk hati secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula aising hingga sebati. Masukkan kuning telur dan putar rata. Perlahankan kelajuan, masukkan esen vanilla dan juga bahan bertanda (*A) sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh (doh memang lembut sedikit, tapi anda biarkan ianya terdedah pada udara untuk 10 - 15 minit, nanti doh jadi OK).
  2. Canai doh antara 2 keping plastik setebal 0.5 cm. Terap dengan acuan bentuk hati, susun dalam loyang pembakar, jarak kan sikit, sebab biskut akan mengembang sedikit dalam proses memasak. Buat hingga siap. Bakar pada suhu 175C selama 15 - 20 minit, bergantung pada oven masing.
  3. Bila masak, biar sekejap dalam loyang hingga suam dan baru dialihkan atas jaringan sepenuhnya. Sementara itu cairkan coklat masakan secara kaedah "double- boiler", masukkan lemak sayur. Kacau rata.
  4. Bila biskut sejuk, celupkan permukaan biskut tadi dalam coklat masakan, susun atas jaringan kembali. Hias dengan gula hiasan bentuk hati, atas biskut tadi. Buat hingga selesai dan biar sekejap hingga coklat mengeras.
  5. Cairkan pula coklat masakan berperisa strawberry tadi, gunakan kaedah double-boiler. Gunakan api paling kecil semasa proses mencairkan. Isi dalam piping beg dan drizzle kan zig-zag atas biskut tadi, biar coklat mengeras baru simpan dalam bekas kedap udara...
CATATAN MAT GEBU:- Acuan biskut, selalunya mat celup dalam tepung sagu untuk mengelakkan doh melekat ketika kita menerap biskut tadi....

12 comments:

EE said...

sekilas ikan di air dah tau maksud tajuk tu.bezila=ben + azila.

Iffah Afeefah said...

seksi

H.J said...

ooo..sempena nama ben..hehe

Isteri Encek Bard said...

huhuhuhu sangat comel nama biskut nie........

Sis-Lin said...

kalau nama aku dgn abg sabar jd??? LinSabar Cookies..wahhh branded tu hahahaha..ye ye sabar lin sabar...hehehehe

azila said...

hehehh..mmg bostalgia en.mat..dan biskut ni sedaaaaap:)tq en.matt..

Ummi said...

Mat, ko bukan jahat, naughty boy....tu pasal kena rembat dgn getah paip...wakakkaka..rosak batu giling....hahahhahahah

Citarasa Rinduan said...

sangat2 hargai CMG,
sbb juga mengabadikan biskut raya utk ayu..

terima kasih cik mat

WaniGhani said...

terliurnya..anything biskut celup coklat pasti menarik perhatian saya n hubby.. :D

Sunah Sakura said...

lepas ni wat sakura budika pulak... erkk!

JIJI YU said...

haha.hapekenama nya biskut sakura budika..

Sunah Sakura said...

ye la...takkan nak buat jiji cici kot...