BEN ASHAARI

Friday, June 3, 2011

SAMBAL TUMIS UDANG PETAI.

P1280720
Salam semua, bertemu kembali dengan mat gebu. Sejak2 ni mat kurang kan post entri, hmm. ntah lah rasa macam dah malas...penat dan mat sekarang tak mo dah terikat sangat, nak post entri ikut keselesaan, traffic biar lah, kalau dapat banyak, syukur, kalau dapat kurang pun syukur juga sebab masih ada lagi yang sudi singgah walaupun kurang. Pada mereka2 yang rasa jemu, mat minta maaf, yelah mat gebu kan hanya memasak di dapur sendiri, bukan di dapur hotel atau cafe, jadi menu dah pasti sama atau hampir2 sama saja, eh, bukan nak kata, kalau hotel atau restoren pun jika dah hampir 5 tahun berblog, mereka pun akan ulang resipi yang sama, mat boleh dikatakan tiada cuti letak entri...erk...ok lah mungkin ada, sebelum2 ni....tapi anda pun faham kan, mat gebu bukan seorang tukang masak profesional..jadi sudah pasti masakan ku hanya yang biasa2 saja...Jom lah layan sambal tumis udang petai ni..

BAHAN-BAHANNYA :-)
20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan
4 papan petai, ambil isinya.
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa)
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa (@serbuk perasa)

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili kisar hingga garing, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan petai dan jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan gula. Masak hingga pekat.
  2. Tambah udang dan bawang hiris, masak hingga udang masak dan bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan apa2 yang anda rasa sesuai...

18 comments:

KOKOLÀIT Enterprise (001975488-K) said...

wah... mengenyam tengok udang dan mengancam tengok petai.. che mat, siap2 kan pil gatal tu..

y u y u Z u l a i k h a said...

pak cik mat tak berapa gebuuuuu! hari tu saye try makan petai, setengah je saye try, puihhh! pedas kemain! benci!

bersama kak Es said...

elok sangat makan sambal pedassss dgn mood hari ni yang asyik panasss je huhu

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum CMG...
ermmm... kalau masuk dapur CMG nie mana boleh jemu... x kisah ler ulang tayang ker per.. semuanya nmpk sedaaaaap belaka...

Nieza said...

alahai Cik Mat sedih jer bunyinya tu...jgn fikirkan begitu fikirkan yang positif jer k....maybe kekadang org busy sampai tak sempat nak singgah sini..tapi DTS mana boleh org nak lupakan.

angahIera said...

tadi tgk entry psl sotong..yg nie udang pulak...kecur air liur d buatnya^^

WanYgBest said...

*sambil mengesat lelehan enzim di keyboard* manalah nak carik petai kat sini...dpt sambal ni pekena ngan nasi lemak, perrghhhh....

ShashaCatering said...

Cik Mat,
Kalau gatal-gatal kerana alahan minumlah air beralkali untuk menghilangkan alahan tersebut.

Cubalah....

Nieda said...

Nampak sedap sambal petai dengan udang tu . Mengoda sungguh selera akak.

Kalamhati said...

Mak aih!tgk gambar tu yg tak tahan..hehe

Amie said...

assalamualaikum mat,
setakat ni kak amie dapati blog masakan mat paling rancak bersiaran, agaknya mmg perlu juga utk berehat seketika..., dan muncul kembali dgn idea yg lebih mengancam... apa pun jgnlah tinggalkan terus blog masakan...,kami ni sentiasa sokong dr belakang,

alamanda said...

alolololo. emonye bunyi. jgn merendah diri mat. pada akak mat tetap hebat. masakan mat semuanye mesra pelanggan. semuanye yg org suke. dan yg paling tepat, mudah diikut dan hasilnye, pehhhh. terbaik mat. terus lah berkongsi idea ye mat. tq mat.

Budak kuat makan said...

sdpnye pak cik mat <3 sy xpena jemu pn.. ehehe

smbl udang petai ni mmg peveret gila2.. nak2 yang pedas nak mati.. ahaha

emieysandra said...

waa! sedapnyer...dh r lma xmkn petai ni^^

logorithm said...

I luv petai! :-p

Hari tuh Cik greenappleku.com buat Sambal Tumis Optimus.

Hehe...

Entri basi --> Dua Ringgit

Ummiakid @ lily said...

Ya Allah nak pengsannnnnn tgk sambal tumis udang tu...glurpppp sesambil telan air liur...x leh makan sokmo nanti sesi mengaru secara besar-besaran...heeehee

Qistina said...

adoiii..sedapnyer..meleleh air liuq nengok nyer ha

rose iriss said...

sy mengidam dan bertekad dgn jiwa kental nak mencuba resepi ni hari ni.mekasih pokcik