BEN ASHAARI

Monday, May 23, 2011

STRAWBERRY YOGURT JELLY.

P1280471
Panaskan cuaca ni hari, mat rasa tak selesa, mandi sudah, aduhh masih tak rasa selesa. Geramm kang aku buat roti juga kejap lagi nihh. Sebab panas, petang tadi mat buah lah strawberry yogurt jelly, saja buat2 pembasah tekak. Ini asal2 resipi dadih tapi mat oter sikit. Kat sini mat guna serbuk jelly konnyaku. Apa eks beza kalau kita guna jelly, dan kalau guna agar2 tak boleh ke?...Hmmmm..jawapan dia seperti berikut....

P1280478
Kalau kita guna agar2 pun ok, tapi hasil dia tak de lah se seksi kita guna jelly. Guna serbuk jelly akan menghasilkan produk yang lembut dan agak liut, bergegar2 macam tu. Kalau guna agar2 dia jadi agak keras, kejung dan patah, tak flexible. Tapi kalau nak guna tak salah.Mat guna yogurt perisa strawberry sebagai salah satu bahan...Ok kita semak resipi...tapi sebelum tu, sudi2kan lah vote DTS kat sini yeaa...Terima kasih...

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan air
3/4 camca teh jelly powder (mat guna Konnyaku)
100 gram gula
50 gram coffemate
1 camca teh strawberry emulco
1 bekas yogurt strawberry = 135 gm*
Susu sejat secukupnya*(*dicampur hingga mendapat sukatan 1 cawan)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Tuang air ke dalam periuk, masukkan gula dan jelly powder, kacau rata dan masak hingga suam. Masukkan coffemate, kacau hingga larut. Masukkan bahan2 lain, kacau rata dan masak hingga mendidih, gunakan api sederhana.
  2. Tuang dalam bekas pilihan, biar beku dan hilang wap panasnya. Simpan dalam peti sejuk hingga dingin. Sedap dihidangkan sejuk....hmmmm...

13 comments:

Mylady said...

Cuaca panas2 ni memang best makan jelly yang menyamankan tekak..anyway, sya dah vote for CMG@DTS...
I

RaraPuing said...

haaaish geram jer tgk esok kena p cari bahan ni nak kena buat jugak teeehehee

iLa suHaiLa said...

meleleh plak air liur nie..hehe

Norasiah Nasir said...

nak tanya..
1. kalau coffemate tu tukar buh susu tepung biasa boleh tak?
2.stramberry emulco tu apa?

Ummi said...

Salam Mat, amboiiihhhh meliuukk lentuknya jelly koooo...kaler sikit punya lembuuutttt..kalau masuk tekak..melurut jek nih eh..hehe

wida said...

ye lah, nak tau jugak stoberi emulco tu apa yer..tunjuk lah gmbrnya

Nur said...

Sedap dan menyelerakan:) strawberi emulco tu macam bahan perasa untuk buat kek/apam/agar2 dan tekstur dia pekat. Betul tak Che Mat? Saya pun nak belajar juga. syukran

azila said...

mmg seksilah en mat...slurrpppp masuk tekak:)

Wan said...

sedap tu.. kaler pn manja2 gitu CMG..hehe.

McChicken McD Buy 1 Free 1 Dtg Lagi, Jom Serbu McD

Ayie Media Networking said...

Assalamualaikum

Apa ya rasanya?

Sebab makananan yang agak simple macam ni kebiasaannya saya kurang makan :D

BLOG-AYIE.COM | SHARE & LEARN

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnyer!

Aziela said...

Cik Mat, tumpang tanya. Kalau pakai serbuk konnyaku tu, dia mmg dh siap campur gula kan? Ke..ada jenis2 lain?

Puteri Diyana said...

wow...sdpnyee!hee..
coffemate 2 kat supermrkt ade kee?mcm mana ea rupanya>?