BEN ASHAARI

Friday, May 27, 2011

YOGURT PANCAKE......DTS - BA PERLU UNDIAN ANDA...

P1280546
Salam semua..selamat malam, erkk...bukan suruh tidur, tapi suruh tengok entri simple nih. Petang tadi saja2 lah derhakakan resipi pancake..kira R n D gitu. Alhamdulillah menjadi dengan elok dan lembut..Mat buat tak banyak, dalam 3/4 cawan tepung je dapat dalam 7 -8 keping pancake comel saiz 4 inci. Memasak ni perlu ada keseronokkan, kalau rasa stress, memang rasa terpaksa. Pancake sesuai untuk sarapan pagi selalunya, tapi mat buat petang, kira untuk minum petang lahkan. Enak dimakan bersama buah2 segar, madu atau apa2 sos manis kegemaran anda. Ok dalam kesempatan ini mat nak minta lah jasa baik anda mengundi kami untuk DIGI WWWow AWARD.....

Untuk DTS-MAT GEBU anda boleh klik sini dan setiap individu yang hendak mengundi harus memiliki account FB, dan boleh vote sekali sahaja untuk setiap kategori, maksud nya macam ni, jika "Kak Limah" ni hari dah VOTE DTS, dan kekasih gelap di Pak Leman pun ada juga join kategori top makan2 xpert, ia tak boleh dah nak vote Pak Leman...kalau nak juga kena tunggu esok...TAPI....


Kalau pada masa yang sama, Kak Limah nak vote Ben Ashaari pulak kat sini...dia takde masalah sebab Ben dalam kategori Blogger of the year..bukan sama macam DTS. kategori makan2 xpert. Hmm, jadi kalau anda rasa kami layak, jangan tunggu lama2 yea, sila vote,masa pun dah makin suntuk nih...Terima kasih,...Kita semak resipi pulak...Jommm..

BAHAN-BAHANNYA :-)
3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
1/2 camca teh baking powder
1 biji telur gred A
1 1/2 camca besar gula halus
30 gram mentega, dicairkan
130 ml yogurt + 80 ml susu sejat
1 camca besar mayonnaise
1/2 camca teh esen vanilla
Mentega dan madu, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan telur, gula yogurt+ susu danb mayonnaise, kacau rata dengan whisk hingga semua sebati. Masukkan tepung dan kacau hinga rata dan licin.
  2. Tambah esen vanilla dan mentega cair, kacau rata. Rehatkan adunan selama 10 minit. Panaskan non-stick frying pan bersaiz 4 inci, lenser dengan sedikit minyak masak. Biar panas dan sendukkan aduna tadi ke dalam frying pan.
  3. Masak hingga permukaan pancake berlubang2 dan berhati2 terbalikkan dan masak hingga perang. Angkat. Buat kaedah sama pada baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama mentega dan madu...Boleh juga dihidangkan bersama buah2an segar...




5 comments:

Sis-Lin said...

malam2 masuk nampak Pancake..huhuhu nasib aku bru balik dr uma owang kawin...hehehehhe

gadisBunga said...

saya suka resepi ni sebab taruk yogurt. i love yogurt & CMG! :)

bersama kak Es said...

alahaiiii..CMG pun jatuh juga ke..?

adusss...kena selit sokmo reminder tu di celah2 resepi :)

kadang org nak , tapi lupa undi

Mat Gebu said...

@ sis_linn - huhu aku kadang2 kering idea sudahh...

@ GB - yeahh sama lah kita..hmm.

@ kak es - tu lah yg saya buat kak es, selit pada hampir setiap n3.tak pe lah kalau ada rezeki, adalah kan.

dilazfamily said...

nak amik resepi nielah.nsk cuba

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.